Σοβαρά ερωτήματα θέτει ο γερμανικός Τύπος για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα και κυρίως σε σχέση με εκείνες της Ρόδου, με την Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) και τη Deutsche Welle να καυτηριάζουν τη στάση και την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο ως προς την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά και την έλλειψη μηχανισμού πρόληψης.
«Γιατί, όταν η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς, δεν ελήφθησαν προληπτικά μέτρα από το κράτος; Γιατί δεν χαράχθηκαν αντιπυρικές ζώνες και δεν γίνονταν περιπολίες; Πώς είναι δυνατόν ο συντονισμός της εκκένωσης να γίνεται σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτες; Πώς μπορεί μια τόσο ευάλωτη περιοχή να μη διαθέτει σύγχρονα πυροσβεστικά αεροσκάφη;» αναρωτιέται η Deutsche Welle.
Αντίστοιχα, την απουσία του κράτους από την τραγωδία που συντελέστηκε στο νησί της Ρόδου υπογραμμίζει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), λέγοντας πως «τουλάχιστον οι 19.000 τουρίστες που σώθηκαν στη Ρόδο από τους ντόπιους, θα ξέρουν τώρα σε ποιον ακριβώς οφείλουν τη ζωή τους».
Πρακτορεία και αποζημιώσεις για ακυρώσεις πακέτων διακοπών
Η ανησυχία πολλών τουριστών εντείνεται λόγω των συνθηκών καύσωνα και των πυρκαγιών που εξακολουθούν να πλήττουν τη χώρα, με αρκετούς να προσπαθούν να ακυρώσουν τα πακέτα διακοπών που έχουν αγοράσει. Ωστόσο όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Merkur.de, «οι ταξιδιωτικοί πράκτορες οφείλουν να επιστρέψουν χρήματα μονάχα εάν δεν παρείχαν μια υπηρεσία που περιλαμβανόταν στο εκάστοτε πακέτο διακοπών. […] Εάν, για παράδειγμα, ο κλιματισμός στο ξενοδοχείο δεν λειτουργεί, παρ’ όλο που το πακέτο περιελάμβανε ένα πλήρως κλιματιζόμενο δωμάτιο, αυτό θα μπορούσε να θεμελιώσει αξίωση για επιστροφή χρημάτων.
[…] Αν και οι ταξιδιώτες μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να επικαλεστούν “έκτακτες περιστάσεις” για να αξιώσουν μια δωρεάν ακύρωση, σε αυτές δεν περιλαμβάνονται έκτακτες καιρικές συνθήκες, όπως ο ακραίος καύσωνας. Αντίθετα, οι “εξαιρετικές, αναπόφευκτες περιστάσεις” περιλαμβάνουν φυσικές καταστροφές, όπως οι δασικές πυρκαγιές στη Ρόδο. Όμως οι ακυρώσεις μπορούν να γίνουν χωρίς χρέωση μονάχα εάν το ξενοδοχείο βρίσκεται στην πληγείσα περιοχή».
Ο Ερνστ Φίριχ, ειδικός σε θέματα ταξιδιωτικού δικαίου, εξήγησε στη Handelsblatt πως «σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, όπως οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, το ταξιδιωτικό γραφείο πρέπει να μειώσει καταλλήλως την τιμή του ταξιδιού για τις ακυρωθείσες ταξιδιωτικές υπηρεσίες που έχουν κρατηθεί. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι θα δικαιούνται να κάνουν μία νέα κράτηση δωρεάν σε ασφαλές ξενοδοχείο ίσης αξίας». Τα ανωτέρω δικαιώματα του αγοραστή κατοχυρώνονται και από τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.