«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση τόσο για τη διαδικασία, όσο και την ουσία της δεύτερης αξιολόγησης», συμφώνησαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά τη συνάντηση της Πέμπτης. «Βρισκόμαστε σε μια θετική συγκυρία, προς την σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας πως όλες οι πλευρές αναζητούν τη λύση και κανείς δεν δημιουργεί πρόβλημα.
Μετά την συνάντηση με τον Ευκλ. Τσακαλώτο, ο Επίτροπος Μοσκοβισί επεσήμανε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ότι «η Επιτροπή πάντα προσπαθεί να έχει μία συλλογική θέση, η οποία θα εμπλέκει και το Ταμείο», ενώ πρόσθεσε ότι «η παρουσία του ΔΝΤ είναι μία αναγκαιότητα για ορισμένα κράτη – μέλη και μ’ αυτά τα δεδομένα, πρέπει να προχωρήσουμε». Ερωτηθείς, μάλιστα, για τον χρόνο επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, ανέφερε πως το πρόβλημα δεν συνίσταται σ’ αυτό το ζήτημα και επανέλαβε πως «πρέπει να καταβληθούν ορισμένες προσπάθειες ακόμη» για να κλείσουμε τα εκκρεμή ζητήματα, τα οποία αφορούν τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό και τα ενεργειακά.
«Το ΔΝΤ συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση» ξεκαθάρισε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, προσθέτοντας ότι «δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Την εν λόγω παραδοχή επιβεβαίωσε νωρίτερα και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, που ξεκαθάρισε πως δεν γνωρίζει εάν θα ολοκληρωθεί εντός Ιανουαρίου η αξιολόγηση.
Ο Ράις επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μη χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων. Στην αντίθετη περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα αποφασιστεί ότι πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, υποστήριξε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, παραπέμποντας στο γνωστό άρθρο του Πολ Τόμσεν.
Ομοβροντίες Σόιμπλε
Λίγες ώρες αργότερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε για να παρουσιάσει την «εναλλακτική» της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, περιγράφοντας ένα εξίσου ζοφερό μέλλον με αυτό που απαιτεί το Ταμείο.
«Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο B. Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική Süddeutsche Zeitung επανέλαβε ότι οι κανόνες της Ευρωζώνης δεν επιτρέπουν σε μια χώρα ή ομάδα χωρών να αναλάβουν τις οικονομικές υποχρεώσεις μιας άλλης, όπως συμβαίνει για παράδειγμα εντός Γερμανίας όπου τα πλούσια κρατίδια στηρίζουν με τα πλεονάσματά τους τα φτωχότερα.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι «επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης».
Ακόμη, ο Γερμανός περιέγραψε το ενδεχόμενο να συνεχίσει η Ευρωζώνη το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τονίζοντας πως «σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά».
Μαξίμου: Μπορεί να είναι διέξοδος η απόσυρση του ΔΝΤ
Πάντως, η κυβέρνηση εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής θετική απέναντι στο ενδεχόμενο συνέχισης του προγράμματος χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ. Προϋπόθεση, όπως αναφέρθηκε, οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα. Από το Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνουν ότι η κατάσταση αυτή «αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».
«Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».
«Η άποψη ότι η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης από μόνη της, δεν είναι καινούρια. Κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την ελληνική πλευρά είναι εν τέλει καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα».
Αποστάσεις Κομισιόν
Την προσήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε εξάλλου την Παρασκευή ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερστάιν, στον απόηχο των δηλώσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί νέο πρόγραμμα με τον ESΜ σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, ο Βίντερστάιν σημείωσε πως ο ρόλος του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης περιλαμβάνεται στη Συνθήκη του ESM και πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με το ΔΝΤ σε αυτό το πλαίσιο.
«Το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συστήσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο τη σύναψη νέου προγράμματος με την Ελλάδα μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε. Δεν θα προβούμε σε εικασίες στη βάση υποθετικών σεναρίων, είτε αυτά προέρχονται από δηλώσεις είτε όχι» κατέληξε ο ίδιος εκπρόσωπος.