Η συνεργασία των δύο πλευρών, ανέφερε ο Ζάιμπερτ, δεν αφορά μόνο την από κοινού υπέρβαση της κρίσης χρέους, αλλά «και την πρόκληση που μας θέτει η κατάσταση των προσφύγων και για την οποία χρειαζόμαστε κοινά βήματα».

Πάντως, δήλωσε ότι η βάση της συνεργασίας είναι το νέο πακέτο βοήθειας, που περιλαμβάνει και ένα απαιτητικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. «Θεωρούμε, βεβαίως, ότι ένας πρωθυπουργός ο οποίος διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το πρόγραμμα, εφόσον ξαναγίνει πρωθυπουργός θα φροντίσει και στη χώρα του ώστε η υλοποίηση να γίνει όπως προβλέπεται. Αυτό περιμένουν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι και σε αυτό το πνεύμα θα είναι και η συνεργασία μας», πρόσθεσε.

Όταν ερωτήθηκε εάν η Γερμανία εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση, απάντησε λακωνικά «ας περιμένουμε πρώτα να σχηματιστεί»

«Τρίπλα» για το χρέος

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο Ζάιμπερτ δήλωσε πως υπάρχει μια πολύ καθαρή βάση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και αυτή είναι η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο δεν συμφωνήθηκε με κάποια κυβέρνηση, αλλά με την Ελληνική Δημοκρατία.

«Αυτό», πρόσθεσε, «σημαίνει ότι διατηρεί την πλήρη ισχύ του και πέρα από μια εκλογική αναμέτρηση και πέρα από τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης. Σε αυτή τη βάση θα συνεργαστούμε εμείς και σίγουρα και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι με τη νέα ελληνική κυβέρνηση».

Να σημειωθεί εδώ ότι στο τρίτο πακέτο βοήθειας δεν υπάρχει κάποια ρητή δέσμευση για αναδιάρθρωση ή κούρεμα του χρέους, μόνο η υπόσχεση του Eurogroup να επανεξετάσει το θέμα, όπως είχε γίνει και το 2012.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η καγκελάριος θα συγχαρεί τον νικητή των εκλογών και προσωπικά, είτε με επιστολή είτε με προσωπική επαφή.