«Την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, ενόψει του “18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ” στην Κρήτη, κατά την άφιξή μας στο αεροδρόμιο Χανίων, κρατηθήκαμε παράνομα από την αστυνομία του αεροδρομίου. Περίπου δύο ώρες μετά την κράτησή μας, η ελληνική αστυνομία μας παρέδωσε ένα έγγραφο που ανέφερε ότι μας απαγορεύεται η είσοδος στην Ελλάδα. Ωστόσο, ούτε οι ίδιοι οι αστυνομικοί μας ενημέρωσαν για τους λόγους της απαγόρευσης εισόδου, ούτε το έγγραφο που μας παρέδωσαν αναφέρει κάτι σχετικό, ούτε οι δικηγόροι μας ενημερώθηκαν για αυτό. Καμία από τις ερωτήσεις μας δεν απαντήθηκε, και επιπλέον, η ελληνική αστυνομία μας απείλησε. Προσπάθησαν να μας εκφοβίσουν λέγοντάς μας ότι θα μας απελάσουν μέσω μιας διαδρομής που είχαν επιλέξει, και αν αρνούμασταν, θα μας πήγαιναν στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα και θα μας έφερναν το πρωί ενώπιον δικαστηρίου» προσθέτουν τα δύο μέλη των Grup Yorum.

«Την ίδια στιγμή, η άφιξη των φίλων μας που οργάνωσαν το φεστιβάλ στο αεροδρόμιο, η μετατροπή του αεροδρομίου σε χώρο αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας και η στάση των δικηγόρων μας και η δική μας στάση απέναντι σε αυτή την αυθαιρεσία έκαναν την ελληνική αστυνομία να υποχωρήσει. Στη συνέχεια μπορέσαμε να φύγουμε από τη χώρα με προορισμό της δικής μας επιλογής» συμπληρώνουν.

Οι ίδιοι τονίζουν πως «είναι το ελληνικό κράτος, το οποίο έχει γεμίσει τη χώρα με αμερικανικές βάσεις, αυτό που απειλεί την ασφάλεια της Ελλάδας ή είναι οι Grup Yorum, που ενώνουν τους λαούς του κόσμου ενάντια στον ιμπεριαλισμό; Φυσικά, για την Ελλάδα, η οποία συνεργάζεται με τον ιμπεριαλισμό και τη φασιστική τουρκική κυβέρνηση, είμαστε μια μεγάλη απειλή. Επομένως, καταλαβαίνουμε πολύ καλά τον λόγο» και εξηγούν:

«Ο λόγος είναι ότι καλλιεργούμε την αδελφοσύνη μεταξύ του ελληνικού και του λαού της Ανατολίας.

Ο λόγος είναι ότι ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει την αντίσταση της Χελίν και του Ιμπραήμ ως δική του και ξεσηκώνεται για την πατρίδα του.

Ο λόγος είναι ότι ως Grup Yorum ενώνουμε τον ελληνικό λαό με τις συναυλίες μας μέσα από αντιιμπεριαλιστικές και αντιφασιστικές αξίες.

Ο λόγος είναι το Διεθνές Μέτωπο Καλλιτεχνών, το οποίο ιδρύσαμε στην Αθήνα με το κάλεσμα “Ας ενωθούν όλοι οι καλλιτέχνες ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, τον κοινό εχθρό των λαών του κόσμου” και το οποίο συγκέντρωσε καλλιτέχνες από 14 διαφορετικές χώρες.

Ο λόγος είναι ότι, στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Εξαρχείων, με περίπου 200 καλλιτέχνες και μια μεγάλη λαϊκή ορχήστρα, υψώσαμε όλοι μαζί τη φωνή μας και φωνάξαμε “Αμερική, φύγε!”.

Ο λόγος είναι οι συναυλίες μας στο νησί της Λέσβου στην Ελλάδα, τις οποίες έχουμε κάνει παράδοση.

Ο λόγος είναι ότι είμαστε ένα αντιιμπεριαλιστικό, αντιφασιστικό μουσικό σχήμα».

Καταλήγουν πως «το ελληνικό κράτος πρέπει να το γνωρίζει καλά: Είμαστε οι σύντροφοι του Χελίν και του Ιμπραήμ, των βαρδών της Ανατολίας, του Μίκη Θεοδωράκη, του Ναζίμ Χικμέτ, αυτών που έγραψαν θρύλους με το χορό του Ζαλόγγου και που δεν παραδόθηκαν ποτέ. Η φωνή των Grup Yorum δεν μπορεί να φιμωθεί από τις παράνομες, παράνομες και αυθαίρετες απαγορεύσεις σας. Οι Grup Yorum δεν είναι πλέον μόνο η φωνή των χωρών της Ανατολίας- είναι η ανυποχώρητη φωνή των λαών του κόσμου. Καμία συνεργασία με τον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό δεν μπορεί να μας εμποδίσει να είμαστε ενωμένοι με τον ελληνικό λαό. Αυτή η παράνομη απαγόρευση εισόδου που μας επιβλήθηκε πρέπει να αρθεί άμεσα. Κάτω ο φασισμός! Ζήτω τα τραγούδια μας!».

Το ιστορικό της άρνησης εισόδου στους Grup Yorum

Το βράδυ της Πέμπτης 3/10 η διοργάνωση του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ – Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων, κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της, πως «στο αεροδρόμιο Χανίων, παρεμποδίστηκε η είσοδος δύο μέλων του συγκροτήματος Grup Yorum, των Sena ErkoÇ και Umut Gültekin, που προγραμματιζόταν να παίξουν τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, καθώς κρίνονται “επικίνδυνοι για την ασφάλεια του ελληνικού κράτους” και βρίσκονται σε “λίστα ανεπιθύμητων”, αν και είναι υπήκοοι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Προ καιρού, τα ίδια άτομα είχαν συμμετάσχει σε εκδήλωση στο νησί της Λέσβου χωρίς να υπάρξουν οι υφιστάμενες απαγορεύσεις. Άραγε τι άλλαξε στο μεταξύ; Μαθαίνουμε συνεχώς για βελτίωση και σύσφιξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων με συμφωνίες που γίνονται υπογείως. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές προβλέπουν, μεταξύ άλλων, και τη φίμωση οποιασδήποτε φωνής αντίστασης» προσθέτει η διοργάνωση του φεστιβάλ στην ανάρτησή της στο Facebook.

«Eίμαστε οι Grup Yorum, προσκεκλημένοι του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ στα Χανιά. Η ελληνική αστυνομία μάς συνέλαβε στο αεροδρόμιο και μας ανακοίνωσε πως δεν θα μας επιτραπεί η είσοδος στην χώρα, χωρίς κανένα λόγο. Βέβαια ξέρουμε τον λόγο, είμαστε ένα επαναστατικό μουσικό σχήμα, ένα πολιτικό μουσικό σχήμα, είμαστε με τον σοσιαλισμό και την επανάσταση, γι’αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να εισέλθουμε στην χώρα. Αλλά οι Grup Yorum θα κάνουν αυτή τη συναυλία και θα συνεχίσουν να έρχονται στην Ελλάδα, να πηγαίνει σε όλο τον κόσμο, γιατί οι Grup Yorum είναι η φωνή τού λαού, των καταπιεσμένων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Κάτω ο φασισμός, ζήτω ο αγώνας και τα τραγούδια μας» ανέφερε η Sena ErkoÇ σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ – Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αιτιολογία της απέλασης, σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το TPP, αναφέρει ότι τα δύο μέλη του συγκροτήματος έχουν καταχωρηθεί ως «ανεπιθύμητοι» στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών (Ε.Κ.ΑΝ.Α).

Ποιοί είναι οι Grup Yorum

Οι Grup Yorum είναι τουρκικό συγκρότημα, με μουσική που συνδυάζει τον παραδοσιακό με τον σύγχρονο ήχο κι έντονο το πολιτικό στοιχείο. Η καλλιτεχνική κολλεκτίβα είναι ενεργή από το 1985 και υπολογίζεται ότι σε αυτή έχουν δραστηριοποιηθεί περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες. Το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει περισσότερα από 20 album, ενώ έχει πραγματοποιήσει συναυλίες και εκτός Τουρκίας σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα και η Συρία. Στο επίκεντρο της δραστηριότητας του γκρουπ ήταν και ο χώρος Ιντίλ στην Κωνσταντινούπολη.

Τα μέλη των Grup Yorum είναι υπό διωγμό το τουρκικό κράτος, καθώς κατηγορούνταν για συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), την οποία έχουν χαρακτηρίσει «τρομοκρατική» η Τουρκία, οι ΗΠΑ κι η Ε.Ε. Από το 2016 έχει απαγορευτεί στο γκρουπ να πραγματοποιεί συναυλίες, τα τραγούδια του δεν παίζονται στην Τουρκία και αρκετά μέλη του έχουν κατά διαστήματα φυλακιστεί και βασανιστεί.

Όπως είχαν αναφέρει ο Oumut Gultekin και η Sena Erkoc, σε οπτικοακουστική συνέντευξη που είχαν παραχωρήσει στο TPP, τον Νοέμβριο του 2021: «Μετά την εξέγερση του πάρκου Γκεζί το 2013, οι Grup Yorum απέκτησαν ακόμα πιο ευρεία αποδοχή. Οι μελωδίες τους έγιναν επικίνδυνες, γιατί αγκαλιάστηκαν από 55.000, μετά 150.000, μετά 350.000, μετά 500.000 , μετά 700.000 (Σμύρνη) και στο πλέον 1.000.000 κόσμου. Βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν μαθητές, δάσκαλοι και υποστηρικτές του μουσικού συγκροτήματος».

Το τουρκικό κράτος έχει πραγματοποιήσει συνεχείς αστυνομικές επιδρομές στο Πολιτιστικό Κέντρο İdil. Η Helin Bölek και ο İbrahim Gökçek πέθαναν, κάνοντας απεργία πείνας μέχρι θανάτου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση του συγκροτήματος από το τουρκικό κράτος. Η καταστολή του συγκροτήματος υφίσταται και σε κράτη-μέλη της ΕΕ, στα πλαίσια της συνεργασίας με το τουρκικό κράτος, και κυρίως στην Γερμανία, όπου ζει μια πολυπληθής και πολιτικοποιημένη κοινότητα Τούρκων προσφύγων.

Ενδεικτικά, τον Νοέμβριο του 2019, η αστυνομία της Κολωνίας απαγόρευσε μια συναυλία των Grup Yorum που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε ένδειξη αλληλεγγύης με μέλη του στην Τουρκία. Σε μια ακόμα κίνηση αυταρχισμού, η γερμανική αστυνομία απαγόρευσε την γιορτή αρραβώνων του Oumut Gultekin και της Sena Erkoc, τον Δεκέμβριο του 2021, αφού την προηγούμενη ημέρα οι αστυνομικοί είχαν ειδοποιήσει ότι ο αρραβώνας θα επιτραπεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα λάβει χώρα συναυλία του συγκροτήματος.

Επιπλέον, κατά τη συναυλία λήξης του Διεθνούς Αντιιμπεριαλιστικού Συμπόσιο στο Βερολίνο, το οποίο καλύφθηκε από ρεπορτάζ του TPP, το Νοέμβριο του 2023, η γερμανική αστυνομία βρέθηκε στον χώρο, όπου έψαξε την αίθουσα. Ωστόσο, οι Grup Yorum ανέβηκαν στη σκηνή με την παλαιστινιακή σημαία.