Ρεπορτάζ της Νεκταρίας Ψαράκη 

Κακουργηματική δίωξη για απόπειρα εμπρησμού άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης σε βάρος των 13 μεταναστών – θυμάτων απαγωγής στον Έβρο. Όπως ενημερώθηκε αρχικά το ΤPP από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης «προέκυψαν στοιχεία τα οποία τους ενοχοποιούσαν, ωστόσο η προανάκριση είναι μυστική». Την είδηση επιβεβαίωσε στο ΤPP και η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ, η οποία ανέφερε ότι η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις φερόμενοι ως απαγωγείς πέρασαν σήμερα από ανακριτή και εισαγγελέα και τους αποδόθηκαν οι κατηγορίες της αρπαγής με ρατσιστικό κίνητρο από κοινού και κατά συναυτουργία, έκθεση σε κίνδυνο, ενώ ο κατηγορούμενος που τράβηξε το βίντεο κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Τόσο οι 3 φερόμενοι ως απαγωγείς όσο και τα θύματά τους πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή 25/08. Έως τότε και οι 16 θα κρατούνται.

Ο Βασίλης Δεμίρης, δικηγόρος του κατηγορουμένου Απόστολου Τότα, του ανθρώπου που βρισκόταν πίσω από την κάμερα τραβώντας σε βίντεο την αρπαγή και τον βασανισμό των 13 μεταναστών νωρίτερα σήμερα, είχε προχωρήσει σε δημοσίευση μίας δήλωσης στο e-evros.gr σε μία απόπειρα αποκατάστασης του ονόματος του εντολέος του.

Όπως διαβάζουμε στη δήλωση: «κατά την τέταρτη μέρα των πυρκαγιών που πλήττουν την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, εντοπίστηκε από τον ανωτέρω (σ.σ. Απόστολο Τότα), πληθώρα εμπρηστικών μηχανισμών εντός του αστικού ιστού σε κατοικημένη περιοχή και συγκεκριμένα στη Ν. Χιλή και λίγα μόλις μέτρα από την οικογενειακή επιχείρηση του ανωτέρω, στην οποία διαμένει και η εξαμελής οικογένειά του. Πλησίον των εμπρηστικών μηχανισμών εντόπισε επ’ αυτοφόρω ομάδα μη νόμιμων μεταναστών να επιχειρεί να τους πυροδοτήσει». Και συνεχίζει: «προέβη σε αποτροπή και σύλληψη της εγκληματικής ομάδας (κατ’ άρθρο 275 ΚΠΔ) η οποία έφερε όπλα και κάλεσε ΑΜΕΣΩΣ τις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να προβούν σε νόμιμες ενέργειες. Κατά το χρονικό διάστημα που αναμένονταν οι αστυνομικές αρχές, σεβόμενος την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια παρείχε σε όλους πόσιμο νερό. ΟΥΔΕΠΟΤΕ άσκησε λεκτική ή σωματική βία κατά αυτών. ΟΥΔΕΠΟΤΕ έφερε όπλο. ΟΥΔΕΠΟΤΕ κάλεσε συμπολίτες να προβούν σε παράνομες ενέργειες. ΟΥΔΕΠΟΤΕ οδηγήθηκε στις ενέργειές του από ρατσιστικά κίνητρα. ΟΥΔΕΠΟΤΕ επιχείρησε να υποκαταστήσει τις Ελληνικές Αρχές».

Το ΤPP επικοινώνησε με τον Βασίλη Δεμίρη, ο οποίος αρχικά επιβεβαίωσε την άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης σε βάρος των 13 για απόπειρα εμπρησμού και για παράνομη είσοδο στη χώρα. Στη συνέχεια ρωτήσαμε ορισμένες διευκρινιστικές πληροφορίες σχετικά με τα όσα περιέγραψε στη δήλωσή του και τα οποία – ως φαίνεται – λειτούργησαν ως ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος των 13. Τα όσα ακούσαμε ήταν παράδοξα:

«Εντοπίστηκαν κάποιοι αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί από λάστιχα, βενζίνη, αφρολέξ, ξύλα και κουκουνάρια οι οποίοι παρελήφθησαν από την Ασφάλεια. Οι 13 πιάστηκαν επ’ αυτοφόρω από τον εντολέα μου κατά την τέταρτη ημέρα των πυρκαγιών στην περιοχή της Ν. Χιλής πίσω από το κατάστημα Lidl. Πρόκειται για ένα κεντρικό σημείο της πόλης. Εκεί υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, έχει τουρισμό, δεν είναι δάσος που θα μπορούσε να είναι πέρασμα μεταναστών. Τα όπλα των 13 ήταν μαχαίρια. Ο εντολέας μου δεν πήρε όποιον βρήκε. Δεν ανέβηκε στο βουνό για να ψάξει μετανάστες. Ο κ. Τότα εντόπισε τους 13 τη στιγμή που πήγαιναν να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό. Τους είδε με τα μάτια του. Η αρπαγή επίσης δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από κανένα στοιχείο της δικογραφίας. Αφενός θα έπρεπε να υπάρχει διάρκεια και αφετέρου να στερεί στους αρπαγέντες το δικαίωμα της πρόσβασης στην αστυνομία. Η αστυνομία όμως κλήθηκε αμέσως κάτι που αποδεικνύεται και από τις κλήσεις και το βιβλίο συμβάντων της ΕΛ.ΑΣ. Θεωρούμε ότι η κατηγορία για κακούργημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά θα καταπέσει. Είτε ήταν Έλληνες, είτε ήταν τα ίδια του τα παιδιά το ίδιο θα έκανε. Είναι ο ίδιος μετανάστης. Ζει στην Ελλάδα 30 χρόνια, είναι επιχειρηματίας στην Αλεξανδρούπολη και είναι σημαντικό το πού τελούνται όλα αυτά. Δεν πήρε το φορτηγό του να πει πάω στα δάση και στα βουνά να πιάσω όποιον βρω. Ήταν στο κέντρο της πόλης και είδε 13 άτομα να βάζουν φωτιά μπροστά στα μάτια του και έχοντας παρέλθει ημέρες εφιαλτικές για τους πολίτες του Έβρου», ανέφερε.

Ρωτήσαμε τον κ. Δεμίρη αφενός πώς είναι δυνατόν την τέταρτη ημέρα πυρκαγιών, όταν 400 χιλιάδες στρέμματα δασώδους έκτασης έχουν ισοπεδωθεί να αποφασίζουν 13 «εμπρηστές» να επιλέξουν ένα κοινό σημείο – και όχι διάσπαρτες τοποθεσίες – για να ανάψουν μία εστία με ερασιτεχνικό τρόπο όλοι μαζί σε έναν πολυσύχναστο δρόμο όπου περνοδιαβαίνουν αστυνομικοί, πυροσβέστες, εθελοντές και πολίτες. «Απορίας άξιο είναι το σημείο που επέλεξαν, δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί. Ο Έβρος είναι ένας τεράστιος, μακρύς νομός με διάσπαρτες εστίες παντού», ήταν η απάντησή του.

Με αφορμή πάντα τα λεγόμενά του ρωτήσαμε εμείς πώς είναι δυνατόν ο εντολέας του να καταφέρει να βάλει σε ένα τρέιλερ 13 ένοπλους εμπρηστές τη στιγμή που εκείνος και οι δύο φερόμενοι ως συνεργοί του, όπως ισχυρίζεται, ήταν άοπλοι και ουδέποτε έκανε χρήση λεκτικής ή σωματικής βίας. Η απάντηση του κ. Δεμίρη εγείρει λογικά ερωτήματα: «Κι όμως, το κατάφερε. Τους ζήτησε να πετάξουν τα μαχαίρια», ανέφερε. «Και 13 ένοπλα άτομα υπάκουσαν 3 άοπλους;», ρωτήσαμε. «Ναι. Το έκαναν. Τα πέταξαν και στη συνέχεια τους οδήγησε στο τρέιλέρ του», είπε ο δικηγόρος. «Πώς έγινε αυτό χωρίς χρήση βίας; Γιατί να το κάνουν;», ρωτήσαμε, με τον δικηγόρο να επιμένει ότι έτσι συνέβησαν τα γεγονότα κατά δήλωση του πελάτη του.

Σταθήκαμε και στην «έλλειψη ρατσιστικών κινήτρων», τονίζοντας αρχικά στον κ. Δεμίρη ότι το γεγονός ότι ο εντολέας του είναι ο ίδιος μετανάστης δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναπτύξει ρατσιστικές συμπεριφορές με τον ίδιο να απαντά: «Σαφώς, ωστόσο ο εντολέας μου δεν έχει παρελθόν γύρω από κάτι διαφορετικό. Δεν πήγε να τους συλλάβει επειδή τέλεσαν παράνομη είσοδο. Εδώ πρέπει να φύγει η ταμπέλα «μετανάστης». Δεν μας αφορά η εθνικότητά τους είτε είναι Πακιστανοί, είτε Έλληνες, είτε Αμερικάνοι. Πρέπει να μπει η ταμπέλα «δολοφόνος». Δεν είναι όλοι οι μετανάστες το ίδιο, όπως και δεν είναι όλοι οι Έλληνες το ίδιο. Αν ήταν ρατσιστικό το κίνητρο θα έβγαινε στα βουνά όπου υπάρχουν εκατοντάδες και χιλιάδες μετανάστες και θα παρίστανε τον Σερίφη».

Θυμίσαμε ωστόσο στον κ. Δεμίρη ότι ο εντολέας του στο βίντεο το οποίο διέρρευσε ακούγεται να αποκαλεί τους μετανάστες «κομμάτια», ενώ στην κοινή συνομιλία viber στην οποία συμμετείχε μαζί με άλλους ντόπιους οι οποίοι αυτοοργανώνονταν για πογκρόμ σε βάρος μεταναστών και την οποία δημοσίευσε το ΤPP τους ονομάζει «πακιστάνια» χαρακτηρισμοί που δεν θυμίζουν σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Ο κ Δεμίρης απάντησε: «Ήταν ένας εντελώς ατυχής ο χαρακτηρισμός κομμάτια. Εκφράστηκε η δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών με αυτόν τον τρόπο. Ο ατυχής χαρακτηρισμός δεν έχει να κάνει με την προέλευσή τους. Σας είπα, ο πελάτης μου δεν έχει παρελθόν γύρω από κάτι διαφορετικό από αυτό που σας λέω», κατέληξε.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Απόστολος Τότα κάνει σαφές στο βίντεο το οποίο δημοσίευσε ο ίδιος ότι δεν περισυνέλεξε τους μετανάστες από ένα συγκεκριμένο σημείο. Αναφέρει ότι «κάνοντας μια βόλτα» στην περιοχή έχει μαζέψει «25 κομμάτια». Το τοπίο δεν θυμίζει πολυσύχναστο σημείο του αστικού ιστού καθώς το τοπίο τριγύρω παραπέμπει σε ενδοχώρα. Δεν κάνει αναφορά σε εντοπισμό εκρηκτικού μηχανισμού, αλλά ακούγεται μονάχα η διαπίστωσή του: «θα μας κάψουν». Ακόμη ακούγεται να λέει «έχει γεμίσει το βουνό, είναι γεμάτα τα πουρνάρια», δείχνοντας με την κάμερά του τη δασώδη περιοχή και όχι κάποιο πολυσύχναστο τουριστικό σημείο κοντά σε σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας, αναιρώντας τα όσα ανέφερε νωρίτερα ο κ. Δεμίρης. Ακόμη ακούγεται να υποκινεί συμπολίτες του να «οργανωθούν και να βγουν στους δρόμους να τους μαζέψουν».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ThePressProject (@thepressproject)