Με μία αναλυτική τοποθέτηση, ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, αμέσως μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «παρά τις διακηρύξεις και την καλλιέργεια κλίματος σύγκρουσης “απέναντι στον Μητσοτάκη” η πολιτική υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ηγεμονεύεται από την νεοφιλελεύθερη στρατηγική».

Για τα όσα ανέφερε στην τοποθέτησή του δέχτηκε τα πυρά του Παύλου Πολάκη. Την «επίθεση» αυτή χαρακτήρισε «παράσημο», μιλώντας ο ίδιος στην εκπομπή του ΤΡΡ, Κοινωνία Ώρα Press.

«Κάνουμε στρατευμένη επιστήμη, ακόμα και θρόμβωση όταν κάνουμε. η τεχνοκρατία δεν είναι ουδέτερη. Κάνουμε πολιτική μέσα στην επιστήμη, αυτή είναι η βάση. Αυτό κάναμε και την περίοδο της πανδημίας. Όταν τελειώνει η πανδημία, μπαίνει το ερώτημα αν μπορεί μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κρίση; Η απάντηση είναι όχι. Γιατί το πνευματικό και ιδεολογικό DNA της δεν έχει μέσα την αντίληψη του κράτους. Εκεί ήταν η πρόκληση για την Αριστερά. Να απαντήσει τώρα στο υγειονομικό ζήτημα. Κόσμος πεθαίνει. Θέλεις σύστημα υγείας δημόσιο, δωρεάν, καθολικό τώρα. Αυτό θέλει μία προοδευτικότερη κυβέρνηση, που δεν είναι νεοφιλελεύθερη» ανέφερε, αρχικά, ο κ. Γεροτζιάφας, σημειώνοντας πως ο ίδιος πίστευε πως αυτό το σύστημα υγείας θα το έφτιαχνε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και ξαφνικά, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη. Ουρανοκατέβατος, χωρίς να έχει εκφράσει θέσεις και πρόγραμμα, πήρε το κόμμα εν μία νυκτί. Προσπαθούσαμε όλοι να πιαστούμε από λέξεις του, για να καταλάβουμε έστω και λίγο τι έρχεται να φέρει στον ΣΥΡΙΖΑ. Η βασική του θέση, υπενθυμίζει ο κ. Γεροτζιάφας, κι αυτό που είχε πει σε δήλωσή του είναι πως θέλει να εφαρμόσει το μοντέλο του Αμερικάνικου Δημοκρατικού κόμματος. «Στη Γαλλία, έχουμε κοινωνικό κράτος όπου ο πολίτης δεν πληρώνει. Δεν έχει φακελάκια. Οι ασφάλειες που πληρώνουμε είναι 25% ιδιωτικές (πολύπλοκο το ζήτημα) και το υπόλοιπο είναι η κοινωνική ασφάλεια. Μπορεί κάποιος να κάνει την πιο σπάνια εγχείρηση, δε θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Αυτό είναι κοινωνικό κράτος. Αυτό προσπαθεί να διαλύσει τώρα η φιλελεύθερη κυβέρνηση, που έχουμε εδώ και πολλά χρόνια. Στην Αμερική, έχουμε τα μεγάλα πανεπιστημιακά κέντρα που παράγουν ιατρική υψηλού επιπέδου και απ΄ την άλλη πλευρά έχουμε τα νοσοκομεία που πηγαίνουν οι φτωχοί. Αν δεν έχεις να πληρώσεις την ιδιωτική σου ασφάλεια, δεν έχεις τίποτα. Όταν έρχεται κάποιος και λέει θέλω να κάνω το κόμμα της Αριστεράς σε Δημοκρατικό κόμμα της Αμερικής θεσμικά αλλάζει το μοντέλο, δεν εκπροσωπεί πια τις εργαζόμενες τάξεις» εξηγεί ο καθηγητής.

«Βγήκε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το βράδυ που εκλέχθηκε κι έκανε δηλώσεις. Μία πολιτική δήλωση για το τι θα κάνει δεν άκουσα» σημείωσε, επισημαίνοντας τα εξής: «Τον κ. Κασσελάκη, εξ όσων γνωρίζω, δεν τον ξέρει κανένας. Είναι μεγάλο πρόβλημα της αστικής κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας ότι εμφανίζεται ένας πολιτικός, θεσμικός παράγοντας, που δεν ξέρουμε τι είναι, τι θέλει να κάνει, ποια είναι η πολιτική του ταυτότητα […] Η πολιτική δεν είναι τηλεπαιχνίδι, να “παίζουμε τις κουμπάρες”, να περιμένουμε να δούμε την ατζέντα. Οφείλει να τοποθετηθεί».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γεροτζιάφας παρατήρησε: «Το πρώτο πράγμα που είπε ήταν για δημιουργία επαγγελματικού στρατού. Αυτό σημαίνει στρατός για τις ελίτ, όχι στρατός για τον λαό. Ο μισθοφορικός στρατός έχει νεοφιλελεύθερη σφραγίδα. Έχει, επίσης, μιλήσει για ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως και άλλοι στενοί συνεργάτες-υποστηρικτές του. Όταν στο ερώτημα της παιδείας απαντάς με νεοφιλελεύθερο τρόπο, αν είσαι ιδεολογικά συνεπής, με τον ίδιο τρόπο θα απαντήσεις και για το σύστημα υγείας».

Καταληκτικά, σχολίασε πως «ακόμα και η αντιπαράθεσή του με τον Μητσοτάκη ήταν για τα αγγλικά και τη γραβάτα- Αυτό είναι μοντέλο αντι-Τσίπρα. Στην ομιλία του, μετά την εκλογή του, είπε πολλές φορές “δε θα σας προδώσω”. Αυτό είναι επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα».