Ο  Ραχόι υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του και αυτά της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ισπανικής Βουλής που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, σε μια λεπτή πολιτική συγκυρία, καθώς δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία.
 
«Είστε ένας πρωθυπουργός για τον οποίο υπάρχουν υποψίες», τόνισε η Μαργαρίτα Ρόμπλες, στέλεχος των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του κοινοβουλίου, παρότι δεν κατηγορείται ο ίδιος ο Μ. Ραχόι.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στις κατηγορίες εναντίον του PP, υπενθυμίζοντας ότι έχει δώσει εξηγήσεις στο κοινοβούλιο για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς σε 52 περιπτώσεις, ενώ έχουν συσταθεί δύο εξεταστικές επιτροπές για να ερευνήσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν.
 

Ο «αγώνας κατά της διαθφοράς»
 

«Οι μεταρρυθμίσεις μετράνε περισσότερο από τις επικρίσεις στον αγώνα εναντίον της διαφθοράς», επέμεινε.
 
Ένα στοιχείο που υπογραμμίζει το σε πόσο ευάλωτη θέση βρίσκεται είναι το ότι στην ειδική, προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση της Βουλής που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε μόνον όταν το απαίτησαν άλλοτε σύμμαχοί του για να απαντήσει σε ερωτήματα.
 
Ο Μ. Ραχόι έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ισπανίας ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει σε μια δίκη τον Ιούλιο. Αρνήθηκε ότι ήταν ενήμερος για παράνομες, μυστικές χρηματοδοτήσεις του κυβερνητικού κόμματος της ισπανικής Κεντροδεξιάς.
 
Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει επανειλημμένα την παραίτηση του Ραχόι, αλλά τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και οι αριστεροί Unidos Podemos δεν κατάφεραν στο πρόσφατο παρελθόν να υπερψηφιστούν οι προτάσεις μορφής σε κοινοβούλιο με κατακερματισμένη την πολιτική ισχύ.