Η μαρτυρία τροφίμου του γηροκομείου-κολαστηρίου στα Τσικαλαριά Χανίων στην κάμερα μεταφέρει με τον πλέον σοκαριστικό τρόπο τα όσα ζούσαν επί χρόνια εκατοντάδες ηλικιωμένοι τρόφιμοι, ενώ ταυτόχρονα δείχνει ότι αυτές οι πρακτικές ήταν εν γνώσει των εργαζόμενων, αλλά και άλλων που επισκέπτονταν τους χώρους του. Ο κ. Χρήστος Δερμιτζάκης και η σύζυγός του Ελένη βρέθηκαν στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουν προσωρινά τις «υπηρεσίες» του γηροκομείου, καθώς η τελευταία που μέχρι τότε τον φρόντιζε κατ’ οίκον, χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο του Ηρακλείου για να υποβληθεί σε εγχείριση. Όπως είπαν on camera, σε ρεπορτάζ που προέβαλε το ΚΡΗΤΗ TV, αυτά που έζησε ο άτυχος ηλικιωμένος και είδε και η σύζυγός του, ξεπερνούν την πιο αρρωστημένη φαντασία.
«Ξύλο, έτρωγα πολύ ξύλο. Στον πισινό. Πονούσα και φώναζα. Μου έκαναν ενέσεις χωρίς λόγο. Με χτυπούσαν αλύπητα», περιγράφει ο κ. Δερμιτζάκης. Όπως ανακαλεί, τηλεφωνούσε επανειλημμένα στην σύζυγό του: «Ελένη, έλα να με πάρεις, γιατί θα πεθάνω εδώ μέσα. Ελένη, πάρε τους τηλέφωνο. Λερώθηκα και δεν έρχονται να με αλλάξουν. Υποσέντονα δεν είχαν. Κοιμόμουν πάνω σε χοντρό νάιλον σαν αυτό που σκεπάζουμε τα ξύλα της σόμπας». Ωστόσο, λίγο μετά, προσωπικό τον έδενε εκεί που βρισκόταν. Η σύζυγος θυμάται ότι ρωτούσε: «Γιατί δέσατε τον άντρα μου; Μου απαντούσαν πως τον έδεναν για να μη γλιστρήσει από την καρέκλα».
«Δίπλα στην είσοδο με είχαν κάτσει και με είχαν δέσει για να μην κουνιέμαι. Στο χώρο που μας έκαναν μπάνιο, ήταν στοίβα οι πετσέτες από προηγούμενους ασθενείς, βρεγμένες. Λέω ρε παιδιά με αυτές θα σκουπιστώ; Αν σου αρέσει μου έλεγαν. Αν δε σου αρέσει τα παράπονα σου στη διευθύνουσα», θυμάται ο κ. Δερμιτζάκης.
Περιέγραψε επίσης τις άθλιες συνθήκες σίτισης με ελάχιστη τροφή: «Έτρωγα κρεμμύδια από την πείνα μου. Κι όταν τους έλεγα ότι πεινάω μου απαντούσαν “αυτά είναι, δεν έχουμε άλλο”. Για πρωινό μας έφερναν σκέτο τσάι ή γάλα και μας έπιανε κόψιμο. Τέτοια πείνα δεν είχα ζήσει ξανά». Όταν ολοκληρώθηκε η περίοδος που η σύζυγός του χρειαζόταν για να ολοκληρώσει την δική της νοσηλεία και την μετεγχειρητική περίοδο, τον επισκέφτηκε εκεί. «Του έφεραν να φάει άθλιες φακές μέσα σε ένα μικρό μπολάκι σαν αυτό που ταΐζω τα γατιά και μισό αυγό! Όταν ρώτησα πού είναι το άλλο μισό αυγό, μου είπαν πως θα το δώσουν σε άλλο τρόφιμο. Ευτυχώς, βρέθηκε εκεί μέσα κάποιος που πουλούσε κουλούρια και τυρόπιτες και όταν του έδωσα να φάει έτρωγε σαν λιμαγμένος».
Όπως περιγράφει, ο σύζυγός της ήταν 90 κιλά όταν μπήκε στη μονάδα. Όταν επέστρεψε, ήταν μόλις 50 κιλά και είχε αποκομίσει και μία μόλυνση, αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών υγιεινής και την απουσία φροντίδας.
Είναι χαρακτηριστικές οι αναμνήσεις που ανακαλεί, με ηλικιωμένες γυναίκες να καλούν σε βοήθεια. «Εκεί μέσα είναι κολαστήριο δεν είναι ίδρυμα. Όταν κατεβαίναμε στο υπόγειο για μπάνιο, έβλεπες τα φέρετρα, στη σειρά. Λέω ρε παιδιά τι συμβαίνει; Πέθανε ο ένας, πέθανε ο άλλος, τι γίνεται;». «Είδα μια γιαγιά με άνοια να της ανοίγουν το στόμα και να της βάζουνε με το ζόρι το κουτάλι με το φαγητό. Εκείνη να μην τρώει και να της το σπρώχνουν με μια πετσέτα. Είδα έναν άλλο να τον σπρώχνουν σαν ζώο στη σκάλα»…
Σημειώνεται ότι για σήμερα είναι προγραμματισμένο να προσαχθούν στην ανακρίτρια Χανίων οι πρώτοι από τους 7 συλληφθέντες για την υπόθεση, προκειμένου να απολογηθούν. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο. Οι Αρχές έχουν ήδη περιλάβει στην δικογραφία ακόμη 29 άτομα.