Σε μια ηχογράφηση που διέρρευσε, από όταν η Τρας ήταν ήταν επικεφαλής γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 2019, η ίδια ισχυρίστηκε ότι οι Λονδρέζοι είναι περισσότερο παραγωγικο;i από την υπόλοιπη χώρα, προσπαθώντας να εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ της πρωτεύουσας και άλλων περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με όσα αναφέρειο Guardian.

Στην ηχογράφηση που διέρρευσε, η Τρας αναφέρει: «Οι Βρετανοί εργαζόμενοι παράγουν λιγότερα ανά ώρα από ό,τι (οι Λονδρέζοι) και αυτό είναι ένας συνδυασμός δεξιοτήτων και αποτελεσματικότητας».

Συνέχισε: «Αν κοιτάξετε την παραγωγικότητα, είναι πολύ, πολύ διαφορετική στο Λονδίνο από την υπόλοιπη χώρα. Αλλά βασικά … αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός εδώ και δεκαετίες. Ουσιαστικά είναι εν μέρει θέμα νοοτροπίας και συμπεριφοράς, νομίζω. Είναι η εργασιακή κουλτούρα, βασικά. Αν πάτε στην Κίνα είναι αρκετά διαφορετικά, μπορώ να σας διαβεβαιώσω».

Στην ηχογράφηση άφηνε να εννοηθεί ότι δεν φαινόταν να υπάρχει μεγάλη επιθυμία να αλλάξει η εργασιακή κουλτούρα ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει πιο ευημερούμενο.

Ο υπουργός, ο οποίος είχε στενή εποπτεία των δημοσίων δαπανών, πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα θεμελιώδες ζήτημα της βρετανικής εργασιακής κουλτούρας. Ουσιαστικά, εάν πρόκειται να είμαστε μια πιο πλούσια χώρα και μια πιο ευημερούσα χώρα, αυτό πρέπει να αλλάξει. Αλλά δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι θέλουν να το αλλάξουν αυτό.

«Στη Βρετανία υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που θέλει τις εύκολες απαντήσεις. Αυτός είναι ο προβληματισμός μου σχετικά με τις εκλογές και ό,τι προηγήθηκε και το δημοψήφισμα – λέμε ότι όλη η Ευρώπη είναι αυτή που προκαλεί αυτά τα τεράστια προβλήματα … όλοι αυτοί οι μετανάστες προκαλούν αυτά τα προβλήματα. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να συμβεί είναι περισσότερο … περισσότερο μόσχευμα. Δεν είναι ένα δημοφιλές μήνυμα».

Τα άκρως υποτιμητικά σχόλια έχουν να κάνουν με ένα αμφιλεγόμενο κλισέ σχετικά με τους Βρετανούς εργαζόμενους ότι υποτίθεται είναι μεταξύ των «χειρότερων τεμπέληδων στον κόσμο», το οποίο η ίδια συνυπογράφει στο βιβλίο Britannia Unchained, όταν επιδίωκε να εμφανιστεί ως νεοθατσερική, αναφέρει ο Guardian.

Στην πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση για την ηγεσία των Τόρις τον περασμένο μήνα, η Τρας ισχυρίστηκε ότι δεν είχε γράψει το προσβλητικό κεφάλαιο και κατηγόρησε αντ’ αυτού τον συνάδελφό της Ντόμινικ Ράαμπ. Ο Ράαμπ είχε απαντήσει ωστόσο ότι οι συγγραφείς είχαν αναλάβει συλλογική ευθύνη για το βιβλίο, προσθέτοντας: «Εναπόκειται στη Λιζ να εξηγήσει γιατί άλλαξε την άποψή της».

Στο απόσπασμα που διέρρευσε, η Τρας ισχυρίστηκε ότι το βιβλίο είχε «διαστρεβλωθεί» κατά την κυκλοφορία του πριν από μια δεκαετία, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Τα σχόλια της Τρας σχετικά με την παραγωγικότητα των εργαζομένων εκτός Λονδίνου θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την καμπάνια της που επικεντρώνεται στον «πατριωτισμό», ενώ νωρίτερα αυτό το μήνα αναγκάστηκε να κάνει στροφή στα σχέδιά της να μειώσει τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων εκτός της πρωτεύουσας μετά από οργισμένη κατακραυγή από συντηρητικούς βουλευτές.

Η Τρας ρωτήθηκε σχετικά με τις αποκαλύψεις του Guardian κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την ηγεσία των Τόρις στο Περθ και φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι Βρετανοί εργαζόμενοι δεν είναι τόσο παραγωγικοί όσο θα έπρεπε.

Ερωτηθείσα από τον Κόλιν ΜακΚέι, πολιτικό συντάκτη του STV και συντονιστή της εκδήλωσης, αν εμμένει στις παρατηρήσεις της, η Τρας είπε πως «αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτή τη χώρα είναι περισσότερη παραγωγικότητα και χρειαζόμαστε περισσότερη οικονομική ανάπτυξη». «Αυτό που δεν έχουμε αρκετό είναι οι επενδύσεις κεφαλαίου, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στη βιομηχανία ουίσκι και στη Βόρεια Θάλασσα», προσέθεσε.

Ο σκιώδης υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Τζόναθαν Άρσγουορθ, δήλωσε: «Με τους μισθούς να συρρικνώνονται χάρη στην αποτυχία των Συντηρητικών να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και τα χρόνια της ισχνής ανάπτυξης, είναι εξαιρετικά προσβλητικό η Λιζ Τρας να χαρακτηρίζει ουσιαστικά τεμπέληδες τους Βρετανούς εργαζόμενους. Θα ήλπιζα ότι είχε ξεπεράσει τις ημέρες του φιάσκου του Britannia Unchained, αλλά φαίνεται ότι αυτό είναι το σχέδιο για την μελλοντική της κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα εργάζονται όλες τις ώρες για να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους, να βάλουν φαγητό στο τραπέζι και να προσφέρουν στις οικογένειές τους. Η Λις Τρας θα έπρεπε να βοηθάει τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση του κόστους ζωής, όπως οι Εργατικοί αυτή την εβδομάδα περιγράψαμε ότι θα κάνουμε, και όχι να προωθεί αυτές τις προσβλητικές ανοησίες».