Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αποφάσισε να προκαλέσει συζήτηση στην Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης για τους εξής λόγους:
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Είναι …εύκολο και ασφαλές. Πρόκειται για μία επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση χωρίς το παραμικρό ρίσκο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής (Αρ.84 του Συντάγματος, Αρ.141-142 του ΚτΒ) η κυβέρνηση μπορεί να έχει ψήφο εμπιστοσύνης εφόσον συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών. Στην προκειμένη περίπτωση απαιτούνται μόλις 148 βουλευτές αφού 6 βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι φυλακισμένοι οπότε, εφόσον δεν τους χορηγηθεί εισαγγελική άδεια, δεν θα συμμετάσχουν στην διαδικασία. Ο μόνος περιορισμός που τίθεται είναι ότι η απόλυτη πλειοψηφία δεν μπορεί να στηρίζεται σε αριθμό μικρότερο των 120 βουλευτών. Η κυβέρνηση διαθέτει σήμερα τουλάχιστον 154 βουλευτές.
Δίνεται η αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει με δυναμικό τρόπο την πρωτοβουλία των κινήσεων. Θυμίζουμε ότι από την νέα κοινοβουλευτική σύνοδο που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την δυνατότητα κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.
Διασφαλίζεται η παραμονή Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εξουσία έως το τέλος Ιανουαρίου του 2015. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι ανακοινώσεις για την εκκίνηση των διαδικασιών αίτησης ψήφου εμπιστοσύνης έγιναν ταυτόχρονα με την δημοσιοποίηση χρονοδιαγράμματος για την προεδρική εκλογή.
Συσπειρώνονται – αντικειμενικά- όλοι οι «γκρινιάρηδες» βουλευτές των 2 κυβερνητικών κομμάτων. Όσοι διαμαρτύρονταν για τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο ή για όποια επιμέρους θέματα, τώρα καλούνται να «σηκώσουν το χεράκι» και να υπερψηφίσουν την κυβέρνηση. Έτσι δίνεται τέλος σε μία ατμόσφαιρα διάλυσης και προσωπικής πολιτικής επιβίωσης που επικρατεί στην κυβέρνηση.
Τέλος η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή φιλοδοξεί να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να πάει στις εκλογές με τους όρους που επιθυμεί. Ο βασικότερος αυτών είναι η επίτευξη κάποιας συμφωνίας με τους δανειστές που θα στηρίζει μία προεκλογική καμπάνια του είδους …«τελείωσε το μνημόνιο». Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται ζωτικής σημασίας τόσο για τον κυβερνητικό συνασπισμό όσο και για την «επιβίωση» της σημερινής ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.