Ένα χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της Τουρκίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αναφέρθηκε στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, σχολιάζοντας ότι «στο επίκεντρο όλων των πράξεών μας έναντι της Τουρκίας βρίσκεται ο τουρκικός λαός». Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία του να δει την Τουρκία να προσεγγίζει περισσότερο την Ευρώπη, «αντί να απομακρύνεται από εμάς».
Με άρθρο του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ευρωπαικής Ένωσης με την Τουρκία τον τελευταίο χρόνο, τονίζοντας ότι για την πρώτη «είναι πολύ σημαντική η γειτνίαση με μια χώρα δημοκρατική, σταθερή και ευημερούσα». Για αυτόν τον λόγο, ξεκαθάρισε ότι «όποια χώρα επιθυμεί να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενταχθεί σε μια Ένωση αξιών. Σε μια Ένωση προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ελευθερίας του Τύπου και κράτους δικαίου».
Συγκεκριμένα αναφέρε, ότι μία χώρα που δεν θέλει να ενταχθεί στην Ένωση «δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή η επί μήνες κράτηση δημοσιογράφων σε απομόνωση χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, όπως του ανταποκριτή της Die Welt, Deniz Yücel. Σε περίπτωση δε που η Τουρκία θεσπίσει τη θανατική ποινή, η τουρκική κυβέρνηση θα έχει κλείσει οριστικά την πόρτα για την προσχώρηση της χώρας στην ΕΕ».
Ανοιχτός – έντονος ο διάλογος με τον Ερντογάν
Για τα θέματα αυτά, όπως και για άλλα, ξεκαθάρισε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ ότι διατηρεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανοιχτό και, κάποιες φορές, έντονο διάλογο. «Κατά την τελευταία μας συζήτηση τον Μάιο, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο πρόεδρος κ. Ερντογάν επιδιώκει την προσέγγιση στην Ευρώπη και όχι την απομάκρυνση της χώρας του απ’ αυτήν. Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε σταδιακά τη συνεργασία μας, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα από ό,τι θα μπορούσε να πετύχει ο καθένας μόνος του», σημείωσε.
Τέλος, αναφέρθηκε στην εκπόνηση ενός ρεαλιστικού χάρτη πορείας για τους επόμενους δώδεκα μήνες, στον οποίο έχει καταγραφεί πώς θέλουν οι δύο χώρες να εξελιχθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς. «Είμαι πεπεισμένος ότι με μικρά βήματα μπορούμε να πετύχουμε μεγάλα πράγματα. Ένα χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, το χέρι της Ευρώπης παραμένει απλωμένο. Η Ευρώπη, λοιπόν, είναι ξεκάθαρη στις θέσεις της. Πλέον, προσδοκώ ότι και η Τουρκία θα λάβει σαφώς ευρωπαϊκές θέσεις και θα ενστερνιστεί πλήρως τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε.