Όπως μεταδίδει το BBC, δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Γαλλίας διαδήλωσαν για 13η συνεχή εβδομάδα κατά της κυβέρνησης Μακρόν, με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» να δίνει και πάλι τον τόνο. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, αναφέρει ότι στους δρόμους όλης της χώρας διαδήλωσαν τουλάχιστον 51.400 άνθρωποι, με τους 4.000 από αυτούς να είναι στο Παρίσι.

Σε πολλές πόλεις οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο στο Παρίσι και συγκεκριμένα μπροστά στο κτίριο του κοινοβουλίου σημειώθηκαν οι πιο σκληρές συγκρούσεις. Φωτογράφος έχασε τέσσερα δάκτυλα του χεριού του μετά από ρίψη βομβίδας κρότου – λάμψης που πέταξαν οι αστυνομικοί στους διαδηλωτές, που προσπαθούσαν να γκρεμίσουν τα οδοφράγματα της αστυνομίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας, «όταν οι αστυνομικοί  πήγαν να διασκορπίσουν το πλήθος, χτυπήθηκε από βομβίδα. Τον γύρισα πλευρά για να μην ακουμπάει κάτω με το χτυπημένο μέλος του και κάλεσα τους γιατρούς του δρόμου. Δεν ήταν όμορφο: φώναζε με πόνο, δεν είχε δάκτυλα. Δεν είχαν μείνει και πολλά κάτω από τον καρπό».

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, οι διαδηλωτές έχουν καταγγείλει πως μέχρι τώρα τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει το μάτι τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των τελευταίων τριών μηνών. Πριν από δύο εβδομάδες, o Ζερόμ Ροντρίγκες, μια από τις γνωστότερες ηγετικές φυσιογνωμίες του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων», τραυματίστηκε στο μάτι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Παρίσι. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με 387 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 74 αποχές το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν που θέλει να καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στις διαδηλώσεις των πολιτών, που τους τελευταίους τρεις μήνες διαδηλώνουν κατά δεκάδες χιλιάδες κάθε Σαββατοκύριακο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει.

Ο νόμος απαγορεύει, ανάμεσα σε άλλα, στους διαδηλωτές να κρύβουν τα πρόσωπά τους, δίνει στην αστυνομία ενισχυμένες εξουσίες να συλλαμβάνει ταραξίες στις διαδηλώσεις και να προχωρά σε σωματικό έλεγχο διαδηλωτών που «θεωρούνται ύποπτοι», ενώ χορηγεί στις τοπικές αρχές το δικαίωμα να απαγορεύει μεμονωμένες διαδηλώσεις.