«Προκύπτει θέμα, αλλά δεν θα ήταν συνετό ο πρόεδρος του Eurogroup να καλέσει την ΕΚΤ να στρέψει την πολιτική της προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση», δήλωσε ο Γιούνκερ, την ώρα που το ΔΝΤ ωθεί τους δημόσιους πιστωτές να αποδεχθούν να μετάσχουν, αν είναι απαραίτητο, στην απομείωση του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και τις Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερα χρήματα από τον δημόσιο τομέα για την κάλυψη ενός ελλείμματος σε ένα δεύτερο δανειοδοτικό πακέτο για την Ελλάδα, αφού επιτευχθεί συμφωνία τις ερχόμενες ημέρες για την ανταλλαγή των ομολόγων.
«Ετοιμάζουμε ένα πακέτο το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και σε αυτό το πακέτο, ναι, βάσει της αναθεωρημένης ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους, είναι πιθανόν να υπάρξει κάποια αυξημένη ανάγκη χρηματοδότησης από το δημόσιο τομέα, αλλά όχι τίποτα το δραματικό», δήλωσε ο Όλι Ρεν στο Ρόιτερς.
Οι ιδιώτες πιστωτές επιθυμούν από τους άλλους κατόχους ελληνικών ομολόγων και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία είναι μεμονωμένα ο μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών ομολόγων, να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων με στόχο την απομείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια προσπάθεια αν όλοι οι άλλοι (συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ) κάνουν μία προσπάθεια», δήλωσε στο Ρόιτερς πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες.
«Μη ρισκάρετε τις επόμενες δόσεις»
Απαντώντας στην ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει χωρίς να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι δεν θέλει να μπει σ' αυτή τη λογική. «Δεν υπάρχει χρεοκοπία χωρίς επιπτώσεις στις άλλες χώρες. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να αποτρέψουμε μια χρεοκοπία της Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά.