«Το συνέδριο είναι εξαιρετικά κρίσιμο γιατί η δεκαετία που διανύουμε μέχρι το 2030 θα καθορίσει τι θα συμβεί στον πλανήτη από δω και πέρα, όχι απλώς στις επόμενες γενιές. Κρίνεται το μέλλον του πλανήτη. Επίσης, είναι κρίσιμο γιατί είναι στα πέντε χρόνια από τη Συνθήκη του Παρισίου το 2015 κι αν δεν δείξουν οι χώρες πώς ρεαλιστικά θα καταφέρουν να κρατήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό , τότε έχουμε χάσει την ευκαιρία. Είναι τώρα ή ποτέ. Είναι η τελευταία ευκαιρία του πλανήτη» δήλωσε στο TPP ο Αγησίλαος Κουλούρης, φωτορεπόρτερ κι ακτιβιστής, μέλος του Extinction Rebellion, ο οποίος καλύπτει τη Σύνοδο COP26 του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη που έχει διάρκεια 1-12 Νοεμβρίου.

Agisilaos Koulouris/TPP

Όσο για το τι περιμένουμε από τη Σύνοδο, ο Αγησίλαος ξεκαθαρίζει ότι αναμένεται οι χώρες να φέρουν στο τραπέζι δεσμεύσεις για το ζήτημα της υπερθέρμανσης, βασικά. «Αυτό προϋποθέτει πλάνα με άμεσους στόχους. Για παράδειγμα υπάρχει στόχος για το 2050 για τον μηδενισμό των ρύπων -το οποίο είναι πάρα πολύ μακριά. Ζητάμε στόχους για το 2025, άντε μέχρι και το 2030. Αυτό προϋποθέτει ότι θα πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν δάνεια και χρηματοδοτήσεις σε πετρελαϊκές εταιρείες, εκμηδενισμό των ρύπων του μεθανίου πολύ πιο σύντομα από το 2050 αλλά και μείωση των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα» επισημαίνει και τονίζει πως πρέπει να γίνει σαφές ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι αποδεκτά και «είμαστε πλέον στη φάση που φεύγουν από τον δημόσιο διάλογο και γενικά τις τράπεζες».

Agisilaos Koulouris/TPP

«Πολύ ψηλά στην ατζέντα είναι και το να δοθεί προτεραιότητα στους ιθαγενικούς πληθυσμούς που εδώ κι εκατοντάδες χρόνια προστατεύουν τα δάση κι έχουν την πραγματική γνώση γι’ αυτά τα εδάφη χωρίς να τα καταστρέφουν. Είναι σημαντικό να χρηματοδοτηθούν προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος ώστε να μην αποψιλωθεί από εταιρείες» σημειώνει και προσθέτει πως «υπάρχει μία δέσμευση ότι κάθε χρόνο θα δίνονται 100 δις σε αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να μπορέσουν να προστατεύσουν το περιβάλλον από την κλιματική κρίση αλλά και να προσαρμοστούν στα νέα καιρικά φαινόμενα. Μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να δίνονται κάθε χρόνο τα 100 δις, δίνονται περίπου 80 και τώρα πιέζουμε όχι μόνο να δίνονται τα 100 δις αλλά και περισσότερα».

«Fuck» από την Γκρέτα Τούνμπεργκ – «Όχι άλλο μπλα μπλα»

Διατηρώντας συνεχή επικοινωνία με τον Αγησίλαο, έχει αξία να τονίσουμε όχι μόνο τις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν κι επίσημα στα ΜΜΕ, αλλά να εστιάσουμε και στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη σκιά της κρίσιμης Συνόδου. Κατά την πρώτη μέρα, στη σημαντική Σύνοδο COP26 του ΟΗΕ εμφανίστηκε και η γνωστή νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, διαμαρτυρόμενη και απευθυνόμενη στους παγκόσμιους ηγέτες.

Η18χρονη που κατηγόρησε τους επικεφαλής των κυβερνήσεων ότι δεν κάνουν πολλά για να σώσουν τον πλανήτη από την καταστροφή, μιλώντας στο Festival Park την πρώτη ημέρα της Συνόδου είπε: «Όχι άλλο μπλα μπλα, όχι άλλο από το οτιδήποτε κάνουν εκεί μέσα».

Σύμφωνα με την ακτιβίστρια, μέσα στη σύνοδο υπάρχουν πολιτικοί και άνθρωποι με εξουσία «που παριστάνουν ότι παίρνουν το μέλλον μας στα σοβαρά, που παριστάνουν ότι παίρνουν το παρόν στα σοβαρά. Η αλλαγή δεν πρόκειται να έρθει από εκεί μέσα. Αυτό δεν είναι ηγεσία. Λέμε όχι άλλο μπλα μπλα, όχι στην μεγαλύτερη εκμετάλλευση των ανθρώπων και του πλανήτη».

Ήδη, η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει προειδοποιήσει ότι η υπόσχεση για τη μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, κάτω από τη συμφωνία των Παρισίων θα μπορούσε να είναι απλός ευχολόγια, ενώ σημείωσε ότι η Cop26 θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματική ευκαιρία για την κλιματική αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση, κατηγορεί τις παγκόσμιες κυβερνήσεις για «κούφια λόγια και υποσχέσεις» ενώ χρειάζεται πραγματική δράση.

«Η Γκρέτα μεγαλώνει και είναι όλο και πιο θυμωμένη. Γενικά, το κλίμα από τις διαμαρτυρίες των νέων ήταν έντονες. Τα παιδιά είναι θυμωμένα και απογοητευμένα, ξέρουν ότι τα συνέδρια είναι μπλα μπλα και προσπαθούν να πιέσουν τις κυβερνήσεις. Ακόμα και μια μικρή μείωση των ρύπων μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές. Οι νέοι έχουν καταλάβει ότι το σύστημα νοιάζεται για την οικονομία και το κέρδος και δε μπορεί ούτε θέλει να βοηθήσει τον πλανήτη. Γι’ αυτό και ο λόγος της Γκρέτας ήταν έντονα επιθετικός κι αντισυστημικός και βασικά έβριζε» υπογραμμίζει ο Αγησίλαος Κουλούρης.

video-1635878206

video-1635878188