Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός, Χάικο Μάας, ξεκαθάρισε τη θέση του απέναντι σε όποιον θεωρείται «επικίνδυνος», ακόμα και αν δεν έχει καταδικαστεί για αξιόποινη πράξη.

Όπως υπογράμμισε, υποστηρίζει «την τοποθέτηση ηλεκτρονικών βραχιολιών παρακολούθησης όχι μόνο σε καταδικασμένους εγκληματίες, αλλά επίσης σε όσους κρίνονται επικίνδυνοι», ακόμα και αν δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα.

Υπεραμύνθηκε της θέσης του, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να αποτελεί «ταμπού» το ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης. «Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να ελέγχουμε όσο καλύτερα γίνεται τους πιθανόν επικίνδυνους ισλαμιστές, ακόμη και πριν καταδικαστούν. Προς αυτή την κατεύθυνση η επιβολή ηλεκτρονικού βραχιολιού παρακολούθησης δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού».

Παράλληλα, δήλωσε ότι στο μέλλον θα πρέπει να μπορούν να παραμένουν έως και 18 μήνες σε κέντρα κράτησης όσοι θεωρούνται επικίνδυνοι να διαπράξουν επιθέσεις ενόψει της απέλασής τους και εφόσον η χώρα καταγωγής τους δεν τους δέχεται πίσω εγκαίρως.