Σχετικά με τον τυφώνα Μίλτον, ο John Noël, ανώτερος υπεύθυνος εκστρατείας για το κλίμα στο αμερικανικό γραφείο της Greenpeace, δήλωσε: «Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, ζωές χάθηκαν από έναν ακόμη τυφώνα που ενισχύεται από την κλιματική κρίση, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στα ορυκτά καύσιμα. Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι ψάχνουν στα συντρίμμια των κοινοτήτων τους, οι υπεύθυνες εταιρείες πετρελαίου και αερίου βάζουν δισεκατομμύρια στην άκρη, και παράγουν όλο και περισσότερα ορυκτά καύσιμα που καταστρέφουν το κλίμα.

Με τις ζημιές από τον τυφώνα Έλεν να έχουν ήδη εκτιμηθεί σε 250 δισεκατομμύρια δολάρια και τον τυφώνα Μίλτον να πλήττει τη Φλόριντα, αυτή θα μπορούσε να είναι η πιο δαπανηρή περίοδος τυφώνων στην ιστορία. Οι απλοί άνθρωποι δεν πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό: με τις αμερικανικές εκλογές να απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες, οι υποψήφιοι πρόεδροι θα πρέπει να σταματήσουν να ζητούν από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δωρεές για την προεκλογική τους εκστρατεία και αντ’ αυτού να τις αναγκάσουν να πληρώσουν για τις κλιματικές ζημιές που καταστρέφουν τις κοινότητές μας».

Οι συνολικές οικονομικές απώλειες από την ανθρωπιστική κρίση που δημιούργησε ο τυφώνας Έλεν, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών στις υποδομές, των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, των διακοπών ρεύματος και των επιχειρηματικών διαταραχών, υπολογίστηκαν από την AccuWeather σε 250 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει η Greenpeace.

Μάλιστα, ανάλυση από ομάδα κορυφαίων επιστημόνων του World Weather Attribution διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή επιδείνωσε τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους ανέμους που δημιούργησε ο τυφώνας Έλεν, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 227 νεκρούς σε έξι πολιτείες. Τα πιο σημαντικά ευρήματα ήταν τα εξής:

  • Τυφώνες τόσο έντονοι όσο ο τυφώνας Έλεν είναι περίπου 2,5 φορές πιο πιθανοί στην περιοχή – αναμενόταν να συμβαίνουν κατά μέσο όρο κάθε 130 χρόνια και τώρα αναμένονται με πιθανότητα 1 στις 53 σε κάθε δεδομένο έτος.
  • Οι ταχύτητες των ανέμων του τυφώνα Έλεν στις ακτές της Φλόριντα ήταν περίπου 21 χλμ/ώρα (13 mph) ή 11% πιο υψηλές λόγω της κλιματικής αλλαγής.
  • Η κλιματική αλλαγή αύξησε τις βροχοπτώσεις του τυφώνα Έλεν κατά περίπου 10%.
  • Οι υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας που τροφοδότησαν τον τυφώνα Έλεν έγιναν 200-500 φορές πιο πιθανές από την κλιματική αλλαγή.

Αντί να αναλάβουν την ευθύνη τους για την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και αερίου, όπως η Shell, η Energy Transfer, η ENI και η TotalEnergies, έχουν καταφύγει σε αγωγές εκφοβισμού εναντίον οργανώσεων όπως η Greenpeace, αλλά και άλλες οι οποίες προειδοποιούν κατά της συνεχιζόμενης χρήσης των ορυκτών καυσίμων, καταγγέλλει η οργάνωση.

Ο Rolf Skar, διευθυντής εθνικών εκστρατειών στο αμερικανικό γραφείο της Greenpeace, δήλωσε: «Τα στοιχεία είναι συντριπτικά: η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούμε παγκοσμίως. Όσοι πλήττονται άμεσα από αυτές τις καταστροφές υποφέρουν απίστευτα, ενώ οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και αερίου συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στα κέρδη αντί της ευημερίας του πλανήτη και των ανθρώπων του. Καθώς αυτά τα φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα και συχνά, το κόστος για τη ζωή και την περιουσία θα κλιμακώνεται. Είναι καιρός να κάνουμε τους μεγάλους ρυπαντές να πληρώσουν για το χάος που έχουν δημιουργήσει».

Ο θάνατος και η δυστυχία που φέρνουν τυφώνες όπως η Έλεν και ο Μίλτον είναι αυτό που που εμείς βιώνουμε όσο οι κολοσσοί πετρελαίου και αερίου αποκομίζουν τεράστια κέρδη. Όσο κανείς δεν είναι ασφαλής από την κλιματική κρίση, δεν πρέπει να υπάρχει ατιμωρησία για τους ρυπαντές του κλίματος, καταλήγει η περιβαλλοντική οργάνωση.