Η επιστολή Σαμαρά προς την τρόικα, και ιδίως η αποφυγή αναφοράς σε αυτή του όρου της επαναδιαπραγμάτευσης, φαίνεται ότι δρομολογεί τις εξελίξεις για την αποδέσμευση της έκτης δόσης.
Σε σχέση με την επιστολή που είχε αποστείλει ο κ. Σαμαράς στην ηγεσία και τα κόμματα-μέλη τουΕυρωπαίκού Λαικού Κόμματο πριν από δέκα ημέρες, απ΄αυτήν που έστειλε χθες απουσιάζουν δύο σημεία:
1. «Αυτή η κυβέρνηση (σ.σ.: του Λ. Παπαδήμου) θα προωθήσει την επικύρωση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου 2012», και
2. «Πιστεύουμε επίσης ότι οι εκλογές θα εξομαλύνουν την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία, εκτονώνοντας τις πολιτικές πιέσεις και αποτρέποντας σοβαρές κοινωνικές αναταραχές».
Ικανοποιημένοι Γάλλοι και Γερμανοί
Την ικανοποίησή της για το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Σαμαρά εξέφρασε εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε και να πείσουμε τους υπουργούς του Eurogroup να πάρουν την απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης».
Θετικά στο περιεχόμενο της επιστολής φαίνεται να αντιδρά και το Παρίσι, καθώς αξιωματούχοι τονίζουν ότι η επιστολή θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως δέσμευση.
Δεν αντέδρασαν επισήμως
Στις Βρυξέλλες οι αποδέκτες της επιστολής απέφυγαν χθες να τοποθετηθούν και παρέπεμψαν στο Συμβούλιο υπουργών την Τρίτη. Τόσο οι συνεργάτες του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όσο και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν απαντούν ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την προσεχή Τρίτη 29 Νοεμβρίου.
Η ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι έλαβε την επιστολή, δεν προέβη σε δηλώσεις. Η στάση της αποδίδεται στο ότι απόφαση της 7ης Νοεμβρίου θεωρείται πολιτική και λήφθηκε ομόφωνα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οπότε από τους ίδιους θα καθοριστεί και η πορεία των διαπραγματεύσεων.
Ο προβληματισμός έγκειται πλέον στην απόκλιση των στόχων
Μετά τον «σκόπελο» της επιστολής Σαμαρά, πηγές από την Κομισιόν αφήνουν να διαρρεύσει ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία ως προς την πορεία εκτέλεσης των μέτρων και, κυρίως, στη μεγάλη απόκλιση όσον αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που παρατηρείται.
Έτσι πλέον ο προβληματισμός μεταφέρεται στο καθαρά πρακτικό πεδίο της αδυναμίας να υπάρξει κάποια ένδειξη ανάκαμψης και να αποδώσουν τα όσα αποφασίζονται, καθώς η ύφεση στην Ελλάδα βαθαίνει και εκφράζονται φόβοι ότι ο εκτροχιασμός, κυρίως στα έσοδα, θα αποτελέσει τροχοπέδη και θα οδηγήσει στην ανάγκη για ριζικότερες αποφάσεις.
Άλλωστε, περαιτέρω όξυνση της κρίσης στην Ελλάδα προβλέπει και ο επικεφαλής της task force της Ε.Ε. Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».
Φόβοι για επέκταση της κρίσης χρέους
Όλα δείχνουν ότι ο πρβληματισμός αυτός θα απασχολήσει αύριο και την ανεπίσημη τριμερή συνάντηση Γερμανίας – Ολλανδίας – Φινλανδίας, παρότι κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της συζήτησης θα είναι η ραγδαία επέκταση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Μετά και την αποτυχία της Γερμανίας όσον αφορά τη χθεσινή δημοπρασία ομολόγων, καθώς και την αύξηση των φωνών που ζητούν ενεργότερο ρόλο από την ΕΚΤ, οι τρεις χώρες, που ταυτίζονται στο ζήτημα της μη παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας, θα συζητήσουν τη στάση που θα τηρήσουν στο Eurogroup της Τρίτης, όσον αφορά τους κινδύνους που καταγράφονται για μαζική αποχώρηση των κεφαλαίων από την ευρωζώνη, γεγονός που έχει παγώσει τη διατραπεζική αγορά και στρέφει ολοένα και περισσότερες τράπεζες στην ΕΚΤ προς αναζήτηση κεφαλαίων.