«Οι γονείς του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία  είναι το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD). Αυτά είναι τα κόμματα τα οποία συνέβαλαν στην αύξηση της κοινωνικής αδικίας. Εάν θέλουμε να εξαλείψουμε τους λόγους της ύπαρξής του, θα πρέπει να εφαρμοστεί μια πιο κοινωνική πολιτική σε αυτή τη χώρα»  δήλωσε η Σάρα Βάγκενκνεχτ, η μία εκ των δύο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Αριστεράς.
 
Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου από το Βερολίνο, η Σ. Βάγκενκνεχτ εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα του κόμματός της σε ομοσπονδιακές εκλογές, σημειώνοντας πως «κερδίσαμε περίπου μισό εκατομμύριο ψήφους και αυξήσαμε το ποσοστό μας στα δυτικά κρατίδια». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι στα ανατολικά κρατίδια το κόμμα της έχασε ψήφους, κάτι το οποίο πρέπει να αναλυθεί από το κόμμα της.
 
Από τη μεριά της, η συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς, Κάτια Κίπινγκ, δήλωσε ότι θεωρεί «εξόχως αμφίβολο το να διατηρηθεί στην εξουσία τυχόν συνασπισμός Xριστιανοδημοκρατών (CDU), Φιλελευθέρων (FDP) και Πρασίνων (Die Gruenen) και αναμένει ότι από τις διαπραγματεύσεις θα προκύψει «ένας γελοίος τυπικός συμβιβασμός» και προέβλεψε ότι θα είναι πιθανόν «η  πλέον αδύναμη κυβέρνηση της κ. Μέρκελ».
 
Η Κ. Κίπινγκ προανήγγειλε μια «κοινωνική αντιπολίτευση», όπως άλλωστε και ο έτερος επικεφαλής του ψηφοδελτίου της γερμανικής  Αριστεράς, Ντίτμαρ Μπαρτς: «Θα είμαστε μια κοινωνική αντιπολίτευση χωρίς περιστροφές και θα κάνουμε προτάσεις οι οποίες θα αποτελούν εναλλακτική πρόταση στον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων», όπως είπε χαρακτηριστικά.
 
Ακόμη, ο Ντ. Μπάρτς προανήγγειλε επίσης σκληρή αντιπαράθεση τους κόμματός του με το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), χωρίς βέβαια να υποβαθμιστεί η κριτική στάση του κόμματός του προς την νέα κυβέρνηση. Επέκρινε τέλος τις χτεσινοβραδινές απειλητικές δηλώσεις του  Αλεξάντερ  Γκάουλαντ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του AfD, ότι θα «κυνηγήσει παντού» την καγκελάριο και την κυβέρνησή της. «Ξεπέρασε κάθε όριο», τόνισε ο Ντ. Μπάρτς.