«Λάθος» χαρακτήρισε το δημοσίευμα που ανέφερε ότι η Κομισιόν ετοιμάζεται να χορηγήσει σχέδιο εξάμηνης παράτασης στην Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται για την σύνοδο της G20, ο Γερμανός υπουργός αφού διέψευσε το δημοσίευμα του πρακτορείου ΜΝΙ, τόνισε πως «ποτέ κανένας δεν ανάγκασε την Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα. Και κανείς εκτός Ελλάδας δεν πρέπει να κατηγορείται για τα προβλήματα της χώρας».
Ο ίδιος είπε ότι αύριο ο κ. Βαρουφάκης για πρώτη φορά θα παρουσιάσει επίσημα τις προτάσεις του στο Eurogroup και τόνισε πως στη συνέχεια «θα δούμε ποιές θα είναι οι επόμενες κινήσεις μας».
Σημείωσε δε πως το τρέχον πρόγραμμα θα πρέπει να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μόνο έπειτα από την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα μπορεί να γίνει συζήτηση για επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα.
Επανέλαβε εμφατικα πως το Eurogroup δεν θα διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα στην αυριανή συνεδρίαση. «Έχουμε ήδη ένα σχέδιο για την Ελλάδα». Για “ψυχρολουσία” από τον Σόιμπλε κάνει λόγο το Bloomberg, αναφερόμενο στις προσδοκίες της αγοράς για μια συμφωνία.
Ωστόσο σε ερώτηση που τέθηκε στον κ. Σόιμπλε αναφορικά με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ότι η χώρα δεν επιθυμεί την τελευταία δόση τότε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχολίασε, σύμφωνα με το Bloomberg: «Τότε τελείωσε αυτό ήταν (then that’s it)».
Ακόμη ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε λάθος τα δημοσιεύματα που θέλουν την Κομισιόν να έχει έλθει σε συμφωνία με την Ελλάδα.
Τι έλεγε το δημοσίευμα
Δημοσίευμα του πρακτορείου MNI που επικαλείτο “πηγές” που δεν κατονόμασε, άφησε νωρίτερα “παράθυρο” για εξάμηνη παράταση από την Κομισιόν και αναδιοργάνωση της τρόικας. Ο λόγος για σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκαν και εχθές κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, εξηγώντας ότι αντι για το βασικό αίτημα της Ελλάδας για παράταση -σχέδιο-γέφυρα από 1η Μαρτίου έως 1η Ιουνίου, υπάρχει και “plan b” για παράταση έως 1η Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικότερα, στο σημερινό δημοσίευμα του MNI αναφερόταν ότι η Κομισιόν σχεδιάζει να καταθέσει συμβιβαστικό σχέδιο για την Ελλάδα, το οποίο θα αποτελέσει την πλατφόρμα για το Eurogroup. Στο σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνεται η αναδιοργάνωση της τρόικας, στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5%-2% του ΑΕΠ (κύκλοι ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο για πρόταση 1,5% του ΑΕΠ), καθώς και το ότι η ΕΚΤ θα αποδεχθεί ως collateral τα ελληνικά ομόλογα εάν επιτευχθεί συμφωνία.
Όχι την Τετάρτη, στις 16 η όποια απόφαση
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ευρωζώνης και της Ελλάδας για μία νέα οικονομική συμφωνία θα μπορούσαν να διαρκέσουν εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup.
«Η πραγματική δουλειά θα ξεκινήσει την Τετάρτη, αλλά θα είναι ένας πρώτος γύρος και στη συνέχεια θα εργαστούμε περαιτέρω κατά τις προσεχείς εβδομάδες» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTLZ. «Γνωρίζουμε τι θέλει ο καθένας και τι δεν θέλει. Ας καθίσουμε μαζί και να το συζητήσουμε».
Δήλωσε επίσης ότι η νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να είναι σε θέση να ορίσει διαφορετικές προτεραιότητες και ότι θα είναι δίκαιο να της δοθεί μία ευκαιρία να εξηγήσει την ατζέντα της. Αλλά επέμεινε ότι οι όποιες αλλαγές στο υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την ίδια την Ελλάδα και ότι η Ελλάδα θα πρέπει και πάλι να ενισχύσει το πρωτογενές πλεόνασμά της στο 4,5% του ΑΕΠ της όπως έχει συμφωνηθεί προηγουμένως.
«Δεν πρόκειται για διαπραγματευθώ εδώ και δεν θα συζητήσω άλλα ποσοστά. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει οικονομικά ανεξάρτητη το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε.
Δεν υπάρχει σχέδιο Juncker, δήλωσε και επισήμως σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. Ο λόγος για σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκαν χθες κύκλοι του ΥΠΟΙΚ και διαψεύστηκε αργότερα, την ίδια μέρα, μέσω πηγών της Κομισιόν. Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνισαν μετά τη διάψευση ότι πρόκειται για ένα «τεχνικό κείμενο», που συζητήθηκε με τον πρόεδρο του EuroWorking Group, Τόμας Βάιζερ στο ταξίδι-αστραπή που έκανε στην Αθήνα την Κυριακή.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου, ότι “δεν υπάρχει σχέδιο Γιούνκερ σε αυτή τη φάση… Οι εντατικές επαφές μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών συνεχίζονται”.
Πρόσθεσε ότι “το μόνο σχέδιο για το οποίο εργαζόμαστε είναι για τη σταθερή παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη”, καθώς και ότι «υπάρχουν έντονες διεργασίες αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα».
Τόνισε τέλος πως “είναι χαμηλές προσδοκίες για τελική συμφωνία αύριο στο Eurogroup ή την Πέμπτη στο Συμβούλιο”.
Στα ίδια και ο Μοσκοβισί
Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης προκειμένου να δώσει χρόνο στον εαυτό της και στην Ευρωζώνη για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την Αθήνα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Κωνσταντινούπολη.
Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το πρόγραμμα στήριξης την ώρα που οι ηγέτες της Ε.Ε. θα επιχειρούν να βρουν μια λύση που θα κρατά τη χώρα στην Ευρωζώνη.
Όσον αφορά στο αυριανό Eurogroup είπε πως είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να παρουσιάσει τις απόψεις της, επεσήμανε όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για παράταση του προγράμματος μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες.
Η Ελλάδα γνωρίζει ότι το τρέχον πρόγραμμα είναι η αναφορά και το πλαίσιο μας. Πρέπει να δούμε τι είδους λύσεις μπορούμε να αποφασίσουμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο και όχι έξω από αυτό», είπε. Επίσης σημείωσε πως η 16η Φεβρουαρίου θα είναι αποφασιστικής σημασίας και μέχρι εκείνη την ημερομηνία θα χρειαστεί πολύ δουλειά και καλή πίστη προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.
Ακόμη εξέφρασε την κατανόησή του για τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, αφού όπως είπε εκφράζει τη βούληση του ελληνικού λαού, ωστόσο υπογράμμισε πως και η Αθήνα είναι αναγκαίο να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το ισχύον πρόγραμμα.
Ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα Grexit για την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει σχέδιο Β. Όλοι θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ» τόνισε.
WSJ: Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ προτρέπει τους Ευρωπαίους για συνεργασία με Ελλάδα
Να συνεργαστούν με την Ελλάδα ζητεί από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου στην Κωνσταντινούπολη όπου συνεδριάζει η Ομάδα των G20, σύμφωνα με την Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, «το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις (για την Ελλάδα) προκαλεί φόβους στους υπουργούς Οικονομικών και στους κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των G-20, των μεγαλύτερων οικονομιών, στη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη».
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επιπλέον ότι οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν τις ελληνικές αρχές να θέσουν σε εφαρμογή ένα ισχυρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ενθαρρύνουν, επίσης, τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσουν να στηρίζουν τη χώρα, ενισχύοντας τα θεμέλια για μακροχρόνια ανάπτυξη».