Η μονάδα διευθύνεται από τον Ταλ Χανάν, έναν 50χρονο πρώην ισραηλινό πράκτορα των ειδικών δυνάμεων που τώρα εργάζεται ιδιωτικά χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Χόρχε». Ο Χάναν και η μονάδα του, που χρησιμοποιεί την κωδική ονομασία «Ομάδα Χόρχε», αποκαλύφθηκαν από μυστικά πλάνα και έγγραφα που διέρρευσαν στον Guardian.

Ο Χάναν είπε σε μυστικούς δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες του, τις οποίες άλλοι περιγράφουν ως «μαύρες επιχειρήσεις», ήταν διαθέσιμες σε υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές εκστρατείες και ιδιωτικές εταιρείες που ήθελαν να χειραγωγήσουν κρυφά την κοινή γνώμη, καθώς και ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε όλη την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ελέγχει έναν τεράστιο «στρατό» από χιλιάδες πλαστά προφίλ κοινωνικών μέσων στο Twitter, το LinkedIn, το Facebook, το Telegram, το Gmail, το Instagram και το YouTube. Ορισμένα avatar έχουν ακόμη και λογαριασμούς Amazon με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin και λογαριασμούς Airbnb .

Η κοινοπραξία δημοσιογράφων που ερεύνησε την ομάδα Jorge περιλαμβάνει ρεπόρτερ από 30 μέσα, συμπεριλαμβανομένων των Le Monde, Der Spiegel και El País, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας για τη βιομηχανία παραπληροφόρησης, έχει συντονιστεί από την Απαγορευμένες Ιστορίες, μια γαλλική μη κερδοσκοπική οργάνωση της οποίας η αποστολή είναι να αναδείξει το έργο των δολοφονημένων, απειλούμενων ή φυλακισμένων ρεπόρτερ.

Το μυστικό βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε από τρεις δημοσιογράφους, οι οποίοι πλησίασαν την ομάδα παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως υποψήφιους πελάτες. Στις περισσότερες από έξι ώρες κρυφά μαγνητοσκοπημένων συναντήσεων, ο Χανάν και η ομάδα του μίλησαν για το πώς θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους αντιπάλους τους, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας τεχνικές hacking για πρόσβαση σε λογαριασμούς Gmail και Telegram, ενώ υπερηφανεύονταν για φύτευση υλικού σε νόμιμα ειδησεογραφικά μέσα.

Μεγάλο μέρος της στρατηγικής τους φαινόταν να περιστρέφεται γύρω από τη διατάραξη ή την υπονόμευση αντιπάλων εκστρατειών, με την ομάδα να ισχυρίζεται ακόμη ότι έστειλε ένα σεξουαλικό παιχνίδι που παραδόθηκε μέσω Amazon στο σπίτι ενός πολιτικού, με στόχο να δώσει στη γυναίκα του την εσφαλμένη εντύπωση ότι είχε σχέση.

Ο Χανάν φαίνεται ότι διεξήγαγε τουλάχιστον ορισμένες από τις επιχειρήσεις παραπληροφόρησής του μέσω μιας ισραηλινής εταιρείας, της Demoman International, η οποία είναι εγγεγραμμένη σε ιστότοπο που διευθύνεται από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ για την προώθηση των αμυντικών εξαγωγών. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δεν απάντησε στα αιτήματα του Guardian για σχολιασμό.

«Τώρα συμμετέχουμε σε μία εκλογική αναμέτρηση στην Αφρική … Έχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια ομάδα στα Εμιράτα»

Ο Χανάν περιέγραψε την ομάδα του ως «απόφοιτους κυβερνητικών υπηρεσιών», με εμπειρία στα οικονομικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις καμπάνιες, καθώς και στον «ψυχολογικό πόλεμο», η οποία λειτουργεί από έξι γραφεία σε όλο τον κόσμο.

Στην αρχική του πρόταση προς τους δυνητικούς πελάτες, ο Χαναν ισχυρίστηκε: «Τώρα συμμετέχουμε σε μία εκλογική αναμέτρηση στην Αφρική … Έχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια ομάδα στα [Εμιράτα] … [Έχουμε ολοκληρώσει] 33 εκστρατείες προεδρικού επιπέδου, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχείς». Αργότερα, δήλωσε ότι εμπλέκεται σε δύο «μεγάλα έργα« στις ΗΠΑ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν ασχολείται άμεσα με την αμερικανική πολιτική.

Ο Guardian επισημαίνει πως ήταν δυνατόν να επαληθευτούν όλοι οι ισχυρισμοί της Ομάδας Χόρχε στις μυστικές συναντήσεις, και ο Χαναν μπορεί να τους εξωραΐζει προκειμένου να εξασφαλίσει μια επικερδή συμφωνία με υποψήφιους πελάτες. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι ο Χαναν μπορεί να διόγκωσε τις αμοιβές του όταν συζητούσε το κόστος των υπηρεσιών του.