Ο καθηγητής σε ανάρτησή του εξηγεί πως «η μελέτη Λύτρα ΙΙ, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα της μελέτης Τσιοδρα-Λύτρα Ι, δείχνει επιπλέον την επιδείνωση της θνητότητας στους ασθενείς εντός ΜΕΘ (74%) έναντι 62% αντίστοιχα. Στην ΕΕ, στην αντίστοιχη περίοδο, η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι 30%-40». Περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδήγησαν την Ελλάδα σε μεγάλες ανθρώπινες απώλειες σημειώνοντας πως «η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα ενώ διαθέτουμε γιατρούς με εμπειρία στην θεραπεία του COVID-19, εμβόλια και αποτελεσματικές διαγνωστικές και θεραπευτικές στρατηγικές δείχνει την κατάρρευση του Συστήματος Υγείας».

Ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τις οποίες απαριθμεί σε οκτώ και εξηγεί:

«Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση ευθύνεται

1. για το γεγονός ότι το 50% των θανάτων της πανδημίας στην Ελλάδα συνέβησαν στο 6μηνο Νοέμβρης 2021-Απρίλης 2022, ενώ η επιστήμη έχει κάνει τεράστια πρόοδο στην πρόληψη και θεραπεία του COVID-19 ήδη μέσα στο πρώτο 6μηνο της πανδημίας. Δηλαδή δεν δόθηκε στον λαό η δυνατότητα να επωφεληθεί των επιστημονικών κατακτήσεων στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυνητικά θανατηφόρου νόσου COVID-19

2. για τον βασανιστικό θάνατο 1084 πολιτών που διασωληνώθηκαν χωρίς να τους παρασχεθεί η φροντίδα της ΜΕΘ

3. Για την ψευδή εικόνα των “ΜΕΘ – αναπνευστήρων” χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό στην περίοδο Οκτώβρης 2021- Απρίλης 2022, ενώ είναι γνωστό ήδη από τον πρώτο μήνα της πανδημίας στην Ευρώπη, ότι οι ασθενείς με βαριά νόσο COVID-19 χρειάζονται μακροχρόνια νοσηλεία στις ΜΕΘ και απαιτούν δύσκολους θεραπευτικούς χειρισμούς και φαρμακευτικές θεραπείες (πχ αντιπηκτικά) από εκπαιδευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό4. Για την υποστελέχωση των ΜΕΘ ενώ είναι δυνατό μέσα σε 18 μήνες το πολύ να γίνει εκπαίδευση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για την παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας

5. Για το υψηλό ποσοστό θανάτων εντός ΜΕΘ, ενώ είναι γνωστό (εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια) ότι οι Ελληνικές ΜΕΘ υποφέρουν – και οι ασθενείς πεθαίνουν – από ανθεκτικά μικρόβια, και ότι η έκβαση του ασθενούς εξαρτάται από τα εγκατεστημένα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα και την επάρκεια του εκπαιδευμένου προσωπικού

6. Για την αμέλεια στην οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τους ασθενείς με COVID-19 με στόχο να ανασχεθεί η ροή προς τα νοσοκομεία.

7. Για την καθυστέρηση του μαζικού καθολικού εμβολιασμού στο κρίσιμο διάστημα Αύγουστος 2021- Ιανουάριος 2022

8. Τελευταίο και ίσως σημαντικότερο όλων : για την επερχόμενη βαθειά κρίση δημόσιας υγείας που μεγιστοποιείται από την κατάρρευση του ΕΣΥ. Η νέα κρίση δημόσιας υγείας που σηματοδοτεί η μελέτη Λύτρα ΙΙ θα έχει συνέπειές που θα αφορούν το σύνολο των πολιτών με χρόνια ή οξέα νοσήματα πέρα από το COVID-19»

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας σημειώνει ότι «η πανδημία δεν τελείωσε. Δεν γνωρίζω αν τελείωσε η πανδημική κρίση».

Ο καθηγητής κατέληξε ότι «ένα μόνο είναι σίγουρο. Διαχρονικά στην Ελλάδα έχουν συντελεστεί ανοσιουργήματα στο ΕΣΥ. Σήμερα με την προγραμματισμένη διάλυση του ΕΣΥ συντελείται ένα έγκλημα κατά της υγείας του λαού. Ελπίζουμε ότι θα έρθει η Νέμεση».