
Η Συνέλευση Γονέων Παιδικών Σταθμών Εξαρχείων καταγγέλλει ότι ολοένα και μειώνονται οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς της γειτονιάς, αφού μετά το Προεδρικό Διάταγμα του 2017 που θέτει αυστηρές προδιαγραφές και άρα κρίνει ακατάλληλα τα κτίρια που στεγάζουν σήμερα τους παιδικούς σταθμούς, δεν έχουν αναζητηθεί εναλλακτικοί χώροι, με αποτέλεσμα οι γονείς να αναγκάζονται να στραφούν είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε σε σχολεία εκτός γειτονιάς. «Την ίδια ώρα που οι ιδιώτες κατορθώνουν να βρίσκουν κτίρια, η δημοτική αρχή μας λέει ότι δεν υπάρχουν», αναφέρει μέλος της Συνέλευσης στο TPP, εκτιμώντας ότι πρόκειται για τη συνέχεια μιας πολιτικής που προωθεί την τουριστικοποίηση των Εξαρχείων, η οποία έχει ως συνέπεια τον αποδιωγμό τον μόνιμων κατοίκων. Το TPP επικοινώνησε με την Αντιπρόεδρο του ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, Πόπη Γιαννοπούλου, η οποία απορρίπτει κάθε σενάριο προώθησης μίας συγκεκριμένης πολιτικής και υποστηρίζει ότι η αδυναμία ανεύρεσης χώρων είναι μία πραγματικότητα.
Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη
Όπως εξηγεί το μέλος της Συνέλευσης στο TPP, στα Εξάρχεια υπάρχουν τρεις παιδικοί σταθμοί: στη Μαυρομιχάλη, στη Θεμιστοκλέους και στη Νοταρά, με τον τελευταίο σταθμό να δέχεται μόνο βρέφη, και όχι νήπια. Το 2017 έρχεται ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θέλει να εναρμονίσει τους παιδικούς σταθμούς με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τα οποία προβλέπουν συγκεκριμένες προδιαγραφές – κυρίως κτιριακές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, προβλέπεται 3,5 τ.μ. αυλή για κάθε νήπιο, ενώ 3 τ.μ. αυλή για κάθε βρέφος. «Καταλαβαίνετε, πράγμα αδύνατον για Αθήνα, ειδικά για τους υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς των Εξαρχείων», προσθέτει.
Το Προεδρικό Διάταγμα είχε εντολή: Εναρμονιστείτε ως το 2019! Από παράταση σε παράταση, ο κόμπος στο χτένι φτάνει το 2025, με τις θέσεις στους υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς να μειώνονται ραγδαία, και χωρίς να έχει βρεθεί εναλλακτικός χώρος στέγασής τους. «Το 2017 υπήρχαν 125 θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, και σήμερα υπάρχουν 32. Ευτυχώς για τα βρέφη μένουν σταθερές», λένε. «Αποτέλεσμα είναι εμείς οι γονείς να αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε στον ιδιωτικό τομέα, ή να πρέπει να πάμε σε άλλες γειτονιές. Από το 2017 έως και σήμερα δεν αναζητήθηκαν νέοι χώροι. Την ίδια ώρα, το 2019, ιδρύονται δύο ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, οι οποίοι πρέπει να πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές. Ο ιδιώτης κατάφερε να βρει χώρο, αλλά ο δήμος δεν βρήκε; Ακόμη, με μία μικρή βόλτα στα Εξάρχεια, θα διαπιστώσει κανείς ότι υπάρχουν χώροι», λέει.
Εκτίμηση της Συνέλευσης είναι ότι το ζήτημα δεν είναι το Προεδρικό Διάταγμα. «Είναι άλλη μία κίνηση προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση: την τουριστικοποίηση των Εξαρχείων με έμμεση εκδίωξη των μόνιμων κατοίκων από τη γειτονιά. Το βλέπουμε καθημερινά. Τα ενοίκια στα Εξάρχεια έχουν εκτοξευδεί, ξεπηδούν από παντού τα Airbnb, η ακρίβεια διαλύει τα νοικοκυριά. Μας λένε ότι αν δεν υπάρχουν θέσεις στα Εξάρχεια, ας απευθυνθούμε σε άλλη γειτονιά, όπως πχ στον παιδικό σταθμό της Φαβιέρου στην πλατεία Βάθης, όπου υπάρχουν κενές θέσεις, πράγμα που συμβαίνει λόγω της συγκέντρωσης τοξικοεξαρτημένων στην περιοχή. Η απόσταση που θα χρειάζεται να διανύσει μια οικογένεια για να μεταφέρει το παιδί της σε έναν παιδικό σταθμό άλλης περιοχής μπορεί να είναι απαγορευτική για τους εργαζόμενους γονείς και τα παιδιά μας. Με απλά λόγια, η εκδίωξη των παιδιών μας, θα φέρει και την δική μας από τη γειτονιά όπου σήμερα κατοικούμε», αναφέρει.
Η κατάσταση οδήγησε τους γονείς των Εξαρχείων να συγκροτηθούν. Δημιούργησαν μία Συνέλευση, πήγαν στη συνεδρίαση του Κοινοτικού Διαμερίσματος, απηύθυναν τα αιτήματά τους, παραπέμφθηκαν στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, ανέδειξαν το πρόβλημα στην Αντιπρόεδρο του ΔΣ, Πόπη Γιαννοπούλου η οποία όπως αναφέρει το μέλος της Συνέλευσης έδειξε ως υπεύθυνο το Προεδρικό Διάταγμα, δεσμεύτηκε ότι δεν θα μειωθούν οι θέσεις για φέτος, αλλά εκ των πραγμάτων του χρόνου θα είναι αναπόφευκτο, και υποσχέθηκε να αναζητηθούν νέοι χώροι.
«Πρέπει να βρεθούν άμεσα χώροι προκειμένου ο Δήμος να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Στα Εξάρχεια υπάρχουν χώροι οι οποίοι εννοείται πως χρειάζονται ανακαίνιση, για την οποία ωστόσο ο δήμος δεν βάζει τίποτα από τα ταμεία του, διότι δεδομένου ότι πρόκειται για Προεδρικό Διάταγμα, ανακαινίζεται με έξοδα του υπουργείου Εσωτερικών. Να σημειωθεί δε, ότι ο σταθμός της Θεμιστοκλέους, εκτός του ότι δεν έχει προαύλιο, κρίθηκε ακατάλληλος και λόγω των λαμαρίνων στην πλατεία Εξαρχείων, διότι πλέον δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου! Αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν και όχι να επωμίζονται γονείς και παιδιά τις συνέπειες», τονίζει.
Όπως σημειώνει κλείνοντας, η Συνέλευση βρέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 14/04 και πήρε συμπληρωματικές απαντήσεις.
Δείτε την παρέμβαση της Συνέλευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 14/04/2025 στο 1:05:44 και την απάντηση της Πόπης Γιαννοπούλου στο 2:01:03 παρακάτω:
«Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις μας. Σκοπεύουμε ως δημότες να καταθέσουμε σχετικό αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να παρθεί απόφαση επίσημα και να βρεθεί λύση. Ακόμα και να μην εκδιωχθούν τα παιδιά τα δικά μας, πρέπει να παλέψουμε για τους επόμενους γονείς που θα συναντήσουν τις συνέπειες του χρόνου», καταλήγει.
«Δεν βρίσκουμε χώρους – Καμία διάθεση εκδιωγμού των πολιτών από τις γειτονιές»
Το TPP επικοινώνησε με την Πόπη Γιαννοπούλου η οποία επανέλαβε ότι στην Αθήνα και ειδικά στην περιοχή των Εξαρχείων «δεν υπάρχουν χώροι». Σε ερώτηση για το πώς κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί – σύμφωνα με την καταγγελία των γονέων – αντίστοιχους χώρους, ενώ και αυτοί υπόκεινται στις ίδιες προδιαγραφές, η κ. Γιαννοπούλου απάντησε:
«Δεν μπορώ να γνωρίζω πως κατάφεραν οι κύριοι των ιδιωτικών και τους εξασφάλισαν. Οι διαδικασίες του δημοσίου δεν είναι όπως του ιδιωτικού τομέα. Ένας ιδιωτικός παιδικός δεν μπορώ να γνωρίζω τι διαπραγμάτευση έκανε με τον εκάστοτε ιδιώτη ή μεσίτη. Για να αγοράσουμε ή να νοικιάσουμε εμείς υπάρχει μία σειρά από διαδικασίες που γίνονται. Να παρθεί η απόφαση, να βγει μία προκήρυξη, να χαρακτηρίσουμε την περιοχή, δεν είναι απλό. Αυτή τη στιγμή, δε βρίσκω χώρο. Ειδικά τα Εξάρχεια είναι μία πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή. Ενδεικτικά θα σας πω ότι για τριάντα παιδάκια, χρειάζομαι 150 τετραγωνικά αυλή! Τέτοιος χώρος αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Μπορώ να σας πω όμως ότι ετοιμάζω μία προκήρυξη για την περιοχή των Εξαρχείων και του Κουκάκι για να βρούμε χώρο», ενώ σημειώνει ότι «σε περίπτωση που οι γονείς έχουν στα υπόψιν τους κάποιο χώρο, ευχαρίστως να με ενημερώσουν να πάω να τον δω!».
Στη συνέχεια είπε: «Η τοποθέτησή μου και στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ξεκάθαρη. Κανένα εγγεγραμμένο παιδάκι δεν θα μείνει απ’ έξω, τουλάχιστον αυτή τη χρονιά. Θα τα πάρουμε όλα. Από του χρόνου δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα. Η διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος τελειώνει φέτος, αν δεν έχουμε βρει χώρο μέχρι τότε, θα δούμε τι θα κάνουμε. Το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση στρέφει τους γονείς στους ιδιωτικούς σταθμούς είναι θέμα πολιτείας, το οποίο δεν μπορώ να σχολιάσω. Θα σας πω όμως ότι πέρυσι, όταν ανέλαβα, η πρώτη κίνηση που έκανα ήταν να μαζέψω 15 δήμους της Αττικής για να κάνουμε κινήσεις ώστε να μην ισχύσει το Προεδρικό Διάταγμα. Αυτό που καταφέραμε είναι απλώς μία παράταση. Καταθέσαμε στο υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με τον Δήμαρχο, ομόφωνο ψήφισμα στον ίδιο τον υπουργό, τον κ. Λιβάνιο. Ακόμη, έχουμε στείλει επιστολές, έχουμε κάνει συναντήσεις, διότι μας ενδιαφέρει το ζήτημα».
Και πρόσθεσε: «Πάντως, όπως είπα και στο δημοτικό συμβούλιο, η πρώτη κοινότητα έχει 11 θέσεις κενές βρεφών, και περισσότερες από 80 νηπίων, μεταξύ αυτών η Πειραιώς, η Φαβιέρου κ.α. Αντιλαμβάνομαι ότι οι γονείς δεν θέλουν να πάνε εκεί τα παιδιά τους λόγω άλλων ζητημάτων της περιοχής, αλλά εγώ τους σταθμούς εκεί τους βρήκα, δεν τους έφτιαξα».
Σχολιάζοντας την ερμηνεία των κατοίκων, που μιλούν για πολιτικές που στόχο έχουν τον διωγμό των κατοίκων της γειτονιάς στα πλαίσια της υλοποίησης ενός γενικότερου σχεδίου τουριστικοποίησης των γειτονιών του κέντρου, με υπέρογκες αυξήσεις ενοικίων, την μετατροπή χώρων σε airbnb, κ.α., η κ. Γιαννοπούλου απαντά:
«Θέλω να το ξεκαθαρίσω. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο από εμάς. Δεν είναι ούτε στη δική μου φιλοσοφία, ούτε στη φιλοσοφία του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Εμείς εάν βρούμε χώρο που είναι κατάλληλος και με βάση τις προδιαγραφές του Προεδρικού Διατάγματος, θα ανοίξουμε σταθμό!».
Συγκεντρώσεις & Κείμενα διαμαρτυρίας
Οι γονείς μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιήσει δύο διαμαρτυρίες. Στις 11/04 πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, όπου άνοιξαν πανό που έγραφε «100 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ – ΚΑΝΕΝΑ ΝΗΠΙΟ ΕΚΤΟΣ», πέταξαν φυλλάδια τα οποία έγραφαν «Ενοίκια στα ύψη, μειώσεις στον μισθό, και τώρα να τα σκάσουμε για βρεφονηπιακό;» και «Κι άλλοι βρεφονηπιακοί στην έρμη γειτονιά, φτάνει πια με τους σταθμούς μετρό, τα μπαρ, τα μαγαζιά» και μοίρασαν κείμενα διαμαρτυρίας.
Στη συνέχεια, στις 14/04, πραγματοποίησαν στις 15:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο, απαιτώντας ξανά να βρεθεί άμεση λύση. Εκεί, άνοιξαν πανό, πέταξαν φυλλάδια και φώναξαν συνθήματα όπως «Δώστε σε εμάς τα κτίρια να φτιάξουμε σχολεία, προτού όλα τα κάνετε μπαρ και ξενοδοχεία», και «Δεν είναι δεκαπέντε, ούτε τριανταδύο, είναι εκατό και θέλουνε σχολείο», και στη συνέχεια πραγματοποίησαν παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.