Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Μέρκελ ζητεί από την ομοσπονδιακή βουλή να εγκρίνει το σύμφωνο, το οποίο ορίζει σκληρούς και απαράβατους δημοσιονομικούς κανόνες, πριν από την θερινή διακοπή των εργασιών της. Το Βερολίνο επιμένει ότι η ΕΕ πρέπει να εγκρίνει το σύμφωνο το ταχύτερο κι έτσι η Μέρκελ θέλει να δοθεί το καλό παράδειγμα με την ταχεία έγκρισή του.
Αλλά η κυβέρνηση χρειάζεται την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη από το νόμο πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) πιέζουν να υπάρξουν παραχωρήσεις, ειδικά για μέτρα με σκοπό την τόνωση της ανάπτυξης.
«Επ' ουδενί τρόπω μπορεί το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης στην Μπούντεσταγκ [κάτω βουλή] ως τα τέλη του Μαΐου να τηρηθεί πλέον», δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung (Μόναχο).
«Η κυρία Μέρκελ πρέπει να κάνει μια προσέγγιση στην αντιπολίτευση», επισήμανε, προσθέτοντας ότι βρίσκει «ακατανόητο» το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει στις προτάσεις του SPD σχετικά με το σύμφωνο που είχαν υποβληθεί πριν από τέσσερις εβδομάδες.
Η εφημερίδα σημείωσε ότι οι συνομιλίες της αντιπολίτευσης με την Μέρκελ για το σύμφωνο μπορεί να καθυστερήσουν ως το φθινόπωρο, αν και ανέφερε επίσης ότι θα συνεχιστούν μετά τις εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το πολυπληθέστερο της Γερμανίας, την 13η Μαΐου.
Οι 25 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ –δύο κράτη-μη μέλη της ευρωζώνης, η Βρετανία και η Τσεχική Δημοκρατία, δεν το έκαναν– υιοθέτησαν το δημοσιονομικό σύμφωνο τον Δεκέμβριο του 2011, εκφράζοντας ελπίδες ότι θα μειώσει τα ελλείμματα και θα σηματοδοτήσει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των «αγορών».
Το SPD στήριξε τις πολιτικές της Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά αναλυτές επισημαίνουν πως τελευταία υιοθετεί μια πιο συγκρουσιακή προσέγγιση ενόψει των κρατιδιακών εκλογών και των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών το 2013.
Όπως και ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών, την 6η Μαΐου, το SPD ζητεί να υπάρξουν περισσότερα μέτρα για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας ώστε να εξισορροπηθούν οι πολιτικές λιτότητες που προωθεί η κυβέρνηση Μέρκελ. Καλεί ακόμη να επιβληθεί φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στην πληγείσα από την κρίση ευρωπαϊκή περιφέρεια, πιο ευέλικτη χρήση των διαθεσίμων κεφαλαίων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ και να αυξηθούν τα ποσά που μπορεί να δανείζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).