«Πλάνα από το τουρκικό λιμενικό να σπρώχνει με τη βία πρόσφυγες προς την Ελλάδα, κατά παραβίαστη του διεθνούς δικαίου και της κοινής δήλωσης ΕΕ [-Τουρκίας]. Αυτό το βίντεο τραβήχτηκε από πρόσφυγα που σώθηκε από την Ελλάδα. Είναι μια ακόμα απόδειξη της εργαλειοποίησης του προσφυγικού από την Τουρκία» έγραφε ο Νότης Μηταράκης.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Γιώργος Παγούδης στην «Εφ. Συν.», το βίντεο που ανάρτησε στο twitter του ο κ. Μηταράκης, αναφέροντας ότι τραβήχτηκε από πρόσφυγα που διασώθηκε από το ελληνικό Λιμενικό, χωρίς να αναφέρει άλλες διευκρινίσεις, αποδεικνύεται ότι τραβήχτηκε πριν τουλάχιστον τρία χρόνια και ότι δεν αφορά προώθηση προσφύγων, αλλά αναχαίτισή τους από το τουρκικό Λιμενικό προκειμένου να μην περάσουν στην Ελλάδα.

Μάλιστα, το ίδιο ρεπορτάζ επικαλείται ανάρτηση του δημοσιογράφου του Spiegel Γιώργου Χρηστίδη στο twitter, σύμφωνα με την οποια, το βίντεο –το οποίο είχε δημοσιοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου 2019–είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία για τη βία κατά των προσφύγων, με αποτέλεσμα να βγάλει απολογητική ανακοίνωση το τουρκικό Λιμενικό, το οποίο δικαιολόγησε τη βία με το επιχείρημα ότι δεν μπορούσε να σταματήσει αλλιώς το σκάφος των προσφύγων.

Παραπέμπει ακόμα σε σχετικό δημοσίευμα της Χουριέτ με την ανακοίνωση του λιμενικού της Τουρκίας να ζητά συγνώμη και προσπαθεί να δικαιολογήσει τη βία, αναφέροντας ότι η βάρκα με τους πρόσφυγες δεν σταματούσε με άλλο τρόπο