Υπό τον Πρωθυπουργό συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους που αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια. Να μην υπάρξουν απώλειες στις αποδοχές και παράλληλα να τηρηθεί η μνημονιακή υποχρέωση για εξορθολογισμό τους, θέλει η κυβέρνηση
Nick Paleologos / SOOC
Οι βασικές ρυθμίσεις είναι έτοιμες και μεταξύ άλλων προβλέπουν μείωση των κατηγοριών, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές διαβεβαιώσεις δεν θα υπάρξουν περικοπές. Οι ρυθμίσεις αφορούν 188.000 δημοσίους υπαλλήλους και αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή έως τον Νοέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι στα ειδικά μισθολόγια υπάγονται:
- Δικαστικοί λειτουργοί
- Προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
- Ιατροδικαστές
- Μέλη ΔΕΠ
- Μέλη ΤΕΙ
- Ερευνητές
- Προσωπικό ΚΕΠΕ
- Ειδικοί λειτουργοί επιστήμονες
- Καθηγητές Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας
- Προσωπικό παιδαγωγικού ινστιτούτου
- Γιατροί ΕΣΥ
- Διπλωματικοί Υπάλληλοι
- Αρχιερείς
- Μουσικοί
- Ένστολοι (Αστυνομικοί, Λιμενικοί, Στρατιωτικοί)
Όπως υπενθυμίζει κυβερνητικός παράγοντας, η αναλογία προσλήψεων – απολύσεων «ένα προς πέντε» θα γίνει «ένα προς τέσσερα» το επόμενο έτος και «ένα προς τρία» το μεθεπόμενο, εάν δεν υπάρξουν νέες ανατροπές.
Από την ισχύουσα αναλογία έχουν εξαιρεθεί, συγκεκριμένες κατηγορίες (όπως το ιατρικό προσωπικό) ενώ τμήμα των προσλήψεων για το τρέχον έτος καλύφθηκε από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ το 1997.
«Θα τηρηθεί η μνημονιακή υποχρέωση για εξορθολογισμό των αποδοχών», ωστόσο κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές μισθών και αντιθέτως θα στηριχθούν οικονομικά κλάδοι που είχαν μεγάλες απώλειες, όπως γιατροί και πανεπιστημιακοί.
«Όσοι είναι αυτή τη στιγμή στα ειδικά μισθολόγια δεν πρόκειται να υποστούν μείωση των χρημάτων που παίρνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα έχουμε και αύξηση, ιδιαίτερα με βάση την ευθύνη την οποία θα έχουν, αλλά και σε ορισμένες ειδικότητες», επισήμανε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι ο προσανατολισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιοριστούν οι 20 ειδικές κατηγορίες ειδικών μισθολογίων κοντά στις 10. «Θα έχουμε νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να είμαστε εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις μας αλλά και για να είμαστε εντάξει σε σχέση με αυτό που λέμε ότι δεν θα υπάρχει μείωση. Το σωστό είναι το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων να αντιμετωπιστεί ενιαία», παρατήρησε.