Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, επιβάλλοντας εμπορικό αποκλεισμό στο εμιράτο, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει τρομοκρατών.
Οι αραβικές χώρες εξέδωσαν ένα τελεσίγραφο με τις απαιτήσεις τους για την άρση των κυρώσεων, ανάμεσά τους το κλείσιμο μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Ντόχα.
Το Κατάρ αρνείται τις κατηγορίες και τονίζει ότι οι απαιτήσεις στοχεύουν στον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας του. Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ντόχας την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι το εμιράτο εξετάζει τον κατάλογο, αλλά δεν τις θεωρεί λογικές ούτε εφαρμόσιμες.
Ο Γκάμπριελ δήλωσε κατά την διάρκεια μιας εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στο Βερολίνο ότι η Γερμανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις πλευρές για να προσπαθήσει να μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι κάποιες από τις απαιτήσεις των αραβικών κρατών είναι διαπραγματεύσιμες, άλλες όμως θέτουν ξεκάθαρα υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία του εμιράτου.
Μεταξύ των απαιτήσεων είναι η διακοπή λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου της Ντόχα Al Jazeera, ο περιορισμός των σχέσεων της με το Ιράν, το κλείσιμο της τουρκικής βάσης και η καταβολή αποζημιώσεων.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επισήμανε ότι θα είναι δύσκολο για το Κατάρ να αποδεχθεί και τους 13 όρους, κάνοντας λόγο για έναν «πολύ προκλητικό κατάλογο».
Όπως εξήγησε, υπάρχουν προσπάθειες σε εξέλιξη για να καθοριστεί ποιους από τους όρους δέχεται η Ντόχα και ποιοι θεωρούνται προβληματικές.
Αύριο ο Γκάμπριελ αναμένεται να συναντηθεί στην γερμανική πρωτεύουσα με τον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Μοχαμάντ Ζαρίφ, ο οποίος, νωρίτερα σήμερα, κάλεσε την Ευρώπη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να βοηθήσει στην μείωση των εντάσεων στην περιοχή.