Με αιχμή τις εξελίξεις γύρω από την Προανακριτική και την υπόθεση Novartis, στον απόηχο και της δίωξης της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, αλλά και ευρύτερα, οι Φώτης Κουβέλης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Σπύρος Λάππας, Δώρα Αυγέρη κατηγόρησαν την κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο για σχεδιασμένη προσπάθεια με στόχο την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον «αποπροσανατολισμό» της κοινωνίας από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημείωσαν ότι «δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα να διώκεται ο διώκτης υποθέσεων διαφθοράς».

Όπως μεταφέρει το left.gr, για την υπόθεση της κ. Τουλουπάκη ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι ενώ είναι «νομική βεβαιότητα» ότι ένας έπρεπε να την ελέγξει, υπήρξε διπλή ανάθεση από τον Άρειο Πάγο. Εξ αυτού, πρόσθεσε, «δικαιούμαστε να έχουμε την υποψία ότι η ανάθεση σε δύο δικαστικούς λειτουργούς ήταν προσπάθεια ισορροπίας της υπόθεσης» ή έγινε, όπως είπε, «ώστε να υπάρξουν δύο πορίσματα και να αξιοποιηθεί το πόρισμα εκείνου που εξυπηρετεί άλλες καταστάσεις». Προσέθεσε δε ότι το πόρισμα Σοφουλάκη που είχε περαιωθεί «είχε δείξει ότι η κ. Τουλουπάκη δεν έχει καμιά ενοχή και μαύρες σκιές στον τρόπο που ενήργησε».

«Η δίωξη Τουλουπάκη παρέχει ένα μήνυμα σημαντικό και γενικεύσιμο, απευθύνεται κυρίως προς τους υπόλοιπους δικαστές, ενώπιον οικονομικών διαχειρίσεων που επίκεινται και ενώπιον επιχειρήσεων που προσκρούουν σε συνταγματικές ελευθερίες και οι οποίες έχουν ξεκινήσει: Μη διανοηθεί εισαγγελέας ή δικαστικός λειτουργός να μας ελέγξει», είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Προσέθεσε ότι και ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι οι υποθέσεις που εκκρεμούν πρέπει να μπουν στο αρχείο, για να σχολιάσει: «Φανταστείτε αν η Δικαιοσύνη εμφανιστεί να συμμορφώνεται με την υπουργική υπόδειξη, πόσο θα τη ζημιώσει η εικόνα ότι σπεύδει να προσαρμόζεται στις βουλές της κυβέρνησης». Ο κ. Παρασκευόπουλος μίλησε συνολικά για διαφορά αντίληψης και αντιμετώπισης της Δικαιοσύνης και των θεσμών της κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τη σημερινή κυβέρνηση. «Ο δικαστής που αναλαμβάνει υποθέσεις διαφθοράς τίθεται ανάμεσα σε δυο εκτοξευτήρες: της προαγωγής του και της εις βάρος του δίωξης. Το πράγμα φάνηκε από την αρχή», είπε. Κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβερνητική πλειοψηφία για την «προσπάθειά της να αποκαλύψει τους προστατευόμενους μάρτυρες», ενώ είπε ότι οι επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ «σεβάστηκαν πλήρως το τεκμήριο αθωότητας των κρινόμενων» και πως σήμερα οι χαρακτηρισμοί «Ρασπούτιν» και «η διαπόμπευση του Δ. Παπαγγελόπουλου οδηγεί σε συμπεράσματα».

Δείτε εδώ το βίντεο της εκδήλωσης: