Ο Guardian σε πρόσφατο ρεπορτάζ του καταγράφει τις επιπτώσεις της ακρίβειας και τον τρόπο με τον οποίο αυτή έχει επηρεάσει την ελληνική οικονομία πολύ νωρίτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η ανταποκρίτρια του μέσου στην Αθήνα, Helena Smith, μίλησε με καταναλωτικά σωματεία, ενώ σχολιάζει και το πρόσφατο επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης, το «καλάθι του νοικοκυριού».

«Το μέτρο, που συζητήθηκε γύρω από ένα μακρύ τραπέζι από μαόνι στο υπουργείο, τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Νοεμβρίου. Οι αξιωματούχοι της κεντροδεξιάς κυβέρνησης σκοπεύουν το πρόγραμμα, το οποίο έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του χειμώνα, να αποτελέσει ένα προπύργιο απέναντι στην πληθωριστική καταιγίδα για τους πιο ευάλωτους . Δεν προβλέπονται κρατικές επιδοτήσεις» αναφέρει η συντάκτης και προσθέτει «Με τον ετήσιο πληθωρισμό της χώρας να βρίσκεται σήμερα στο 10% – από το υψηλό 12% τον Σεπτέμβριο – η κυβέρνηση επιμένει ότι η πρωτοβουλία κατάφερε να σταθεροποιήσει τις τιμές».

Ενώ η Smith παρουσιάζει στελέχη της κυβέρνησης που δηλώνουν άκρως ικανοποιημένα από τις επιδόσεις του καλαθιού όπως ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας Εμπορίου που δήλωσε: «Ήταν μια έκπληξη και μάλιστα ευχάριστη, γιατί γενικά οι Έλληνες έχουν πολύ χαμηλότερη αγοραστική δύναμη», ταυτόχρονα δίνει και την οπτική τον καταναλωτών : «Η έρευνα, που διεξήχθη στα τέλη Νοεμβρίου, έδειξε ότι σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων δεν πίστευε ότι το “καλάθι των νοικοκυριών” θα μπορούσε να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε μια αγορά όπου οι ρυθμιστικές πρακτικές είναι παραδοσιακά αδύναμες. “Για να είμαι ειλικρινής, είναι λίγο ανόητο, όχι ότι θα ήθελα να το πω ανοιχτά, καθώς είμαι υπάλληλος του δημόσιου τομέα”, δήλωσε μια γυναίκα που περιεργάζεται τα ράφια ενός σούπερ μάρκετ κοντά στο υπουργείο όπου εργάζεται. “Απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Έχει πράγματα που δεν θα θέλατε ποτέ να αγοράσετε, όπως για παράδειγμα αυτόν τον καφέ σε κονσέρβα”»

Σε οτι αφορά την ελληνική πραγματικότητα σε επίπεδο μισθοδοσίας η Smith αναφέρει: «Αναγκασμένοι να επιβιώνουν με μερικούς από τους χαμηλότερους μισθούς στην ΕΕ – με λιγότερο από 1.200 ευρώ το μήνα, ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι περίπου το ένα τέταρτο αυτού της Γερμανίας – οι Έλληνες έχουν νιώσει τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών ίσως περισσότερο από ό,τι άλλα κράτη της ΕΕ. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc διαπίστωσε πρόσφατα ότι η άνοδος των τιμών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».