Γιαννάκου για τα σχόλια περί προσωπικών βιωμάτων του Τσιάρα: «Αν ήταν ένας άνδρας στη θέση μας, θα τα έκανε αυτά τα σχόλια;»
«Είναι περίεργο πώς ο υπουργός κάλεσε διάφορες οργανώσεις -ενεργοί μπαμπάδες και ό,τι άλλο- και αρνήθηκε να δει γυναικείες οργανώσεις. Ο σύνδεσμος για τα δικαιώματα της γυναίκας δεν όφειλε να τύχει της τιμής από τον κ. υπουργό να τους δει;» τόνισε η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, μιλώντας στο OPEN, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια. «Υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία θεωρώ ότι δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση και το θεωρούν όλοι οι επιστημονικοί φορείς» ανέφερε, μιλώντας για προσπάθεια αλλαγής της κατεύθυνσης των δικαστικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί και υπογράμμισε πως ακόμα και η επιστημονική υπηρεσία της βουλής, τονίζει ότι υπάρχουν ασάφειες που θα δημιουργήσουν προβλήματα και θα αυξήσουν τις προσφυγές στο δικαστήριο αντί να τις μειώσουν.
Αναφερόμενη στο κομμάτι του νομοσχεδίου που εντοπίζεται η ασάφεια, η Μαριέττα Γιαννάκου εξήγησε την ασάφεια του «εξίσου». «Σημασία έχει το παιδί και η ασάφεια αφορά στο 1/3 του χρόνου που δεν ορίζει ο νόμος του πόσου χρόνου, πώς θα κατανέμεται δηλαδή. Ο γονιός που έχει την επιμέλεια θα πρέπει να ρωτά τον άλλον και να ζητά την έγκριση του γι’ αυτό που συμβαίνει κάθε μέρα» σημείωσε, εξηγώντας πως οι γονείς θα πρέπει να συνεννοηθούν ακόμα και για λεπτομέρειες όπως «τι ώρα διάβασε, αν θα βγει να κάνει ποδήλατο». Το 86% των ζευγαριών αποφασίζουν από κοινού για θέματα του παιδιού, υπογράμμισε η ίδια, εστιάζοντας σε ένα 14% που δε τα βρίσκουν, με ένα 3% αυτών να οδηγείται στα δικαστήρια.
«Ο νυν νόμος δεν επιβάλλει να τα βρουν οι γονείς. Ο γονιός που έχει την επιμέλεια επιχειρεί την καθημερινότητα» τόνισε και διερωτήθηκε: «Ο γονιός δηλαδή που φεύγει και εξαφανίζεται δε θα έχει καμία επίπτωση όταν πρόκειται για θέμα επικοινωνίας; Το παιδί δεν τον έχει ανάγκη;». Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «οι περισσότερες μητέρες κρατούν τα παιδιά γιατί μπορούν να επιχειρούν καθημερινά πράγματα, όπως είναι η ελληνική οικογένεια» εκφράζοντας τον φόβο της μήπως αντί να μειωθούν οι προσφυγές στα δικαστήρια, αυξηθούν. «Μπορεί να φτάσει να είναι σχιζοφρενική η καθημερινότητα, με αυτόν τον νόμο» συμπλήρωσε.
«Ο υπουργός οφείλει να απαντά και όχι να κάνει σχόλια ότι η κα. Γιαννάκου και η κα. Κεφαλογιάννη έχουν προσωπικά βιώματα. Αν ήταν ένας άνδρας στη θέση μας, θα τα έκανε αυτά τα σχόλια;» υπογράμμισε σχολιάζοντας πως το ισχύον καθεστώς αν είχε πρόβλημα, ήταν λόγω της κακής εφαρμογής του νόμου. «Και οι δύο γονείς οφείλουν να μην κακολογούν ο ένας τον άλλον στα μάτια του παιδιού. Εγώ δεν αμφισβητώ ότι το παιδί έχει ανάγκη και τους δύο γονείς» κατέληξε.
Επισημαίνεται πως ξεκάθαρη θέση πήρε η βουλεύτρια Επικρατείας της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου ως προς νομοσχέδιο υποχρεωτικής συνεπιμέλειας που βρίσκεται προς ψήφιση αυτή την ώρα στη βουλή. Η βουλεύτρια κατηγόρησε ευθέως τον υπουργό κ. Τσιάρα για τη στάση του απέναντι σε όσους εξέφρασαν διαφωνίες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μέσα στον ναό της δημοκρατίας εσείς αμφισβητήσατε το δικαίωμα των βουλευτών να εκφέρουν ελεύθερα τη γνώμη τους». Η ίδια ξεκαθάρισε ότι υπό αυτή τη μορφή του νομοσχεδίου δε θα το ψηφίσει γιατί «θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θέλει να επιλύσει».
«Ως παλιό μέλος της ΝΔ θέλω να σας πω ότι έχω εκπλαγεί ειλικρινά γιατί μέσα στον ναό της δημοκρατίας εσείς αμφισβητήσατε το δικαίωμα των βουλευτών να εκφέρουν ελεύθερα τη γνώμη τους» υπογράμμισε και είπε καταγγέλλοντας ανοιχτά τη στάση του υπουργού, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια: «Δεν καταθέσαμε όμως εμείς το σχέδιο νόμου υπουργέ. Εσείς το παράξατε. Το κείμενο σας φανερώνει την γονεοκεντρική του λογική. Οι περισσότερες διατάξεις που υπάρχουν φανερώνουν ότι δεν έχουν δημιουργηθεί με γνώμονα και επίκεντρο το παιδί αλλά τις επιθυμίες των γονέων. Το σημαντικό σε αυτό το σχέδιο νόμου δεν πρέπει να είναι οι γονείς αλλά τα δικαιώματα των γονέων».