Με μια ανοιχτή ανακοίνωσή του σε op-ed σε μεγάλη αμερικανική εφημερίδα το προηγούμενο Σάββατο, ο Άλαν Μπραιντ, ένας γυναικολόγος από το Τέξας παραδέχτηκε ότι προχώρησε σε άμβλωση παραβιάζοντας έτσι το νέο νόμο της πολιτείας για απαγόρευση αμβλώσεων μετά από έξι εβδομάδες κύησης, επειδή πιστεύει ότι μια γυναίκα «έχει θεμελιώδες δικαίωμα να λάβει μόνη της αυτή την απόφαση αλλά και την αντίστοιχη περίθαλψη». Ως εκ τούτου, ο ίδιος κινδυνεύει να δεχθεί μήνυση ύψους 10.000 δολαρίων. Είπε ότι ελπίζει ότι κάποιος να τον φέρει στο δικαστήριο.

«Κατάλαβα πλήρως ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν νομικές συνέπειες», έγραψε ο Μπρέιντ, «αλλά ήθελα να βεβαιωθώ ότι το Τέξας δεν θα την γλιτώσει για την προσπάθειά του να αποτρέψει αυτόν τον κατάφωρα αντισυνταγματικό νόμο από την εφαρμογή».

Ο Μπρέιντ ξεκίνησε να εργάζεται ως γυναικολόγος στο Σαν Αντόνιο το 1972 σε μια εποχή όπου οι αμβλώσεις ήταν ακόμα πλήρως παράνομες στο Τέξας. «Στο νοσοκομείο εκείνη τη χρονιά, είδα τρεις έφηβες να πεθαίνουν από παράνομες αμβλώσεις», αναφέρει. «Ένα που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Όταν μπήκε μια κοπέλα στα έκτακτα, με την κολπική της κοιλότητα ήταν γεμάτη πετσέτες. Πέθανε λίγες ημέρες αργότερα από μαζική ανεπάρκεια οργάνων, που προκλήθηκε από σηπτική λοίμωξη».

Τη στιγμή που ο νέος νόμος δεν κάνει εξαίρεση ούτε καν για τις γυναίκες που είναι επιζήσασες βιασμού, ο ίδιος τόνισε ότι εξακολουθεί να βλέπει αυτές τις γυναίκες που τον επισκέπτονται απελπισμένες για έκτρωση. Άλλες περιπτώσεις γυναικών έχουν τους δικούς τους προσωπικούς λόγους για τους οποίους θέλουν να τερματίσουν τις εγκυμοσύνες τους. «Τελειώνουν το σχολείο ή έχουν ήδη τρία παιδιά, είναι σε κακοποιητική σχέση ή απλά δε νιώθουν ακόμα έτοιμες», σημειώνει. «Η πλειοψηφία είναι μητέρες. Οι περισσότερες είναι μεταξύ 18 και 30. Πολλές δυσκολεύονται οικονομικά – περισσότερες από τους μισούς πληρούν τις προϋποθέσεις για κάποια μορφή οικονομικής βοήθειας από εμάς ».

Με τη νομική υποστήριξη από την ομάδα υπεράσπισης Κέντρο για τα Δικαιώματα Αναπαραγωγής, που πολεμά τον νέο νόμο στο Τέξας, ο Μπρέιντ αναμένει να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη του Τέξας.

Ελπίζει ότι με αυτή την κίνησή του θα εμποδίσει στην εφαρμογή του νέου νόμου για ολική απαγόρευση των εκτρώσεων στην πολιτεία Τεξας. «Πιστεύω ότι η άμβλωση είναι ένα ουσιαστικό μέρος της υγειονομικής περίθαλψης», έγραψε. «Έχω περάσει τα τελευταία 50 χρόνια θεραπεύοντας και βοηθώντας ασθενείς. Δεν μπορώ απλώς να κάθομαι και να βλέπω να επιστρέφουμε στο 1972 ».