Δικαίως χαρακτηρίζεται μία από τις μεγαλύτερες αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών. Η φετινή κινητοποίηση των αγροτών μοιάζει πιο οργανωμένη και μαζική. Σύσσωμοι οι αγρότες στήνουν μπλόκα σε όλη τη χώρα και πιέζουν την κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματά τους για αξιοπρεπή διαβίωση κι εργασία. «Η κυβέρνηση δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προς τους αγρότες» λέει από την αρχή της συζήτησης ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας. «Είναι προβλήματα επιβίωσης για εμάς. Δε μας αρκεί η κυβέρνηση να λέει απλώς ότι έχουμε δίκιο».
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο κ. Τσιούτρας τα εξηγεί αναλυτικά: «Διαχρονικά δεν υπάρχει αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ συνάδελφοί μας στην Ευρώπη έχουν. Μέχρι το 2015 είχαμε επιστροφή φόρου και κόπηκε το ’15 με τα μνημόνια. Παίρναμε επιστροφή φόρου 170 εκ. ευρώ, όταν το πετρέλαιο είχε 1,10/λίτρο. Τώρα, η κυβέρνηση μας έδωσε τη μία χρονιά 68 εκατ. ευρώ, την άλλη 76 και τώρα υποσχέθηκε 82 εκατ. ευρώ τη στιγμή που το πετρέλαιο έχει 1,80/λίτρο. Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο.
Επίσης, το ρεύμα εκείνη την περίοδο είχε 7 λεπτά η κιλοβατώρα. Τώρα μπορεί να έχει και 13 λ. Όμως, το κόστος της κιλοβατώρας είναι 3 λεπτά! Κι όλη αυτή τη διαφορά την κερδίζουν οι πάροχοι ενέργειας. Και με 7 λεπτά που ζητάμε εμείς να πάει, πάλι πολύ κερδισμένοι θα είναι οι πάροχοι.
Ακόμα, διαχρονικά οι Κοινές Αγροτικές Πολιτικές τα τελευταία 20 χρόνια ήταν εις βάρος μας. Ξεκληρίζουν τους αγρότες. Κι αυτές οι επιδοτήσεις που έδιναν ήταν για να μας παίρνουν πάμφθηνα τα προϊόντα. Η ΚΑΠ ας πούμε μας έλεγε να κάνουμε αγρανάπαυση. Μα είναι δυνατόν να λες ότι για την πράσινη ενέργεια πρέπει να μείνει ακαλλιέργητο το χωράφι ή να του βάζεις φωτοβολταικά; Επιτρέπεται να βάζεις φωτοβολταικά σε γόνιμα χωράφια;!
Σκεφτείτε, είχαμε και μία περίοδο που έλεγε ΚΑΠ για το βαμβάκι ότι αν καλλιεργήσεις ποσότητα πάνω από 300 κιλά, το παραπάνω το έδινες σε εξευτελιστική τιμή. Το ίδιο γινόταν και για το γάλα».
Ο κ. Τσιούτρας εκφράζει με πίκρα το παράπονό του για το πώς κατάντησαν τον πρωτογενή τομέα. «Μπορούμε να παράγουμε σχεδόν τα πάντα. Υπάρχει το έδαφος, το κλίμα, η επιστήμη, η πείρα, όμως μπορεί αυτή την περίοδο να ζήσει ένας νέος στην ύπαιθρό; Τι υποδομές έχουν φτιάξει; Έχει ερημώσει… Ξεχαρβαλωμένα όλα».
Όσο για την ακρίβεια και την πληθωριστική κρίση που επικαλείται η κυβέρνηση σε κάθε πρόβλημα, ο ίδιος σχολιάζει: «μας παίρνει εμάς 30 λεπτά το ροδάκινο και το βλέπετε εσείς στο ράφι στα 2,5 ευρώ. Αυτή η διαφορά για εμάς είναι καταστροφική και για εσάς είναι πανάκριβο να το αγοράσετε. Αυτή η ακρίβεια είναι για να κερδίσουν κάποιοι όμιλοι.
Ο Γιάννης Τσιούτρας είναι από την περιοχή που βρέθηκε κάτω από το νερό και τις λάσπες τον Σεπτέμβριο. Αυτή τη στιγμή, όπως μας περιγράφει, υπάρχουν μπαζωμένα χωράφια, σπίτια γκρεμισμένα, άλλα ακατάλληλα προς κατοίκηση, ενώ τα ενοίκια για όσους ξεσπιτώθηκαν δεν έχουν δοθεί ακόμη. Στη Λίμνη Κάρλα χωράφια είναι κάτω από το νερό. «Φαντάζεστε 5 μήνες τι κάνει αυτός ο κόσμος; Ακόμα και η πρώτη αρωγή, τα 6.600 ευρώ, δεν έχει φτάσει σε όλους».
Ο νέος Περιφερειάρχης του φαίνεται «μία από τα ίδια». «Ήρθε και μας λέει θα συνεργαστεί άριστα με τις πολιτικές της κυβέρνησης».
«Ήρθαν εδώ οι Ολλανδοί να μας πουν να μην κάνουμε τις εργασίες, τα φράγματα γιατί είναι κοστοβόρα κι ας τα βγάλουμε με τις αποζημιώσεις και να μάθουμε να ζούμε με πλημμύρες…» συμπληρώνει.
Όσο για τη μαύρη περίοδο του Σεπτεμβρίου, θα πει:
«Αλίμονο σε εμάς που γνωρίζουμε πως την περίοδο εκείνη αν δεν ήμασταν εμείς οι ίδιοι να σωθούμε, να πέσουμε στα νερά… ποιο κράτος; Ανύπαρκτο. Και τότε και τώρα και μετά. Όταν ήρθαν τα ΜΑΤ την πρώτη μέρα, μια χαρά υπήρχε το κράτος για να χτυπήσει τους αγρότες. Μια χαρά δουλεύει για να καταστείλει τις κινητοποιήσεις».