Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος ηγέτης δυτικής χώρας που επισκέπτεται την Τεχεράνη μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα του Ιράν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κίνηση αποτελεί στρατηγική επιλογή που θα θέσει τον θεμέλιο λίθο για την διεύρυνση των σχέσεων της χώρας μας με το Ιράν και θα τονίσει τον θετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Μόλις χθες επισημοποιήθηκε η συνεργασία του Ιράν με τα ΕΛΠΕ, τα οποία θα προμηθεύονται αργό πετρέλαιο από την ασιατική χώρα. Γενικότερα, ο τομέας της ενέργειας είναι αυτός που θα απασχολήσει περισσότερο στη διμερή αυτή συνάντηση.

Σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχει η βούληση για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως τονίζεται σε δηλώσεις και συνεντεύξεις αξιωματούχων, να δοθεί ισχυρή ώθηση στις διμερείς σχέσεις, αλλά και να αποτελέσουν τους παράγοντες σταθερότητας σε μια κρίσιμη περιοχή του κόσμου.

Το Μαξίμου σημειώνει πως «μετά την επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση αναθερμαίνει τις διμερείς σχέσεις με το Ιράν, έναν περιφερειακό παίκτη με σημαντική επιρροή, ο οποίος επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο, εξομαλύνοντας τις σχέσεις του με τη Δύση».

Συναντήσεις με Χομεινί και Ρουχανί

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ιράν θα ξεκινήσει από την ιστορική πόλη του Ισφαχάν και θα συνεχιστεί στην Τεχεράνη, όπου ο Πρωθυπουργός και η κυβερνητική αντιπροσωπία θα συναντηθούν με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χομενεΐ και του προέδρου Χασάν Ρουχανί.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα υπογραφεί σειρά συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Ιράν. Λίγες μέρες νωρίτερα, αντίστοιχες συμφωνίες υπεγράφησαν ανάμεσα στο Ιράν και την Ιταλία,δείχνοντας πως αυτές οι δύο μεσογειακές χώρες θέλουν να βάλουν στο γεωστρατηγικό παιχνίδι ένα σημαντικό παίκτη, το Ιράν.

Ατζέντα: Ενέργεια και ειρήνη

Το ενδιαφέρον των διμερών επαφών θα επικεντρωθεί στην ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον κατασκευαστικό τομέα, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, τον τουρισμό, με στόχο την προσέλκυση Ιρανών τουριστών στην Ελλάδα, τον πολιτισμό, ο οποίος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και των δύο χωρών, τον χρηματοπιστωτικό και τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και τη φαρμακοβιομηχανία.

Πέρα από την οικονομική συνεργασία, επιθυμία και των δύο πλευρών είναι η προώθηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, η διμερής συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και ο διάλογος για τις περιφερειακές εξελίξεις, μιας και πλέον έχουν αρθεί οι αποκλεισμοί για το Ιράν κι έχει υπογραφεί η συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Την ελληνική αντιπροσωπία θα απαρτίζουν εκτός του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.