Η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στις 18 Απριλίου με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να φλερτάρει με τις 3.400 – 3.500 κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Μιλώντας στο «Εθνος», υποστήριξε πως το πιο κρίσιμο διάστημα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας τοποθετείται εντός του Απριλίου, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως σε μία ημέρα με πολλά τεστ εκείνης της εβδομάδας μπορεί να δούμε ακόμα και 4.500 κρούσματα. Η αναχαίτιση της πανδημίας, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, θα ξεκινήσει σταδιακά πιο μετά με τη βοήθεια του καιρού και με τις προϋποθέσεις ότι προχωρούν με τους προβλεπόμενους ικανοποιητικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί.

Σημαντικό, όπως αναφέρει στο «Έθνος», είναι και η διαχείριση των self test με το σωστό τρόπο τόσο από τους πολίτες όσο και από την Πολιτεία. «Οι πολίτες οφείλουν να κάνουν τα εβδομαδιαία τεστ και να ενημερώνουν για τα αποτελέσματα την Πολιτεία και με τη σειρά της η Πολιτεία οφείλει να θέτει τους θετικούς σε καραντίνα και να προχωράει σε ιχνηλατήσεις» επισημαίνει.

Όσον αφορά την ανοσία της αγέλης, ο καθηγητής εκτιμά πως δε θα έχει επιτευχθεί νωρίτερα από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Το 30% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί γύρω στα τέλη Ιουνίου και τότε, εκτιμάται ότι η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη. Σύμφωνα με το καλό σενάριο, στο τέλος του Απριλίου, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο θα βρίσκεται στα 2.400. Στις 15 Μαΐου ο ημερήσιος αριθμός τους κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο θα πέσει στα 1.300 και τότε θα μπορέσουν να ανοίξουν κι άλλες δραστηριότητες, όπως η εστίαση και ο τουρισμός. Το καλό σενάριο επίσης κάνει λόγο για αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο  στα 825, στο τέλος Ιουνίου, με καθοδική πορεία στη συνέχεια.