Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο The caller.gr, ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «γενναία» αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του Ιανουαρίου, χαρακτήρισε εμβληματική την στιγμή για την κυβέρνηση και ισχυρίστηκε ότι εντός του Φεβρουαρίου  θα κατατεθεί νόμος στην βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για την αποπληρωμή χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2019, έκανε λόγο για τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό των τελευταίων δέκα ετών, που θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αύξηση των δαπανών και σε μείωση της φορολογίας, όπως είχε δεσμευτεί τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

«Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν ήταν απλώς ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός αλλά και ο πρώτος επεκτακτικός προϋπολογισμός μετά από δέκα χρόνια. Και όταν λέμε επεκτατικός εννοούμε ότι όχι μόνο δεν περιλαμβάνει μέτρα περικοπών ή αυξήσεις φόρων – ούτε βεβαίως το μέτρο της περικοπής των συντάξεων που καταργήθηκε προς απογοήτευση της ΝΔ – αλλά περιλαμβάνει αντίθετα αυξήσεις δαπανών και μειώσεις φόρων.

Πρόκειται φυσικά για το σύνολο των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ: μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 30% για μικρές και μεσαίες περιουσίες, μείωση του φόρου επιχειρήσεων αρχίζοντας από το 2019 κατά 1% στεγαστικό επίδομα για 300.000 οικογένειες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και συνεταιριστικές επιχειρήσεις αλλά και 7.500 περισσότερες προσλήψεις στην ειδική αγωγή και το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι. Ο Λόγος για τον οποίο έχουμε πλέον τη δυνατότητα να προβούμε σε αυτού του είδους τη δημοσιονομική επέκταση σχετίζεται ακριβώς με το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε μια νέα φάση αλλά και με τη λήξη της μνημονιακής επιτροπείας.  Τα δημόσια οικονομικά έχουν εξυγιανθεί, ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει και τα επόμενα χρόνια ο δημοσιονομικός χώρος θα είναι ακόμη περισσότερος, πράγμα το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα για μια διαρκή πορεία αποκατάστασης των αδικιών του Μνημονίου».

Οι εκλογές κρίνουν την πορεία της μεταμνημονιακής Ελλάδας

Σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 θα είναι κρίσιμες γιατί  θα κρίνουν την πορεία της μεταμνημονιακής Ελλάδας και θα κρίνουν αν θα υπάρξει πορεία αποκατάστασης των αδικιών ή θα υπάρξει επιστροφή στις μνημονιακές πολιτικές, όπως προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ.

«Γι’ αυτό είναι και κρίσιμες οι εκλογές του Οκτώβρη του 2019, διότι θα κρίνουν ακριβώς την πορεία της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Θα είναι μια πορεία αποκατάστασης των αδικιών, ενίσχυσης των εργαζομένων και της νεολαίας, μείωσης της ανεργίας με ενεργητικές πολιτικές, στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας σε τελευταία ανάλυση; Ή θα είναι μια πορεία επιστροφής στις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές όπως αυτές περιγράφονται στο πρόγραμμα της ΝΔ;».

«Η ΝΔ μισεί το κοινωνικό κράτος»

Ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ, τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε γενικευμένη πολιτική σύγχυση, ενώ είναι έκδηλο το μίσος της για το κοινωνικό κράτος και τις δομές του. «Η ΝΔ είναι δεδομένο ότι βρίσκεται σε γενικευμένη πολιτική σύγχυση. Από τη μια κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έριξε την οικονομία στα βράχια και από την άλλη μας λέει ότι κάνουμε επιδοματική πολιτική και παροχολογούμε. Εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να μας εξηγήσει ακριβώς με ποια επιδοματικά μέτρα διαφωνεί: με την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων ήδη από το 2018, το στεγαστικό επίδομα που αποτελεί  καλή πρακτική σε ολόκληρη την Ευρώπη, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης; Ή μήπως θεωρεί επίδομα την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις;

Πρόκειται για πολιτικό κλισέ που χρησιμοποιεί παγίως η σκληρή νεοφιλελεύθερη δεξιά σε όλη την Ευρώπη και υποδηλώνει το μίσος της για το κοινωνικό κράτος και τις δομές του. Εκτός και αν έχουμε φτάσει πλέον σε τέτοιο επίπεδο ανοησίας που η ΝΔ να θεωρεί και το μισθό επίδομα και να εισηγείται να τον κόψουμε τελείως διότι είναι και ο μισθός μια ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς». 

Αισιόδοξος για τη στάση του Ποταμιού

Δήλωσε αισιόδοξος για τη στάση που θα τηρήσει το Ποτάμι όταν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ εκτίμησε πως δεν θα ακολουθήσουν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ακροδεξιά τους στροφή.

«Είμαι βέβαιος ότι οι προοδευτικοί βουλευτές του Ποταμιού και ο επικεφαλής του δεν θα αφήσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία αναξιοποίητη. Βεβαίως όλοι μας θα ελέγξουμε τα κείμενα όμως με δεδομένη τη μέχρι τώρα πορεία της συνταγματικής αναθεώρησης στη γείτονα δεν τίθεται κανένα θέμα διακινδύνευσης είτε της Συμφωνίας είτε των εθνικών μας συμφερόντων. Θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν το Ποτάμι επέλεγε να δικαιώσει τη στροφή και τις διαρκείς μετατοπίσεις του κ. Μητσοτάκη προς τον ακροδεξιό λόγο και την εθνικιστική ρητορική».