Με έκθεση 22 σελίδων που κατέθεσε στις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές, η FIFA ζητά να της αποδοθεί μέρος των 1990 εκατ. δολ. προέρχονται από μέλη της τα οποία έχουν παραδεχθεί την ενοχή τους στην υπόθεση της διαφθοράς στους κόλπους της.
Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια αναμένεται να συλλέξουν οι αμερικανικές αρχές μετά την επιβολή των ποινών, αλλά και την εκδίκαση των δεκάδων υποθέσεων μελών της ομοσπονδίας που αρνούνται τις κατηγορίες ή προσπαθούν να απαλλαγούν από αυτές.
Σκάνδαλο με μίζες
Η FIFA υποστηρίζει ότι και η ίδια η ομοσπονδία έχει υπάρξει θύμα διεφθαρμένων ατόμων, ενώ δέχεται κριτική μετά την αποκάλυψη ότι στη διάρκεια της θητείας του Ζουάο Χαβελάνζ και του Σεπ Μπλάτερ, υπήρξε σοβαρό σκάνδαλο με μίζες το οποίο τους οδήγησε τελικά στην παραίτηση.
Ο νέος πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, σε δήλωσή του, υποστήριξε ότι «οι ένοχοι καταχράστηκαν τις θέσεις ευθύνης που κατείχαν στην FIFA και σε άλλους διεθνείς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς, βλάπτοντας σοβαρά την ομοσπονδία».
Όπως τόνισε, τα χρήματα που πήραν «ανήκουν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και προορίζονταν για την ανάπτυξη και προώθηση του αθλήματος. Η FIFA, ως το μείζον σώμα διαχείρισης του διεθνούς ποδοσφαίρου, θέλει να της επιστραφούν αυτά τα χρήματα και είναι αποφασισμένη να τα πάρει πίσω, όσος χρόνος και αν χρειαστεί».
Η FIFA με το έγγραφό της ζητά:
- 28,2 εκατ. δολάρια τα οποία αφορούν μισθούς, μπόνους, ημερήσια έξοδα και έξοδα πτήσεων, τα οποία έλαβαν οι κατηγορούμενοι για διαφθορά.
- Δέκα εκατ. δολάρια, τα οποία «έκλεψαν» με τη μορφή δωροδοκίας τα στελέχη της τα οποία ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας της Νοτίου Αφρικής για το κύπελλο του 2010
- «Βασική κάλυψη» των δικαστικών εξόδων από την ημερομηνία που ήρθε στο φως το σκάνδαλο
- Αποζημίωση διότι με την αποκάλυψη του σκανδάλου η FIFA έχει υποστεί οικονομική ζημία λόγω της απώλειας συμβολαίων σε διαφημίσεις.
Οι νομικοί σύμβουλοι της FIFA σημειώνουν ότι εξαιτίας του σκανδάλου δωροδοκίας η παγκόσμια ομοσπονδία έλαβε αρνητική διαφήμιση, ενώ δεν γίνονται γνωστά «όλα τα θετικά που έχει προσφέρει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο».
Πόλεμος με τις περιφερειακές συνομοσπονδίες
Η FIFA ανοίγει πλέον πόλεμο με δύο αποο τις περιφερειακές συνομοσπονδίες της, την CONMEBOL, της Νοτίου Αμερικής, και την CONCACAF, της Βορείου Αμερικής, των οποίων μέλη έχουν τη μεγαλύτερη εμπλοκή στο σκάνδαλο της διαφθοράς.
Επίσης αλλάζει τη στρατηγική της, παίρνοντας αποστάσεις από τις συνομοσπονδίες που είναι πέρα από τον έλεγχό της.