Όλα ξεκίνησαν με τη γιγαντοαφίσα 2.378 τ.μ. των…χεριών της καγκελαρίου σε οικοδομή δίπλα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό (Hauptbahnhof) Βερολίνου και με σύνθημα «Το μέλλον της Γερμανίας σε καλά χέρια», που έγινε περίγελος του διαδικτύου, με δεκάδες παραλλαγές της να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για την ακρίβεια πρόκειται για την αγαπημένη χειρονομία της καγκελαρίου, που στον γερμανικό τύπο έχει ήδη κωδικοποιηθεί ως “Merkel-Raute” (ρόμβος της Μέρκελ).

Και σαν να μην αρκούσε αυτό, η νεολαία των Χριστιανοδημοκρατών (Junge Union) κυκλοφόρησε αφίσα με την επίμαχη χειρονομία και το σλόγκαν «Μένουμε κουλ και ψηφίζουμε καγκελάριο».

Ο χλευασμός για την προσωποκεντρική προεκλογική εκστρατεία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), με το Spiegel μάλιστα να ντύνει την Άνγκελα Μέρκελ αυτοκράτειρα  έδωσε τη θέση του σε δυνατούς γέλωτες, όταν ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ αποφάσισε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, δίνοντας συνέντευξη-παντομίμα στη Süddeutsche Zeitung της Παρασκευής.

Στην ερώτηση του πως απαντά σ’όσους του βγάζουν «συμπαθητικά» παρατσούκλια του τύπου Πεερλουσκόνι (κατά το Μπερλουσκόνι) φρόντισε να τους…διαψεύσει, απαντώντας με υψωμένο μεσαίο δάχτυλο του αριστερού του χεριού παρακαλώ, κάτι που τονίστηκε μάλιστα από την εφημερίδα.

Η φωτογραφία βρήκε το δρόμο έως το εξώφυλλο του ένθετου κι από εκεί κατέκτησε τις καρδιές όλων των Γερμανών, με τα φιλοκυβερνητικά φύλλα να κάνουν πάρτυ για το απρόσμενο δώρο. Ενδεικτικό το πρωτοσέλιδο της σαββατιάτικης Bild, με τίτλο «Η Γερμανία γελάει με το μεσαίο δάχτυλο του Στάινμπρουκ» ενώ κατά την πρώτη σελίδα της Die Welt οι γερμανοί ψηφοφόροι έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ μεσαίου δάχτυλου και ρόμβου.

Κατά τα άλλα το σε μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστο εκλογικό σώμα (1 στους 2) παρακολουθεί μανιωδώς τη σχεδόν καθημερινή παρουσίαση δημοσκοπήσεων στις εφημερίδες και στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, ώστε να αποφασίσει «έξυπνα» για την ψήφο του, με αποτέλεσμα τόσο το στρατόπεδο των κομμάτων της συμπολίτευσης (CDU, FDP) όσο κι αυτό της αντιπολίτευσης (SPD, Grünen, Die Linke) να συγκεντρώνουν γύρω στο 45% των ψήφων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η μικρή πτώση των ποσοστών των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) έχει πλέον σταματήσει στα επίπεδα του 39% – 40%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) παλεύουν να ξεπεράσουν το όριο εισόδου στη Βουλή (5%), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 26% περίπου δείχνουν να έπιασαν το εκλογικό τους «ταβάνι», οι Πράσινοι (Grünen) που έχουν ξεμείνει από θέματα μετά την «Πράσινη ανάπτυξη» και την «Αποσύνδεση από την ατομική ενέργεια» της καγκελαρίου έχουν πέσει στο 10%-11%, ενώ το κόμμα της Αριστεράς “Die Linke”, με μικρή δυνατότητα προβολής αλλά με την τακτική των έξυπνων τηλεοπτικών σποτ και των ασπρομαυροκόκκινων αφισών με αναγραφή των κεντρικών σημείων του προγράμματος, όπως τα 10 ευρώ ωρομίσθιο αντί εικόνων της αρχηγικής ομάδας του «χτυπάει» τρίτη θέση έχοντας ανέβει στο 8%-10%, ενώ δημοσκόπηση της 11/09 του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του stern / RTL το εμφάνισε για πρώτη φορά πάνω από τους Πράσινους, προκαλώντας «έκπληξη» στους δημοσιογράφους του ιδιωτικού καναλιού.

Οι βασικότεροι «άγνωστοι Χ» των γερμανικών εκλογών παραμένουν πάντως οι εξής τρεις: ποσοστό αποχής, Piraten-Κόμμα Πειρατών (που δεν «παίζονται» καθόλου από τα ΜΜΕ και οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν γύρω στο 3%) κι ο «πονοκέφαλος» της καγκελαρίου που ακούει στο όνομα AfD (Alternative für Deutschland, Εναλλακτική για τη Γερμανία) των γερμανών ευρωσκεπτικιστών, οι οποίοι «τσίμπησαν» άλλη μια μονάδα ανεβαίνοντας στο 4% και πλέον ελπίζουν κι αυτοί σε είσοδο στη Βουλή.

Στην περίπτωση πάντως που οι τελευταίοι τα καταφέρουν και κόψουν έδρες από τον κυβερνητικό συνασπισμό ή που οι Φιλελεύθεροι του FDP μείνουν έξω από το νέο Κοινοβούλιο, θα δρομολογηθεί πιθανότατα ο σχηματισμός μεγάλου Συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών, καθώς οι μεταξύ τους διαφορές στα κυριότερα θέματα, όπως αυτό της κρίσης στην Ευρωζώνη, δείχνουν να έχουν αμβλυνθεί ιδιαίτερα, ενώ οι πιθανοί σύμμαχοι των Σοσιαλδημοκρατών σε κυβέρνηση Κεντροαριστεράς είναι είτε αδύναμοι (Πράσινοι) είτε ανεπιθύμητοι (Κόμμα της Αριστεράς).

Κοινώς το παιχνίδι παίζεται ούτως ή άλλως μεταξύ «ρόμβου» και «μεσαίου δάχτυλου»…

[Παρακολουθούμε LIVE τις γερμανικές εκλογές ΕΔΩ ]