Μετά την καταστροφή στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια, σε πρώτη φάση οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε πλοίο, ενώ, παράλληλα, γίνονται προσπάθειες αποσυμφόρησης του νησιού.

Ακόμα, διαβεβαίωσε πως δεν θα δημιουργηθεί δεύτερο hot spot, κάτι που, όπως είπε, ζητούν και οι κάτοικοι της Λέσβου. Ανέφερε ότι εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί και ποια λύση βρέθηκε με το πλοίο, ενώ έκανε λόγο για αργές διαδικασίες παροχής ασύλου και επιστροφής μεταναστών, που επιβαρύνουν την όλη κατάσταση.

Πλην ελαχίστων ακραίων φωνών, η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του νησιού έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες, υποστήριξε ο κ. Γιαννέλης τονίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει και η πολιτεία να σταθεί αρωγός στις δύσκολες μέρες που περνούν.

Την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών του βορείου Αιγαίου υπογράμμισε, από πλευράς της, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλλης, με φορείς της Λέσβου για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Η Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι τα όρια φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξαντλούνται απολύτως στις δυνατότητες των υφιστάμενων δομών hot spots. Επίσης, ζήτησε την ενίσχυση της στελέχωσης των υπηρεσιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου.

Η κ. Καλογήρου υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς η αυτοδιοίκηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει την κατάσταση χωρίς αρμοδιότητες, δομές και πόρους και ζήτησε την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα στηρίζεται στη διαθέσιμη χρηματοδότηση των 800 εκατομμύριων ευρώ του AMIF.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ