αναδημοσίευση από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 3ου τριμήνου 2019 σε τηλεδιάσκεψη με οικονομικούς αναλυτές, αρχικά δήλωσε ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει μια αναθεώρηση του έργου χρυσού του Περάματος που είναι «στον πάγο» από το 2014. Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε:

«Υπήρξαν κάποιες μικρές νομοθετικές αλλαγές στην ΕΕ και την Ελλάδα και γι’αυτό κάνουμε κάποιες προσαρμογές στη ΜΠΕ. Και επίσης, επειδή έχει περάσει πολύς χρόνος, θέλουμε να ξανασυνδεθούμε όχι μόνο με την τοπική κοινότητα αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο στην περιοχή και να ενημερώσουμε όλους για το έργο, τα οφέλη, τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς ελέγχους και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό. Υποθέτω λοιπόν ότι δεν περιμένουμε σημαντικές αλλαγές στην ΜΠΕ, αλλά θα τη «φρεσκάρουμε» και θα ξανασυνδεθούμε με τις κοινότητες πριν εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε με αυτό το έργο. Προφανώς, στη βιομηχανία μας, χρειαζόμαστε ισχυρή τοπική στήριξη. Πιστεύουμε ότι θα το έχουμε».

Και ακολουθεί ερώτηση από τον Κέρι Σμιθ της Haywood Securities:

«Τζορτζ, γνωρίζετε να υπάρχει σήμερα κάποια αντίθεση σε αυτό το έργο;

Τζορτζ Μπερνς:

«Ο τρόπος που θα το έθετα Κέρι, είναι ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που ανησυχούν για τα έργα εξόρυξης. Και έτσι έχουμε και εκείνους στην Ελλάδα και γύρω από το έργο του Περάματος. Και έτσι θα συζητήσουμε  με αυτά τα μέρη για να προσπαθήσουμε να τα ενημερώσουμε καλύτερα και να πάρουν τα πραγματικά γεγονότα. Αυτό είναι ένα αρκετά απλό έργο. Εδώ θα εφαρμόσουμε ξηρή απόθεση αποβλήτων. Είναι ένα οξειδωμένο κοίτασμα, έχει απλό εμπλουτισμό, είναι υψηλής απόδοσης σε μια περιοχή της Ελλάδας που χρειάζεται ανάπτυξη και οικονομικές εισροές. Έτσι, πιστεύουμε ότι έχουμε τα σωστά συστατικά εδώ. Και έτσι θα έλεγα ότι είναι το φυσιολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει κάθε έργο εξόρυξης. Και έχουμε αυτό που θεωρώ ότι είναι πολύ ισχυρή υποστήριξη από τις τοπικές κοινότητες και πιστεύω ότι με την κυβέρνηση, θα μπορέσουμε να βρούμε μια πορεία προς τα εμπρός για να αρχίσουμε την κατασκευή».

Κέρι Σμιθ:

«Εντάξει. Και πότε θα περίμενε κανείς ότι θα  υποβάλετε εκ νέου αυτήν την τροποποιημένη ΜΠΕ; Είναι κάτι που θα συνέβαινε ίσως στο μισό του 2020;»

Τζορτζ Μπέρνς:

«Ναι, θα έλεγα ότι το 2020 θα ξεδιπλώσουμε τη διαδικασία αδειοδότησης και τη διαδικασία διαβούλευσης με τις κοινότητες».

«Είδα το παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα νέο.
Σερνόταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια
που κανένας δεν είχε ξαναδεί
και βρομούσε νέες μυρωδιές σαπίλας
που κανείς δεν είχε πριν ξαναμυρίσει.«

Αυτό που κρατάμε από τις δηλώσεις του Μπερνς είναι ότι στη ΜΠΕ θα γίνουν μικρές αλλαγές, ώστε να μπορέσει να «πλασαριστεί» σαν κάτι καινούριο, χωρίς να αλλάξει η βάση του έργου που είναι η μεταλλουργία με κυάνιο. Αναμένεται τους επόμενους μήνες μια επιθετική εκστρατεία εξαγοράς συνειδήσεων – κατ’ευφημισμόν «διαβούλευση» – και ίσως κάποια  στιγμή μέσα στο 2020 η μελέτη επανακατατεθεί. Αλλά δυστυχώς για την εταιρεία, με τις  δηλώσεις του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 7 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός άνοιξε τα μάτια των Θρακιωτών και όλη η Θράκη βρίσκεται ξανά στο πόδι. Το «ΟΧΙ» διατυπώθηκε ξανά, από Δημάρχους, Περιφερειάρχη, δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, με ομοφωνία και καθαρότητα.

Ως ενδεικτικό της κινητοποίησης της κοινωνίας για να υπερασπιστεί ξανά το μέλλον και τη ζωή, παραθέτουμε δελτίο τύπου του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών σχετικά με τις κινήσεις των εκλεγμένων Δημάρχων της Θράκης. Το απόλυτα αρνητικό αυτό κλίμα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατον να ανατραπεί στο ορατό μέλλον…

ΝΕΑ ΟΡΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ-ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Νέα αποφασιστική, δυναμική και στοχευμένη κινητοποίηση ενάντια στην προοπτική λειτουργίας χρυσωρυχείων στο Πέραμα από αυτοδιοικητικούς θεσμικούς της Θράκης αποφασίσθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Σάπες την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνου Χαριτόπουλου.Στη συνάντηση εκτός του κ. Ν.Χαριτόπουλου συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Ιωάννης Γκαράνης.Η συνάντηση έγινε σε άριστο και εποικοδομητικό κλίμα συναντίληψης και συνεργασίας και ομόφωνα συναποφασίσθηκαν οι κάτωθι δράσεις και πρωτοβουλίες που άμεσα θα υλοποιηθούν ενάντια στα χρυσωρυχεία.Ο κ.Ν.Χαριτόπουλος ανέλαβε την ευθύνη επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για να κλεισθούν ημερομηνίες συνάντησης μαζί τους, στις οποίες θα τους ενημερώσουν για το πρόβλημα και την επικινδυνότητα των χρυσωρυχείων και να τους ζητήσουν την συστράτευση τους με τον αγώνα της κοινωνίας της περιοχής.

Αποφασίσθηκε ν’ ανατεθεί στους Επίκουρους Καθηγητές της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. κ.κ. Χρήστο Δετσαρίδη και Αθανάσιο Τσιρωνά, η άσκηση νομικών προσφυγών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ακύρωση της «επένδυσης» των χρυσωρυχείων.

Αποφασίσθηκε να δοθούν συνεντεύξεις στα μέσα μαζικής επικοινωνίας στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή. Τις δύο πρώτες ανέλαβε να προετοιμάσει ο κ.Ι.Ζαμπούκης και την τρίτη ο κ.Ι.Γκαράνης, ενώ σ’ αυτές θα συμμετάσχουν οι θεσμικοί που πήραν την πρωτοβουλία, εκπρόσωπος της Διανομαρχιακής Επιτροπής ενάντια στα χρυσωρυχεία και εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας.

Τέλος αποφασίσθηκε τις δαπάνες που θ απαιτηθούν για την υλοποίηση των δράσεων να καλύψουν μέσω προγραμματικής συμφωνίας οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών.

Η επόμενη συνάντηση της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Σαπών την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 στις 8μ.μ όπου θα συζητηθεί και η περαιτέρω πορεία της πρωτοβουλίας.