Σε ανακοίνωσή του το «Ιπποκράτειο» επισημαίνει ότι είναι στη διάθεση κάθε ελεγκτικής αρχής, για να προσθέσει, ότι υπάρχουν ανακριβή στοιχεία στα δημοσιεύματα που αφορούν την υπόθεση.

Ο διοικητής, Νικόλαος Αντωνάκης τονίζε ότι «από τον διενεργηθέντα στο αρχείο του Νοσοκομείου έλεγχο προκύπτει ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 7.25 π.μ., προσήλθε έγκυος σε τελειόμηνη κύηση με αναφερόμενο κοιλιακό άλγος και διαγνωσμένη από ημερών με COVID-19. Σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, εξετάστηκε από τη μαία και την ιατρό της εφημερίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις θετικές σε COVID-19 εγκύους. Διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβάλουν την άμεση εισαγωγή της. Η έγκυος αποχώρησε από το τμήμα επειγόντων στις 8.10 π.μ., χωρίς αιμόρροια ή άλλη συμπτωματολογία και με οδηγίες. Τα στοιχεία του ιατρικού της φακέλου της χορηγήθηκαν την 9-6-22 κατόπιν αιτήσεως της».

Αναλυτικά

«Το προσωπικό, ιατρικό και μη, του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ” διαχρονικά επιτελεί στο ακέραιο το υπηρεσιακό του καθήκον για τη lege artis παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη και είναι στη διάθεση κάθε ελεγκτικής αρχής αναφορικά με καταγγελίες περί του αντιθέτου. Το ίδιο δε στο πλαίσιο της διαφάνειας διερευνά όλες τις αναφορές – καταγγελίες που κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία.

Από τον διενεργηθέντα στο αρχείο του Νοσοκομείου έλεγχο προκύπτει ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 7.25 π.μ., προσήλθε έγκυος σε τελειόμηνη κύηση με αναφερόμενο κοιλιακό άλγος και διαγνωσμένη από ημερών με COVID-19. Σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, εξετάστηκε από τη μαία και την ιατρό της εφημερίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις θετικές σε COVID-19 εγκύους. Διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβάλουν την άμεση εισαγωγή της. Η έγκυος αποχώρησε από το τμήμα επειγόντων στις 8.10 π.μ., χωρίς αιμόρροια ή άλλη συμπτωματολογία και με οδηγίες. Τα στοιχεία του ιατρικού της φακέλου της χορηγήθηκαν την 9-6-22 κατόπιν αιτήσεως της.

Υπενθυμίζεται, όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί, ότι το ζευγάρι προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να διερευνηθούν και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε βάρος γιατρών δύο νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, συνδεόμενες με τον θάνατο του νεογέννητου παιδιού τους, τον οποίο, σύμφωνα με μήνυση που υπέβαλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, αποδίδουν σε εκ μέρους τους εγκληματική συμπεριφορά.

Όπως περιγράφεται στη μήνυση, η γυναίκα ως ετοιμόγεννη έγκυος μετέβη στις 26 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, απ’ όπου -όπως καταγγέλλει- την έδιωξαν με την αιτιολογία ότι «έληγε η εφημερία του νοσοκομείου». Κατά την ίδια καταγγελία, όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», το οποίο εφημέρευε, δεν την υπέβαλαν σε επείγουσα καισαρική τομή, με αποτέλεσμα να υποστεί επιπλοκές και να χαθεί εν τέλει η ζωή του νεογέννητου παιδιού, τέσσερις μήνες αργότερα (στις 21/6), κατόπιν νοσηλείας στη ΜΕΘ Νεογνών του «Παπαγεωργίου».

Σύμφωνα με την μηνύτρια, η ίδια νοσηλεύτηκε για οκτώ μέρες σε σοβαρή κατάσταση, λόγω αποκόλλησης του πλακούντα και ρήξης της μήτρας.

Όπως αναφέρεται δε στη μήνυση, σύμφωνα με βεβαίωση του ιδιώτη γυναικολόγου – μαιευτήρα που παρακολουθούσε τη γυναίκα, το έμβρυο καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα.

Το ζευγάρι ζητεί να αποδοθούν ποινικές ευθύνες «κατά των γιατρών που επιλήφθηκαν του περιστατικού, κυρίως στο Ιπποκράτειο, αλλά και δευτερευόντως των γιατρών που καθυστέρησαν τη διενέργεια της καισαρικής τομής στο Παπαγεωργίου (προφανώς όχι εκείνων της ΜΕΘ Νεογνών)».

Έσπευσε να «δράσει» ο Πλεύρης

Τη νέα υπόθεση, όπως συνέβη και με τον τραγικό θάνατο 49χρονου στην Πάτρα, έσπευσε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά ο Θάνος Πλεύρης, με τον υπουργό Υγείας να διαμηνύει ότι «οποιαδήποτε καταγγελία για τυχόν ιατρική αμέλεια στο ΕΣΥ διερευνάται με τη δέουσα σοβαρότητα από τα αρμόδια όργανα και υπάρχει σαφής εντολή μου προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων για άμεση διερεύνηση, ειδικά στις περιπτώσεις που η καταγγελία συνδέεται με απώλεια ανθρώπινης ζωής».

Αναφερόμενος σε περιπτώσεις καταγγελιών για τυχόν ιατρικά λάθη πρόσθεσε πως «το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρέχει στη συντριπτική του πλειοψηφία τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ με πλήρη σεβασμό στους ασθενείς και αυταπάρνηση».