Οι εκπρόσωποι των κομμάτων αν και στις προηγούμενες συσκέψεις είχαν συμφωνήσει στη φορολόγηση και των αγροτών, ωστόσο χθες αποφάσισαν την εξαίρεση τους μετατοπίζοντας το κενό που θα δημιουργηθεί τόσο στα αστικά ακίνητα – διαμερίσματα, κτλ. – όσο και στα αγροτεμάχια. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα κληθούν πιθανόν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί, καθώς και οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων.

Οι εκπρόσωποι κομμάτων ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών την επόμενη Τρίτη που θα ξανασυνεδριάσει η επιτροπή να τους παρουσιαστεί σχέδιο αναλυτικό για την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων το 2014. Σημειώνεται ότι τόσο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ επιμένουν στο να υπάρχει αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 ευρώ στα αστικά ακίνητα.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς οριστικό αποτέλεσμα με μια καταρχήν συμφωνία για τη μη φορολόγηση των κατ΄επάγγελμα αγροτών, ενώ το ραντεβού δόθηκε για την επόμενη Τρίτη όπου εκτιμάται ότι θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις ειδικά και για το αφορολόγητο για το οποίο δεν επήλθε καμία συμφωνία. 

 
Παράλληλα αποφασίστηκε η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί από την εξαιρέση των επαγγελματιών αγροτών. 
 
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπαχθούν στο νέο φόρο αυθαίρετα κτίσματα, κατοικίες που δεν είχαν δηλωθεί και τις οποίες έχει εντοπίσει το υπουργείο Οικονομικών, γήπεδα, καθώς και όλα τα ακίνητα των νομικών προσώπων. 
 
Εξάλλου, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους στο ζήτημα φορολόγησης των αγροτεμαχίων ειδικά αυτά των επαγγελματιών αγροτών για τα οποία ζητούν να υπάρξει διαχωρισμός. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως αν τελικά εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο ακινήτων οι αγροτικές εκτάσεις γης τότε θα δημιουργηθεί «κενό» το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με υψηλότερη φορολόγηση των αστικών ακινήτων, από τα οποία ήδη αναζητούνται επιπλέον 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για την είσπραξη 3,1 δισ. ευρώ ετησίως από τον ενιαίο φόρο. 
 
Οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών 
 
Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο της διακομματικής επιτροπής για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων προβλέπεται η επιβολή φόρου 10-12 ευρώ κατά μέσο όρο ανά στρέμμα. Το ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης και συγκεκριμένα εάν η περιοχή είναι καλλιεργήσιμη ή μη καλλιεργήσιμη, αρδευόμενη ή μη αρδευόμενη, παραθαλάσσια ή μη, κοντά σε εθνική ή επαρχιακή οδό, μονοετής ή πολυετής καλλιέργεια και πεδινή, ορεινή ή ημιορεινή ζώνη. Ειδικά για τα αγροτεμάχια των κατ' επάγγελμα αγροτών προτείνεται η εφαρμογή χαμηλότερων συντελεστών με στρεμματικό όριο.