« Δεν θα αντιπαρατεθώ με τον Μητσοτάκη στα επικοινωνιακά κόλπα και δεν θα τον συναγωνιστώ στον κιτρινισμό και τη μαύρα προπαγάνδα. Σε αυτά είναι ασυναγώνιστος. Να αντιπαρατεθώ με το σχέδιο της ΝΔ, που είναι ίδιο με το σχέδιο που έριξε τη χώρα στα βράχια το 2010, το σχέδιο που είχε ως αποτέλεσμα την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού που διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις και εκτίναξε την ανεργία και έριξε τους συνταξιούχους στον Καιάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του. 

Το σχέδιο που επιθυμεί να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης είναι «το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα αν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά με το σχέδιο που ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ή θα γυρίσει ξανά σε πολιτικές ΔΝΤ, σε ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε ένα διαλυμένο κοινωνικό κράτος, εν ονόματι μιας δήθεν ανάπτυξης, που δεν θα είναι παρά ο πλουτισμός των λίγων, εις βάρος των πολλών. Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για ένα σχέδιο στήριξης, ελάφρυνσης και ανάκαμψης για τους πολλούς, ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το σχέδιο του είναι να προχωρήσει η Ελλάδα σε ένα δρόμο κοινωνικής δικαιοσύνης, δίκαιης ανάπτυξης, και μιας στρατηγικής που θα προτάσσει τα συμφέροντα των πολλών.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι σαν σήμερα, στις 8 Μάη του 2010, στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν υπήρχε μια κυβέρνηση να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα σχέδιο ανάπτυξης και ελαφρύνσεων, αλλά ψηφιζόταν η πρώτη δανειακή Σύμβαση με τους πιστωτές μας.

«Σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια, μπήκαμε στην εποχή της ελληνικής τραγωδίας, γιατί; Επειδή εσείς είχατε αφήσει τη χώρα ανοχύρωτη, απροστάτευτη στο πελατειακό κράτος και στη διαφθορά. Μια χώρα που έκανε Ολυμπιακούς αγώνες ξοδεύοντας δισεκατομμύρια αλλά δε μπόρεσε να χτίσει ένα κοινωνικό κράτος αξιοπρέπειας. Μια χώρα που σπαταλούσε πολλά για χάρη των λίγων και ελάχιστα για χάρη των πολλών», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εσείς αφήσατε ένα έλλειμμα στο 15%. Και αργότερα παραδώσατε τη χώρα στο ΔΝΤ και στους ψυχρούς τεχνοκράτες, που ακρωτηριάζουν κοινωνίες, για να σώσουν αριθμούς. Εσείς εφαρμόσατε από το 2010 μέχρι το 2014 την πιο βάναυση, απάνθρωπη, αντικοινωνική πολιτική λιτότητας που έχει ποτέ εφαρμοστεί σε χώρα της ΕΕ».

«Εμείς το 2015 παραλάβαμε ένα κράτος διαλυμένο, μία κοινωνία κατακερματισμένη και σε απόγνωση, με άδεια ταμεία και ελλείμματα. Και παρόλα αυτά σηκώσαμε με τη βοήθεια του λαού μας ανάστημα στην Ευρώπη», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αγωνιστήκαμε και πετύχαμε να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018. Αφενός, πασχίζοντας να μείνει η κοινωνία όρθια και αφετέρου δίνοντας καθημερινές μάχες για να ξανακερδίσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Εμείς πετύχαμε να υπερβαίνουμε κάθε χρόνο τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά συγχρόνως και να θωρακίσουμε την οικονομία μας μακροπρόθεσμα. Με τη λύση για το χρέος, τη δημιουργία του μαξιλαριού ρευστότητας. Εμείς τα πετύχαμε όλα αυτά. Σοβαρά και με σχέδιο. Και πετύχαμε αυτό για το οποίο λάβαμε την εντολή από τον ελληνικό λαό το Σεπτέμβρη του 2015. Πετύχαμε, ναι. Και μπορούμε να είμαστε περήφανοι γι' αυτό, μαζί με εκατομμύρια Έλληνες, που μπορούν πλέον να ελπίζουν», επισήμανε.

«Θα αναγκαστείτε να το πιείτε το πικρό ποτήρι, να ψηφίσετε ένα ένα τα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες. Τα δικά μας μέτρα, όχι τα δικά σας που είναι μέτρα λεηλασίας του ελληνικού λαού. Θα περάσουμε ωραία την άλλη εβδομάδα», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.