Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία, οι τρεις ύποπτοι ήθελαν να κατηγορήσουν αιτούντες άσυλο για τις επιθέσεις που σχεδίαζαν, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη της Γερμανίας και έχει ξεκινήσει νέα συζήτηση για τα ακροδεξιά στοιχεία στον γερμανικό στρατό. Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι το όνομα του υπόπτου είναι Μαξιμίλιαν Τ. και είναι 27χρονος Γερμανός.
 
«Ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος ότι σχεδίαζε μια σοβαρή βίαιη ενέργεια εναντίον του κράτους βάσει των ακροδεξιών απόψεών του», αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Μία ημέρα αργότερα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι θα απαντήσει στον εντοπισμό ακροδεξιών στοιχείων στον γερμανικό στρατό με μεταρρυθμίσεις, μεταξύ αυτών και την αναθεώρηση μιας από τις ιδρυτικές αρχές των ενόπλων δυνάμεων μετά τη ναζιστική εποχή.
 
Η φον ντερ Λάιεν, που δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την υπόθεση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι την Τετάρτη θα ενημερώσει μια ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου αρμόδια για θέματα άμυνας σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται για την υπόθεση και τα ακροδεξιά στοιχεία στον στρατό.
 
Ο Γερμανίδα υπουργός επεσήμανε ότι θα αναθεωρηθούν οι κανονισμοί του στρατού σχετικά με τον τρόπο που τα στρατεύματα αντιμετωπίζουν την παράδοση και τις γερμανικές αξίες. Η τελευταία φορά που είχαν επικαιροποιηθεί οι κανόνες αυτοί ήταν το 1982.
 
Ο στρατός χρειάζεται έναν πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο καταγγελίας συμβάντων ή πιθανών απειλών και πρέπει να ενισχύσει την πολιτική εκπαίδευση των στρατευμάτων, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
 
«Είμαι απολύτως ξεκάθαρη στο ότι χρειαζόμαστε μια ευρεία διαδικασία στο εσωτερικό του στρατού που θα αφορά όλους, από τους νεοσύλλεκτους ως τους στρατηγούς, από τους εκπαιδευτές ως τον υπουργό», επεσήμανε.
 

Ο κατάλογος των στόχων

 
Ο πρώην πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας φέρονται να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πιθανών στόχων των επιθέσεων που προετοίμαζαν οι ύποπτοι, οι οποίοι ήθελαν να κάνουν τις ενέργειές τους να φανούν έργο ισλαμιστών, τονίζεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας.
Ο πρώτος στρατιώτης και ο φοιτητής έχουν ταυτοποιηθεί ως ο Φράνκο Α. και Ματίας Φ. αντίστοιχα και συνελήφθησαν στις 26 Απριλίου.
 
Αρχικά ο Μαξιμίλιαν Τ. ήταν μάρτυρας στην υπόθεση, όμως έγινε ύποπτος αφού η αστυνομία ερεύνησε πολλές κατοικίες στη Γερμανία και τη Γαλλία στις 26 Απριλίου, όπως μετέδωσε το Hessischer Rundfunk.
 
Το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι σε κάποια αντικείμενα που κατασχέθηκαν και ανήκαν στον Φράνκο Α. περιλαμβάνονταν συγκεκριμένες πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης έναν κατάλογο διάφορων όπλων και τις τιμές τους.
 
Η υπηρεσία Πληροφοριών του γερμανικού στρατού είχε ερευνήσει τον Μαξιμίλιαν Τ. τον Σεπτέμβριο του 2015 αφού ένας συνάδελφός του είχε καταγγείλει ότι προσπάθησε να τον στρατολογήσει για να πραγματοποιήσει μια επίθεση εναντίον μη Γερμανών, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης. Αργότερα η έρευνα σταμάτησε εξαιτίας απουσίας στοιχείων, σύμφωνα με το Spiegel.
 

Το σχέδιο της προβοκάτσιας

 
Ο Φράνκο Α., που υπηρετούσε στη γαλλογερμανική βάση Ίλκιρχ στη Γαλλία, χρησιμοποίησε ψεύτικη ταυτότητα για να καταγραφεί ως Σύρος πρόσφυγας και εγκαταστάθηκε σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Βαυαρία παρότι δεν μιλά αραβικά.
 
Ο στρατιώτης είχε συλληφθεί στα τέλη Ιανουαρίου από τις αυστριακές αρχές με την υποψία ότι είχε κρύψει ένα παράνομο όπλο στις τουαλέτες του κεντρικού αεροδρομίου της Βιένης. Η φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει πως ο Φράνκο Α. σκόπευε να τοποθετήσει τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός Σύρου πρόσφυγα πάνω στο όπλο, το οποίο ήθελε να χρησιμοποιήσει σε μια επίθεση.
 

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις της υπουργού

 
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την Τρίτη την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέναντι στους επικριτές της που επισημαίνουν πως η υπουργός κακώς υπονόησε ότι οι περισσότεροι στρατιώτες είναι ακροδεξιοί.
 
«Πρόκειται για μια απίστευτη ιστορία με ακροδεξιό εξτρεμιστικό υπόβαθρο, το οποίο δικαίως η υπουργός Άμυνας δεν προσπάθησε να υποβαθμίσει, αλλά αντίθετα είπε τα πράγματα όπως έχουν», τόνισε η Μέρκελ στον τηλεοπτικό σταθμό WDR. «Πρέπει να ερευνήσουμε αν αυτού του είδους τα πράγματα συμβαίνουν συχνά», πρόσθεσε. Η φον ντερ Λάιεν έχει ζητήσει ήδη συγγνώμη για την κριτική της περί «ασθενούς ηγεσίας» στον στρατό, λέγοντας ότι λυπάται που δεν περιέλαβε στις δηλώσεις της την ευγνωμοσύνη της για το έργο που επιτελεί η πλειονότητα των ενόπλων δυνάμεων.
 
Ο Ράινερ Άρνολντ, βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε στην εφημερίδα Neue Osnabruecker Zeitung ότι η επιτροπή του κοινοβουλίου αρμόδια για θέματα άμυνας θα ζητήσει σήμερα κατά τη διάρκεια συνεδρίασής της να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον στρατό. Επίσης επέκρινε τη φον ντερ Λάιεν επειδή υπενόησε ότι ενδέχεται να προκύψουν και άλλες υποθέσεις με ακροδεξιούς στρατιώτες.
 
«Αν γνωρίζει ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός είναι ένα μαζικό φαινόμενο στον στρατό, τότε θα πρέπει να το παρουσιάσει δημοσίως. Διαφορετικά πρόκειται για μια απαράδεκτη εικασία», τόνισε. Το σκάνδαλο έχει επίσης προκαλέσει ερωτήματα για την ικανότητα του προσωπικού των υπηρεσιών όπου καταγράφονται για πρώτη φορά οι πρόσφυγες προτού υποβάλουν αίτηση για άσυλο.