«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξαναφέρνει τον πόλεμο στην Ευρώπη. Ανοίγει τον δρόμο στην αμφισβήτηση των συνόρων, στη βίαιη επιβολή του ισχυροτέρου και στο ξερίζωμα εκατομμυρίων ανθρώπων. Αλλά προκαλεί και μία τεράστια ενεργειακή κρίση, με πρωτοφανή κύματα ακρίβειας που απειλούν την ευημερία όλων των κοινωνιών. Όπως σε κάθε χώρα, έτσι και στην Ελλάδα, η νέα αυτή περιπέτεια έχει συνέπειες. Τις βλέπουμε στις τιμές του ρεύματος, των καυσίμων και άλλων προϊόντων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η πολιτεία, απ’ το φθινόπωρο ήδη, καλύπτει μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Παρέλειψε να αναφέρει ότι πέρα από τις αυξήσεις λόγω του πολέμου, ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης βαραίνει κυβερνητικές πολιτικές, όπως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η απουσία πλαφόν στις τιμές, αλλά και η βιαη απολιγνιτοποίηση, μαζί με τη διατήρηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Αναφέρθηκε ξανά στην υποτιθέμενη «πρότασή του», στην Κομισιόν, η οποία «επεξεργάζεται ήδη παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών φυσικού αερίου. Ώστε να χτυπηθεί η διεθνής κερδοσκοπία που ανατροφοδοτεί τη γεωπολιτική κρίση, προκαλώντας αλυσιδωτές ανατιμήσεις».

Η αλήθεια είναι όμως ότι πριν την επιστολή Μητσοτάκη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη ανακοινώσει ότι εξετάζει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Μία ημέρα νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, έδωσε συνέντευξη στα «Παραπολιτικά», όπου ανέφερε:

«Το χαλί που στρώνουμε σήμερα έχει αυτές τις δύο διαστάσεις ότι βραχυπρόθεσμα πρέπει να πιέσουμε τις τιμές προς τα κάτω και ο πιο ασφαλής τρόπος για να το κάνουμε είναι με ένα πλαφόν. Ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει καλύτερη στιγμή να γίνει από αυτή»

Ενώ την ίδια μέρα, η Επιτροπή σε επίσημη ανακοίνωσή της σημειώνει πως «για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, η Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις πιθανές επιλογές για τη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης, π.χ. θέσπιση προσωρινών ορίων τιμών, με σκοπό τον περιορισμό της δυνατότητας επηρεασμού των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου».

Ως προς τα μέτρα, υποστήριξε πως «υπηρετούν δύο αρχές: πρώτον, είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνοντας ειδικότερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων. Και δεύτερον, είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική την οποία έχουμε εξαρχής χαράξει. Μία επιλογή που συγκλίνει με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δεν αποκλίνει από τις αντοχές της οικονομίας. Και που αντιμετωπίζει το παρόν χωρίς να ναρκοθετεί το μέλλον»

Ενώ πρόσθεσε πως «περιλαμβάνουν, δηλαδή, αυτά που αποκαλώ “μέτρα μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας”. Γιατί η διεθνής αναστάτωση θα περάσει, αλλά η χώρα πρέπει να είναι δυνατή για να συνεχίσει δυναμικά την πορεία της».

Αποφεύγοντας να εξειδικεύσει εκτενώς τα μέτρα, κάτι που θα συμβεί αύριο από τους υπουργούς ανέφερε πως «πρόκειται για μέτρα που απευθύνονται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη. Μελετημένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο.

Οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας: την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα. Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Ενώ συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Και, βέβαια, όλα αυτά πλαισιώνονται από τον νέο, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και από την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Γιατί οι μισθοί στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, ακόμα χαμηλοί. Και η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.

Είναι μία πρωτοβουλία η οποία έρχεται σε συνέχεια των 2,6 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από το ξέσπασμα της ενεργειακής αναστάτωσης. Και για μέτρα που θα ισχύουν για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Όπως είπα, η εφαρμογή τους θα είναι απλή και θα εξηγηθεί αύριο αναλυτικά από τους αρμόδιους Υπουργούς»