Ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζέφρι Φέλτμαν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, έφτασε σήμερα στο Πεκίνο αφού ολοκλήρωσε μια πενθήμερη επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ με στόχο να αποκλιμακώσει την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Η ασυνήθιστη επίσκεψη του αξιωματούχου του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε μετά την εκτόξευση στις 28 Νοεμβρίου από τη Βόρεια Κορέα ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ικανού, σύμφωνα με τους ειδικούς, να πλήξει τις ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πιονγκγιάνγκ, της πρώτης που πραγματοποιεί τόσο υψηλόβαθμος διπλωμάτης του ΟΗΕ από το 2010, ο Φέλτμαν συναντήθηκε με τον Βορειοκορεάτη υπουργό Εξωτερικών Ρι Γιονγκ-Χο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Πακ Μιόνγκ-Κουκ, όπως μετέδωσε το KCNA.

«Στη διάρκεια των συνομιλιών αυτών η πλευρά μας ανακοινώσε ότι η εχθρική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και ο πυρηνικός τους εκβιασμός ευθύνονται για την τρέχουσα ένταση στην κορεατική χερσόνησο», πρόσθεσε το πρακτορείο.

Εξάλλου η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να έχει με τον ΟΗΕ «τακτική επικοινωνία μέσω επισκέψεων σε διάφορα επίπεδα», επεσήμανε το KCNA.

Το πρακτορείο ειδήσεων δεν έκανε λόγο για συνάντηση του Φέλτμαν με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Η επίσκεψη του Αμερικανού διπλωμάτη πραγματοποιήθηκε αφού οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ξεκίνησαν τα πιο μεγάλα κοινά αεροπορικά τους γυμνάσια.

Το KNCA επανέλαβε τη θέση της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με την οποία, τα τακτικά στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιούνται στην κορεατική χερσόνησο από τις ΗΠΑ μαζί με τις νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις «αποκαλύπτουν την πρόθεσή τους να προετοιμάσουν ένα προληπτικό, πυρηνικό πλήγμα εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας».