Αναλυτικά:

Πρώτη φορά, μετά την λήξη του ψυχρού πολέμου, μαίνονται τόσοι πόλεμοι ταυτόχρονα, ενώ η πυρηνική απειλή είναι ξανά ορατή.
Το 2024, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες βρέθηκαν πολύ πάνω από τα επίπεδα του ψυχρού πολέμου, με συνέπεια η ημερήσια παγκόσμια στρατιωτική δαπάνη να υπερβαίνει τα έξι δισεκατομμύρια δολλάρια.

Νέος ψυχρός πόλεμος είναι σε εξέλιξη στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης, λόγω του πολέμου της Ουκρανίας που οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο, με χαμένη κυρίως την ΕΕ και μεγάλη κερδισμένη την Αμερική. Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ διευρύνεται, ακόμα και με χώρες με φιλειρηνική παράδοση, σαν τη Σουηδία και Φινλανδία.
Οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις καλούνται να εργαστούν συντονισμένα για ένα νέο πλατύ και ενωτικό φιλειρηνικό κίνημα, ικανό να παρεμβαίνει στις εξελίξεις, ασκώντας την “διπλωματία των πολιτών” στις διάφορες εκδοχές της.

Από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε κατά της νέας σφαγής στη Γάζα, με κύρια θύματα αμάχους, γυναίκες και παιδιά, όπου στο στόχαστρο των δυνάμεων του Ισραήλ βρέθηκαν και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ.

Ζητούμε την επανεκκίνηση των διαδικασιών ειρήνης, με πλήρη συνείδηση εκατέρωθεν ότι δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη ούτε ασφάλεια για το Ισραήλ, αν δεν ιδρυθεί βιώσιμο δημοκρατικό Παλαιστινιακό Κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ίδια λογική πρέπει να επικρατήσει και στο Ουκρανικό. Η ηγεσία της Ουκρανίας οφείλει να αρνηθεί την επιδίωξη ένταξης στο ΝΑΤΟ, η δε ρωσική ηγεσία να αποδεχθεί την πραγματικότητα μιας εθνικά ανεξάρτητης Ουκρανίας, σε πορεία ένταξης στην ΕΕ.

Άλλοτε και η Ελλάδα, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, πρωταγωνιστούσε σε πρωτοβουλίες ειρήνης, ιδιαίτερα σε εκστρατείες για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Μεγάλο επίτευγμα ειρήνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η συμφωνία των Πρεσπών, επιλογή τόλμης και ευθύνης του Αλέξη Τσίπρα.
Ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι επιβεβλημένος και εθνικά βλαπτική η άποψη «δεν συνομιλούμε με πειρατές». Ζητείται επίσης άμεση επανεκκίνηση του διακοινοτικού διαλόγου στο πλαίσιο του ΟΗΕ.