Ο Φαουάζ Αχράς, πατέρας της γεννημένης στη Βρετανία συζύγου του Σύρου προέδρου, Άσμα, έστειλε στον γαμπρό του προτάσεις για το πώς να απορρίψει την κριτική απέναντι στην κυβέρνησή του με προσωπικά του ηλεκτρονικά μηνύματα, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Τα ηλεκτρονικά μηνύματα δείχνουν ότι ο 66χρονος καρδιολόγος πρόσφερε ηθική υποστήριξη και συμβουλές δημοσίων σχέσεων προς τον Άσαντ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τους αντιπάλους του “τρομοκράτες” και “μέλη ένοπλων συμμοριών” κατευθυνόμενους από μια διεθνή συνωμοσία για την ανατροπή του.
Τα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά μηνύματα συγκαταλέγονται στα 3.000 ηλεκτρονικά μηνύματα που εστάλησαν ή ελήφθησαν από το προεδρικό ζεύγος από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή ανώνυμου μέλους της συριακής αντιπολίτευσης και η Guardian θεωρεί αυθεντικά.
Σε ένα email του τον Δεκέμβριο, ο Αχράς έστειλε στον Άσαντ ένα ιστολόγιο (blog), το οποίο απορρίπτει ως “βρετανική προπαγάνδα” το περιεχόμενο ενός ντοκιμαντέρ του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Channel 4 που έδειχνε πλάνα από βασανιστήρια στη Συρία, προσθέτοντας ότι “θα μπορούσε να βοηθήσει στον σχεδιασμό της αντίδρασης της πρεσβείας”.
Στις αρχές του μήνα ο Αχράς πρόσφερε στον Άσαντ και στη σύζυγό του μια λίστα με 13 τρόπους για να αντικρούσουν την διεθνή κριτική και να “στρέψουν το ενδιαφέρον προς την άλλη κατεύθυνση”.
Στο μήνυμά του κατηγόρησε το βρετανικό κρατικό δίκτυο BBC για “πολιτική παραποίησης των γεγονότων” και διερωτήθηκε γιατί το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ασχολείται τόσο πολύ με τους θανάτους στη Συρία σε σχέση με τον απολογισμό της εξέγερσης στη Λιβύη για την ανατροπή του Καντάφι.
Στη λίστα με τους τρόπους να αντικρούσει την διεθνή κριτική περιλαμβάνονται και οι “σκληρές και απάνθρωπες επιθέσεις” κατά των διαδηλωτών στην Γουόλ Στριτ και το Λονδίνο, καθώς και η “πολιτική βασανισμών” των ΗΠΑ στην φυλακή του Γκουαντάναμο και στην Αμπού Γράιμπ στο Ιράκ.
Σε ένα σύντομο μήνυμά του που έστειλε στα τέλη Δεκεμβρίου στην κόρη του, ο Αχράς διερωτάται αν θα ήταν σκόπιμη η διοργάνωση ενός μεγάλου πρωτοχρονιάτικου πάρτι στην κεντρική πλατεία της Δαμασκού Ουμαγιάντ. “Αν ναι, αυτήν είναι η κατάλληλη στιγμή;”, γράφει.
Σύμφωνα με την Guardian, ο Αχράς δεν απάντησε στο αίτημα της εφημερίδας να σχολιάσει πριν από την δημοσίευση, ενώ και το πρακτορείο Ρόιτερς δεν κατόρθωσε να τον εντοπίσει.
 
Διαβάστε περισσότερα: