Σύμφωνα με την εκπομπή Panorama του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με έγγραφο εσωτερικής αλληλογραφίας του υπουργείου Παιδείας, η υπουργός Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ (FDP) ζητούσε να εξεταστεί εάν υπήρχε δυνατότητα να διακοπεί η χρηματοδότηση εκατοντάδων πανεπιστημιακών ερευνητών, οι οποίοι τον Μάιο υπέγραφαν ανοιχτή επιστολή εναντίον της διοίκησης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και της αντιμετώπισης των φοιτητών που διαδήλωναν υπέρ της Παλαιστίνης και τις προηγούμενες ημέρες είχαν προχωρήσει σε κατάληψη χώρων του πανεπιστημίου.

Στην επιστολή τους, οι επιστήμονες υπερασπίζονταν το δικαίωμα των φοιτητών στη διαμαρτυρία, παρότι είχαν διαφωνίες με τα συγκεκριμένα αιτήματα των διαδηλωτών. Οι καθηγητές ζητούσαν, επίσης, από τη διοίκηση «να απέχει από αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον των φοιτητών και από περαιτέρω ποινικές διώξεις».

Η υπουργός Παιδείας τότε είχε δηλώσει έκπληκτη για το περιεχόμενο της επιστολής και, μάλιστα, είχε κατηγορήσει τους συντάκτες της ότι «αντί να παίρνουν ξεκάθαρη θέση ενάντια στο μίσος για το Ισραήλ και τους Εβραίους, οι καταληψίες των πανεπιστημίων γίνονται θύματα και η βία ευτελίζεται». 

Μετά την αποκάλυψη της εσωτερικής αλληλογραφίας, με την οποία η νομική υπηρεσία καλείτο να αποφανθεί αν μπορεί να αναθεωρηθεί ο νόμος περί χρηματοδότησης, αλλά και αν η επιστολή συνιστά ποινικό αδίκημα, υπήρξε οργή της επιστημονικής κοινότητας και πολλοί ζήτησαν την παραίτηση της Σταρκ-Βάτσινγκερ.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η υφυπουργός Ντέρινγκ δήλωσε ότι η ευθύνη ήταν δική της κι έκανε λόγο για «παρεξήγηση» μέσα από άλλο εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας είχαν απαντήσει ότι η ανοιχτή επιστολή «βρίσκεται ακόμη εντός του συνταγματικά προστατευόμενου πεδίου της ελευθερίας της έκφρασης».

Η Ζαμπίνε Ντέρινγκ είναι εκτός από πρώην υφυπουργός Παιδείας και καθηγήτρια πανεπιστημίου. Ως τον διορισμό της στο υπουργείο Παιδείας και Έρευνας τον Φεβρουάριο του 2023, κατείχε την έδρα Φιλοσοφίας με ειδίκευση στην Ηθική στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν.