«Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις, που κάποιες φορές δραματοποιούνται από τα ΜΜΕ, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα, που είναι ικανοποιητικά, ώστε η ΕΕ να παρέμβει και να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να σπάσει το παιχνίδι των κερδοσκόπων και να μη χρηματοδοτούμε τελικώς τον πόλεμο της Ρωσίας» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως «θα τα λάβουν υπόψη τους και οι αγορές». Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε με έμφαση ότι «καταφέραμε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα μια ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών φυσικού αερίου, ανάμεσα στις άλλες επιλογές που καλούμε την Κομισιόν να εξετάσει προκειμένου να συμπιέσουμε τις τιμές», για να υπογραμμίσει: «Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι σε θέση να επωμιστεί μόνη της το βάρος των υπέρογκων τιμών».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εεισήμανε ότι υπάρχει κατανόηση για το πώς δουλεύει η χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, η οποία έχει γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας και δεν αντανακλά πια τις πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης. «Πολλοί φορείς της αγοράς έχουν ταχθεί, με επίσημες ανακοινώσεις τους, υπέρ του πλαφόν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να το λάβει υπόψη της», σημείωσε

«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει εθνικές παρεμβάσεις για να συγκρατήσουν τις τιμές. Οι τιμές που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα του πολέμου, έχουν ως αποκλειστικό υπαίτιο τον πρόεδρο Πούτιν και την παράνομη και παράλογη εισβολή που επέλεξε να κάνει στην Ουκρανία», σημείωσε, ενώ ανέφερε ακόμα ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα ότι η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ μέχρι τον Μάιο θα κατατεθούν προτάσεις για να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «χθες είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση με τον Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώσαμε την επιμονή μας να βαδίσουμε μαζί στο μονοπάτι των κυρώσεων. Εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός πως κάποιες χώρες και μέλη του ΝΑΤΟ δεν συμβαδίζουν με τις κυρώσεις, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους. Προσκάλεσα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του, τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να μιλήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αποφασίσαμε επίσης μαζί με άλλες χώρες και ειδικά τη Γαλλία να οργανώσουμε ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη, όπου η Ρωσία, δυστυχώς, βάλλει χωρίς διάκριση μεταξύ στρατιωτών και αμάχων. Μακάρι η Ρωσία να αντιληφθεί πως αυτή η πρακτική την απομονώνει».

«Έχουμε διαπραγματευτική ισχύ αν δρούμε ως Ευρώπη και όχι ως κράτος μεμονωμένα», υπογράμμισε.

Μητσοτάκης: Θα είναι τραγωδία αν μετά την πανδημία ακολουθήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση με τους αρμόδιους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα, ξεκαθάρισε, υπάρχει όμως για άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, που εισάγει μεγάλες ποσότητες από τη Ρωσία και την Ουκρανία. «Θα είναι πραγματικά τραγωδία αν μετά τον Covid-19 ακολουθήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση», κατέληξε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την αρχική του τοποθέτηση στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ύστερα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε αναφορικά με τις τιμές στην ενέργεια ότι «θα είναι μία σταδιακή διαδικασία για να υπάρξει μία ευρωπαϊκή απάντηση στο ζήτημα των τιμών της ενέργειας. Εμείς έχουμε εθνική απάντηση και θα το κάνουμε για όσο χρειαστεί. Αξιοποιούμε όλα τα περιθώρια του προϋπολογισμού για να στηρίζουμε τους πλέον ευάλωτους». Είπε ακόμα ότι «η χώρα μας είναι καλυμμένη ως προς την επάρκεια του φυσικού αερίου έως το τέλος του 2022. Τις θετικές επιπτώσεις της συμφωνίας ΗΠΑ – ΕΕ για την προμήθεια LNG καθώς στην πορεία η ΕΕ θα επιτύχει καλύτερες τιμές, και θα διαπραγματεύεται κεντρικά, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για το μέλλον. Η κρίση αυτή δεν θα εξαφανιστεί από τη μία ημέρα στην άλλη».

Οι πολίτες πάντως, είπε ο πρωθυπουργός, άμεσα θα δουν τα 200 ευρώ στον λογαριασμό των συνταξιούχων, θα δουν την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, την επιδότηση στα 60 λίτρα πετρελαίου ανά μήνα. Αυτά όμως είναι εθνικές πολιτικές για την ανακούφιση των πολιτών, διευκρίνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «η πρόταση για το πλαφόν είναι πάνω στο τραπέζι, εγώ δεν είμαι δογματικός και θεωρώ πως όταν η λειτουργία της αγοράς είναι στρεβλή πρέπει να υπάρξει ρύθμιση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε δε ότι «στηλιτεύουμε την επιλογή της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

«Θα περιμένετε ανακοινώσεις την μεθεπόμενη εβδομάδα για το ζήτημα της εξόρυξης φυσικών κοιτασμάτων, η χώρα έχει υποχρέωση να γνωρίζει εάν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός της επικράτειας που να είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα. Δεν το γνωρίζουμε ακόμη και πρέπει να το μάθουμε, αλλά και να εξακριβώσουμε εάν υπάρχουν οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να φέρουν εις πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για την τυχόν ύπαρξη κοιτασμάτων στον ελλαδικό χώρο.

Με συμβιβασμό ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η επεισοδιακή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με το Politico, οι «27» κατέληξαν σε συμβιβασμό για τα αιτήματα Ισπανίας και Πορτογαλίας, που λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι οι συζητήσεις για την ενέργεια ήταν αρκετά δύσκολες. «Προσήλθαμε στο Συμβούλιο χωρίς να υπάρχει κοινός τόπος για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε στην έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου», είπε.