Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα την περιστολή της πολύ χαλαρής νομισματικής της πολιτικής εάν θέλει να αποφύγει τις καταστροφικές παράπλευρες επιπτώσεις, δήλωσε την Τετάρτη ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γενς Σπαν.
 
«Εκτός κι αν η νομισματική πολιτική αρχίσει να εξομαλύνεται σύντομα, οι αρνητικές παράπλευρες επιπτώσεις θα γίνουν περισσότερο επιζήμιες», δήλωσε ο Σπαν σε συνέδριο στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Αναφορικά με την ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμη να εξέλθει της μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής, όχι με μεγάλη καθυστέρηση», πρόσθεσε.
 
Ο Σπαν δήλωσε ότι υπάρχει υπερβολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στον κόσμο και ζήτησε επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να επιλύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα.