Τα αίτια θανάτου 68 ηλικιωμένων που απεβίωσαν μέσα σε μόλις ένα έτος σε οίκο ευγηρίας στα Χανιά αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης των ωφελούμενων διερευνούν οι εισαγγελικές αρχές της Κρήτης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του zarpanews.gr, με έγγραφο της 23ης Μαρτίου ζητείται από τα ληξιαρχεία όλη της Κρήτης να αποστείλουν τις δηλωθείσες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου ηλικιωμένων ατόμων το διάστημα από 1-1-2020 έως σήμερα, στις οποίες αναφέρεται ως τόπος η συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα όσα αναγράφονται ως αιτία θανάτου ισχύουν. Όπως μεταφέρει το ίδιο δημοσίευμα, σε όλες σχεδόν τις ληξιαρχικές πράξεις, ως αιτία θανάτου αναφέρεται η καρδιακή ανακοπή, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ όλες υπογράφονται από τον ίδιο γιατρό.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας οι αρχές προχώρησαν την Πέμπτη σε εκταφή της σορού μιας ηλικιωμένης που απεβίωσε πριν από 11 μήνες, και σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το OPEN, τα ευρήματα δεν συνάδουν με την ουρολοίμωξη που είχε δηλωθεί ως αιτία θανάτου της. Μάλιστα, οι συγγενείς είχαν εκφράσει στο παρελθόν υποψίες για ενδεχόμενη κακοποίησή της από το προσωπικό του οίκου ευγηρίας, καθώς είχαν εντοπίσει μελανιές κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του zarpanews.gr, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει δεκάδες καταγγελίες από συγγενείς θανόντων κάνοντας λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στην εν λόγω μονάδα. Όπως μετέδωσε το OPEN, στις καταγγελίες γίνεται αναφορά για καθήλωση των ηλικιωμένων στα κρεβάτια τους με τη χρήση ιμάντων, υποτυπώδη σίτιση, τραγικές συνθήκες υγιεινής, και εγκλήματα κατά περιουσίας. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, υπάρχει μέχρι και συμβόλαιο που αφορά στην περιουσία ηλικιωμένου, η οποία που πέρασε σε άλλα άτομα ενώ ο ίδιος βρισκόταν στη μονάδα.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χανίων Νίκος Χατζηράκης, επιβεβαίωσε τη διενέργεια της έρευνας με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, επισημαίνοντας πως ήδη έχουν αποσταλεί στην εισαγγελία 24 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, μόνο από το ληξιαρχείο του δήμου, ενώ έχει ξεκινήσει αντίστοιχη διαδικασία και στα υπόλοιπα ληξιαρχεία του νησιού.

Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν σε πρωινή εκπομπή του OPEN, αλλά και πληροφορίες του zarpanews.gr, υπάρχουν επίσης έγγραφα που αποδεικνύουν πως από το 2010 είχε ζητηθεί η διακοπή λειτουργίας της μονάδας με τη διευθύντρια να μην συμμορφώνεται με την απόφαση, ωστόσο η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Για λασπολογία και μεθοδεύσεις κάνει λόγο ο δικηγόρος του οίκου ευγηρίας

Σε ανάρτησή του στο facebook ο πληρεξούσιος δικηγόρος της δομής, Ιωάννης Σφακιωτάκης, κάνει λόγο για μεθοδεύσεις και λασπολογία και αναφέρει ότι «με διάτρητες, απαράδεκτες και φωτογραφικές αναρτήσεις παντού διασύρθηκε βάρβαρα η επιχείρηση με τη θεαματική ανάπτυξη της προσπάθειας δύο γυναικών του τόπου».

Σε μία μάλλον προβληματική δήλωση, δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης ο δικηγόρος σημείωσε:

  • Ούτε ποινική δίωξη έχει ασκηθεί, Ούτε Αστυνομικό Δελτίο έχει εκδοθεί, Ούτε ευρήματα κακοποίησης διαπιστωθήκαν, στη γενομένη χθες(22-4-21) εκταφή πρώην τρόφιμου του Γηροκομείου.
  • Στις 22-3-21 μεταξύ 05-07.00 π.μ. διενεργήθηκε στις εγκαταστάσεις του Γηροκομείου από υπερεικοσαμελή ομάδα εισαγγελέα, αστυνομικών, Ιατροδικαστών, υγειονομικών, κλπ αιφνιδιαστικός έλεγχος, χωρίς να διαπιστωθεί καμιά αξιόποινη πράξη, ούτε να συλληφθεί ουδείς.
  • Το Γηροκομείο λειτουργεί νόμιμα από του έτους 2009 και τακτικότατα, όπως επιβάλλεται, υποβάλλεται στον έλεγχο του κράτους (Υγειονομικό, κλπ). Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Τσικαλαριά Χανίων αποτελούν κόσμημα για τον τόπο. Στην επιχείρηση αυτή χορηγήθηκε αρχικά άδεια για 16 κρεβάτια και σήμερα ισχύει άδεια του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων για 47 κρεβάτια. Απασχολούνται επί 24ωρου βάσεως περίπου 20 νοσηλευτές, δύο γιατροί, και οι δύο συνιδιοκτήτριες. Κανένα κρούσμα κοροναιού, (ιδ αντίστοιχα στην Αθήνα κλπ), καμία παράβαση της νομοθεσίας.
  • Η κοινή γνώμη με κατάπληξη άκουγε χθες για έρευνα ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης και έρευνα διάπραξης εγκληματικών παραβάσεων του μισού Ποινικού Κώδικα, δίχως να γίνεται επίκληση καμιάς απολύτως απόδειξης. Με διάτρητες, απαράδεκτες και φωτογραφικές αναρτήσεις παντού διασύρθηκε βάρβαρα η επιχείρηση με τη θεαματική ανάπτυξη της προσπάθειας δύο γυναικών του τόπου.
  • Μένει να βγάλουν τις μάσκες-γιατί γνωρίζουμε- όσοι με νοσηρό μένος και δόλιους στόχους αντιγράφουν μεθοδεύσεις άλλων, προκειμένου να «καμαρώσει» η κοινή γνώμη ποιοι διακινούν τη λάσπη με την επίδειξη της πνευματικής τους ένδειας και των ταπεινών κινήτρων τους».